Kronični stres i masna prehrana remete vezu mozga i jetre što dovodi do dijabetesa

Znanstvenici su otkrili vezu između medijalne amigdale u mozgu - specifičnog područja amigdale koje reagira na stres - i proizvodnje glukoze u jetri. Naime, prilikom uvođenja kroničnog stresa i masne prehrane, zapažen je višak proizvodnje glukoze u jetri. Dugotrajno povišenje glukoze može uzrokovati hiperglikemiju i povećati rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.
Studija je pokazala da izloženost nizu akutnih stresora brzo povećava glukozu u krvi za 70 posto. U vrijeme izloženosti stresu, aktivnost neurona medijalne amigdale povećala se za otprilike dva puta.
Do danas se većina studija usredotočila na to kako hipotalamus i moždano deblo reguliraju glukozu u krvi. To su područja u mozgu koja su homeostatska i kontroliraju funkcije poput gladi, žeđi i probave. Pokazivanje da amigdala, područje tradicionalno povezano s emocijama, također kontrolira glukozu u krvi predstavlja veliku promjenu u razmišljanju.
Ovi rezultati imaju značajne posljedice na način na koji razmišljamo o preventivnoj medicini i uzrocima bolesti, uključujući stres i društvene determinante zdravlja. Osobe primljene u bolnicu s abnormalnim odgovorima na glukozu (previsokim ili preniskim) imaju značajno veće stope komplikacija i smrti. Osim toga, dokazano je da je kronični stres povezan s povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2, koji pogađa oko 500 milijuna ljudi diljem svijeta.
Što ova studija znači za liječnike i pacijente? Ova studija daje kliničarima bolje razumijevanje mehanizama koji povezuju stres i kontrolu glukoze, otvarajući nove putove za razvoj tretmana koji pomažu u smanjenju rizika od dijabetesa i poboljšanju kontrole glukoze kod osoba s dijabetesom, posebno kod osoba s povišenom razinom stresa. Razumijevanjem neuronskih krugova putem kojih stres kontrolira glukozu, mogu se identificirati terapije koje pomažu u regulaciji glukoze u krvi i smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2.
Izvor:
Nature