Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Koprivnjaca?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

jasmina93

19.09.2012. 13:45

Postovani,

U poslednjih 2 meseca, javlja mi se, blagi osip po telu, prvenstveno u predelu zadnjice, laktova i nogu. Bila sam vise puta i na ispitivanjima i kod dermatologa, ali, su samo konstatovali da je to koprivnjaca, i nista drugo. Osip i dalje ne prolazi, veoma visok nivo svraba je izrazen. To su male sitne tackice.

Darko Richter, dr. med.

19.09.2012. 22:40

Ako kažu da je urtikarija, onda je jedna od mogućnosti i da je alergijska urtikarija, druga da je kronična idiopatska urtikarija, a može biti i neka vrsta vaskulitisa.
Ali, to ne mogu ja rješavati preko tastature. Eventualno poašljite fotografije, ili postavite pitanje dermatologu, s time da ipak prepišete nalaz dermatologa koji vas je gledao.

jasmina93

26.09.2012. 23:05

Razumem ja to, ali sve se to javlja u vidu, tackastog osipa, koji uzasno svrbi.To su strasne male sitne tackice, koje samo na odredjenom mestu bivaju, i prilikom napetosti, nervoze, kada treba da legnem, i kada je vruce, svrbe uzasno. Jedan od dermatologa mi je cak konstatovao i sugu,ali, drugi su odmah, negativno govorili, i odgovarali, mi, da je u pitanju, ili isusivanje koze, ili, veca napetost, ili koprivnjaca.

Darko Richter, dr. med.

28.09.2012. 20:40

Urtikarija, ako je to urtikarija, obrađuje se uvijek na isti način: alergološko testiranje, testiranje na konzervanse, autoantitiejla (pro pretpostvakom autoimunog vaskulitisa). I onda se propisuje terapija: antihistaminik + dijeta bez konzervansa. I dalje razni modaliteti: steroidi, ciklsporin, intravenski gamaglobulini, plazmafereza...

tinica74

12.10.2012. 14:45

Poštovani,
sinu (4 god.) je prije 7 dana na hitnoj dijagnosticirana generalna urtikarija kao posljedica želučane viroze, a uzrokovana vjerojatno livadnim medom. Odmah smo iz prehrane izbacili alergen i počeo je uzimati Fenistil (3x10 kapi, 13,5 kg tj. mase). Na dijetu za urtikariju je krenuo ovaj ponedjeljak, uz Fenistil i probiotik. Prema preporuci pedijatra, sutra bi trebalo prestati sa Fenistilom, no urtike se još uvijek pojavljuju, iako puno slabijeg intenziteta i obima i nestaju za 1-2 minute. Obzirom da je dijeta gotova, a urtike perzistiraju, da li zaista prestati sa Fenistilom? Obzirom da je alergija vjerojatno posljedica slabog imuniteta nakon viroze, da li mu mogu početi davati npr. Immun 44 (svi ukućani su prehlađeni)? Hvala lijepa na odgovoru

Darko Richter, dr. med.

14.10.2012. 23:15

Ja ne bih radio sada ništa, niti uzimao Fenistil, a još manje slijedio neku dijetu. Zbog čega dijeta? Dijete u akutnoj urtikariju nema nikakvog značenja. Izbjegavati ono na što si alergičan, nije dijeta, već eliminacije jedne ili dvije namirnice, i to je sve. To s dijetom nema veze. Međutim, pitanje jest, da li je ova urtikarija uopće alergijske geneze, i ako jest, o kojoj je alergiji riječ. Moguće je dati odgovor samo alergološkim testiranjem. Sve ostalo su tlapnje ... .

tinica74

23.10.2012. 09:35

Hvala na odgovoru. Nakon dijeta tijekom ukupno 2 tjedna (prijedlog iz Vinogradske) sin još povremeno dobije urtike, većinom na licu i navečer (kad je umorniji), i to sad traje već 3 tjedna. No, prije nekoliko dana i starija kći (6,5 god.) je također dobila urtike (lice, vrat, stražnjica). Sumnjam na "žitarice" za doručak koje su u prethodnom mjesecu dosta konzumirali, a ranije nikad nisu. Sad oboje držim na prehrani bez aditiva, konzervansa i poznatih alergena te ih mažem EUCERIN lotionom -12 % omega. Ne koristim više omekšivač za rublje. Obzirom da samo nagađam, molila bih za pregled kod Vas. Ako trebamo doći s nalazima, molim predložite koja testiranja da obavimo. Hvala!

Darko Richter, dr. med.

24.10.2012. 23:50

Možete doći, ali, kako bi valjalo učiniti prick test, nužno je prekinuti antihistaminik na najmanje 2 tjedna, a bolje je i više.
To da je urtike dobilai sestra, više govori za virusnu genezu, nego nekakve žitarice. U stvari, žitarice su tu praktički isključene, nemoguće.
Ako hoćete, javite mi se u drugom tjednu studenoga, da dogovorimo neki termin (mail: bibice@live.com)

tinica74

25.10.2012. 09:10

Sin nije na Fenistilu od prije 3 dana. Kćeri ga niti ne dajem. Samo vlažim kožu sa Eucerin lotionom. Ako ne prestanu urtike, javim se kako Ste predložili, puno hvala.

Darko Richter, dr. med.

27.10.2012. 19:45

Ako budete dolazili, molim vas da donesete i otisak ove konverzacije, radi lakšeg prisjećanja.

asistentica

01.01.2013. 13:50

Poštovani!

Kćeri (7,5 god; TT 26 kg; visina 128 cm) 27.12. 2012. na Hitnoj pedijatrijskoj službi KBC-a Rebro dijagnosticiran je šarlah, zbog sljedećih simptoma: izraženi osip po obrazima (kao opekotine), uz perioralno bljedilo. Po trupu i leđima, te po nadlakticama crveni makulozni osip koji mjestimično konfluira. Ždrijelo hiperemično, lijeva tonzila hipertrofična, izvan nepčanog luka. Uzet je i bris ždrijela. Kao terapiju doktorica je propisala Silapen 1000, 3 puta dnevno. Međutim, 4 dana nakon pregleda, rezultati brisa ždrijela bili su negativni na bilo koju bakteriju, pa je pedijatrica isključila šarlah, prekinuta je terapija Silapenom, uz sumnju na koprivnjaču. Iskreno, ne sjećam se da je kći jela nešto što je bilo izvan svakodnevnog-uobičajenog menija. Sad je osuta po tijelu, u licu joj se crvenilo povuklo, ali predvečer se opet pojavljuje, iako u manjem intenzitetu nego prije.
S obzirom na moju "alergijsku"anamnezu (alergijski rinitis i alergijska astma- alergija na ambroziju i grinje iz prašine), htjela bih, ako nije pretjerano, kod Vas na Rebru, obaviti alergološko testiranje za malenu, kako bih isključila mogućnost alergijskog uzroka za ovu koprivnjaču.? ..Inače ju povremeno svrbe ruke i noge.
Doktorica je mišljenja da će se to samo povući i da nema potrebe za testiranjem,..Ne želim izigravati pametnjakovićku, ali bih svakako (ako je uz plaćanje moguće) napravila te pretrage?
Unaprijed hvala i oprostite na opširnosti!
Danijela

Darko Richter, dr. med.

01.01.2013. 18:45

Za novac se može skoro sve, pa tako i učiniti testiranje. Medjutim, taman da se nešto i nadje, odakle da znamo da je urtikarija bila od toga, a ne od infekta? Ako vas to ipak tako jako muči, možete doći, negdje iza 15. 1.

asistentica

02.01.2013. 22:30

Najljepše zahvaljujem na odgovoru!

Uspjela sam ipak dobiti uputnicu za pregled i alerg.testiranje djeteta. Oprostite na gnjavaži...samo par tehničkih detalja? Na stranicama KBC--a vidjela sam mail za centralno naručivanje pacijenata...Da li se preko tog maila može i dijete naručiti za pregled i alerg.obradu na Klinici za pedijatriju ili se može telefonski preko onog broja 2367....? U koje doba se obično zove? Nigdje ne piše neki termin, da ne bih sestre zvala u nezgodno vrijeme? .Spomenuli ste termin iza 15.1. Da li trebam pri naručivanju možda napomenuti to ili..?
Oprostite na uzurpaciji prostora za ovakve sitnice, jer dugo s djetetom nisam nikud išla po bolnicama, pa nažalost ne znam koja je procedura po novom...
Unaprijed hvala!

Danijela

Darko Richter, dr. med.

03.01.2013. 10:00

Nema naručivanja na telefon, već na faks ili mail, koji su tamo navedeni.
No, tada će vam dodijeliti neki termin i jednoga od nas, bez obzira na ovo dopisivanje.
Recimo da možete doći meni, u tjednu od 7.-11. o.mj., ujutro od 9-11 h (Rebro, nova zlena zgrada, liftom na razinu "P", pa malo lijevo -ulaz u Dnevnu bolnicu i Alergol. ambulantu Klinike za pedijatriju).
Samo mi javite kada biste došli.

asistentica

03.01.2013. 11:35

Puno hvala!

Evo, stižemo u ponedjeljak, 07.siječnja ujutro.

Darko Richter, dr. med.

03.01.2013. 17:55

Dogovoreno.

mkukole

23.02.2013. 23:55

Poštovani!
Imam 45 godina i već tri mjeseca alergiju ili koprivnjaču, ne znam , idem za par dana na testiranje, moja doktorica mi je dala da izvadim krv i kaže da je to u redu, pila sam
telfast i leziten redovito, nikakve pomoći, na dijeti sam , pomažu mi samo inekcije medrola i to u djelovanju od 24 sata, onda se urtike ponovno pojave, po cijelom tijelu,
svrbe, vidjela sam na Vašem forumu jedan odgovor da kad povučete noktom preko urtike da taj tren nestane , to se meni dešava, ja sam imala prije 20 godina takav oblik urtikarije i liječila sam se u Vinogradskoj bolnici i radila razne pretrage, sad se više ne sjećam šta je bilo točno, mislim da mi nisu pronašli uzrok, otpusnog pisma više nemam jer sam sa ratnog područja, nakon izlaska iz bolnice nikada mi se više urtikarija nije pojavila u nikakvom obliku, sve do unazad tri mjeseca. Kako sam već navela idem na alergološko testiranje pa ne smijem ništa trošiti, svrab je nesnosan, a moja doktorica mi je rekla da kad idem na testiranje da ne smijem imati ni urtike po tijelu,
da neće biti dobar test, pa ne razumijem ako nemam terapiju, kako će mi se urtikarija povući, ne znam, nije mi jasno, eto toliko od mene, molim Vas da mi preporučite
pretrage koje bi još morala obaviti, nadam se da će mi na testiranju otkriti nešto, što će me uputiti na koji način moje stanje rješavati. Hvala.

S poštovanjem,

Darko Richter, dr. med.

24.02.2013. 12:10

SVe skupa je dosta zbrkano. Testirati se morate, a možete to učiniti ili koožnim testom (z akoji ne smijet uzimati antihistaminke, a najbolje jest da je od izbijanja urtika prošlo barem 3 tjedna), ili iz krvi.,
Ono s potezom nokta po koži ste krivo shvatili: nije da nestane, već nAstane urtika u brazdi nokta. To je dermografizam.
Međutim, od svekolike dijete koji najvjerojatnije uzimate po nekim uzusima naše sredine, a koji su meni poznati, i neefikasni su, vi biste trebali prekinuti konzumaciju salicilata, drugih nesteroidnih anftiflogistika (Voltaren, Brufen), i izbaciti konzervanse iz hrane, tj. izbaciti hranu s konzervansima.
Po svoj prilici imate kroničnu urtikariju, koja je razmjerno rijetko povezna s alergijama, ali može biti, pa s ipak testiranja preporučuje.

mkukole

24.02.2013. 19:55

Hvala Vam,

Da bili ste u pravu ja sam provodila dijetu bez bjelančevina po uputi moje doktorice, znači ne jaja, meso , mlijeko i tako dalje, pokušati ću na ovaj način
koji mi preporučujete, doktorica me je uputila i dermatologu specijalistu , pa ću nakon testiranja sve to vidjeti, valjda će mi on dati neke upute šta dalje,
ne znam da li to ima ikakve veze što mi je mama bolesna od autoimune bolesti, prije je imala problema sa štitnjačom, a sada ima miješanu bolest vezivnog tkiva-reumatoidni artritis,

Lijep pozdrav.


mkukole

27.02.2013. 09:55

Poštovani doktore, evo me opet, nisam uspjela dočekati testiranje, bila sam bez ikakve terapije 2 i pol tjedan i trpjela svrbež, ali stanje se svakodnevno
pogoršavalo, cijelo tijelo mi je bilo osuto u kvragama i strašno me je svrbilo, nisam mogla funkcionirati više na poslu i doma, i otišla sam na hitnu dobila sam solumedrol
80 mg sinoć u 6 sati, i jutros mi opet sve ponovno izlazi ,osjećam strašnu nervozu, depresiju i sl., nisam svoja, znam da nitko nije svemoguć,
doktorica na hitnoj mi je prepisala vermox, onda mi je dala plymocl kremu, onda mi je rekla da nemoj mazati jer to nisu gljivice zahvaćeno je veliko područje kože i
stalno se osip seli, da pijem taj vermox, to je valjda za gliste i parazite, molim Vas ako mi možete samo napisati koje pretrage bi trebala obaviti, pa da dam mojoj doktorici da mi da uputnice, a ujedno držim se ovog što ste mi rekli u vezi hrane s konzervansima .