Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


asthma bronchiale


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

majdica

05.12.2011. 16:40

Postovani doktore,

Javljala sam se vec nekoliko puta. Mucila sam muku sam vazomotornim rinitisom sto je lekar u Zemunskoj bolnici u beogradu lecio (antihistaminikom, Nasonexom i Singulairom) i prosle nedelje nazjad posle 6 meseci terapije iskljucio sve osim Singulaira i Humex morsku vodu.
Danas sam imala pregled kod svog pulmologa koji nije zadovoljan i nakon Pulmicorta koga sam uzimala oko 6 meseci dao mi Symbicort i rekao da sam bolje ali da moze mnooogo bolje da bude. Na nalazu je napisao moje simptome (nocno gusenje od sredine oktobra i jutarnji napadi suvog kaslja) ) i pulmo: produzen ekspirijum. Dao mi Simbicort mesec dana ujutru i uvece i po potrebi, posle mesec dana da se vracam na Pulmicort i Berodual.
Ja se od pre nedelju dana kada mi je ukinut Nasonex nakon godinu dana osecam losije, pomalo krvi iz nosa i grla kada se zakasljem. Ne znam od cega je, ali mi je ORL konstatovao velik opoboljsanje. Medjutim, pluca piste nocu ujutru padam u neki kasalj bez iskasljavanja osim malkice krvi. Neki mi svrab il nagon na kasalj cesto u grlu pa cesto nesto pijuckam ili grickam. U grudima ne osecam kao ranije teskobu, osecaj suvosti, vec pre neku skucenost i u dusniku kao malkice da pece.

Evo moje spirometrije>
FVC 105
FEV1 89
FEV1/FVC 74.34
PEF 89
MEF 50 51
MEF 25 51
VC max 105

Jako verujem mom lekaru, ali sam cisto iznenadjena zato sto sam mislila da ce mi ovoga puta jos vise smanjiti lekove. Mozda sam se ja vremenom navikla na astmu jer je proslo godinu i po dana i sad kad sam je prihvatila, teze razlikujem dobro i lose stanje (tj. nalazi i moj subjektivni osecaj se uopste ne poklapaju). Tako, interesuje me misljenje jos jednog strucnjaka. Kako Vama deluje moja spirometrija? Imate li neki didatni savet za mene?

Hvala puno

Darko Richter, dr. med.

07.12.2011. 02:10

AStma vam očito nije dobro kontrolirana, a spirometrija, iako jasno opstrukcijska, djeluje boljom od simptoma koje sami osjećaet i opsiujete. Trebali biste nastaviti sa Symbicortom, uzeti i veću dozu ako treba, a Berodual vam sigurno nema tu što bitno pomoći. Ako pušite, manite se toga. Alergijski rinitis treba također staviti pod kontrolu. Sigurno en valaj uzimati intranazalni steroid godinu dana ili više, nego traba tu i neka stanka. Za to vrijeme možete uzeti antihistaminik. Međutim, mogli biste isprobati i sljedeće: Symbicort + Singulair + Aerius ili Xyzal (antihistaminici). Bit će vam bolje u pogledu astme, bolje u nosu, a štedjet ćete na intranazalnom kortiksteroidu.

adi32

07.12.2011. 02:10

poštovani doktore,već par puta pišem i iščekujem vaš odgovor,objasnio sam u ranijim mailovima da moja kćerka ima dg koju je postavio prof dr Branimir Nestorevic i dao joj dijagnozu atopički wheezing J45, i ordinirana mi je th pulmicort a 250 mcg/ml da prima 2x dnevno narednih 3 mjeseca skupa sa sirupom Galitifen 2x2 također 3 mjeseca,zanima me iskreno vaše mišljenje ,ranije je djete imalo česte infekcije resp trakta,ali ne pokazuje neke znake asthme koji su inaće u simptomatologiji opisani,alergo testovi su odradjeni i neg su, ne poznajemo da je neko bolovao od asthme od nasih roditelja i baka kao i mi sami nismo imali tu dg.
Zanima me dal smijem ici toliko dugo sa ovim lijekom s obzirom na sve.

Darko Richter, dr. med.

07.12.2011. 10:40

Ne znam kome ste se prije javljali, ali ja vaše postove do sada nisam vidio.
Međutim, moramo znati koliko je dijete staro, kako vi opisujete te smetnje, ne kao doktor, već, najbolje, kao nepismen čovjek koji vidi i kaže što vidi (i čuje), a potom, kao pismeni čovjek, morate mi objasniti zbog čega prof. Nestorović piše "atopijski wheezing", ako dijete nema nikakve alergije niti veze s alergijama (što znači alergološka obrada? što je točno rađeno i s kojim nalazom? da li je dijete imalo neurodermitis-ekcem-atopijski dermatitis? ostalo ste rekli - d au obitelji nema atopije).

majdica

07.12.2011. 13:45

Dragi doktore, hvala na brzom odgovoru. Sad sam upravo u tom periodu predaha od (godinu dana uzimanja) intranazalnog kortikosteroida (Nasonexa) koji mi je ORL u zadnjih 6 meseci kombinovao sa Singulair-om i Aeriusom. Nos se sredio pre 10 dana i tad je iskljucio pomenute lekove, ali sam u oktobru i novembru aktivno imala gusenja i bila cesto bolesna pa su dodavani i antibiotici. Sto se tice Singulair-a moj pulmolog Dr Zugic mi je rekao da ga iskljucim buduci da sam mozda u trudnoci, pa da on nije dobar u prvom tromesecju. Rekao mi je da se i Simbicort i Pulmicort koji sam do sada uzimala mogu uzimati u trudnoci ako se ona odrzi sto cu uskoro saznati. Mene ipak brine sto mi se astma jako pogorsala nedelju dana posle neuzimanja Nasonexa i Singulaira. Za godinu i po dana od kad su mi dijagnostikovali astmu oba puta kad sam imala poboljsanje u pogledu gusenja to se dogodilo nakon mesec dana uzimanja Seretide. Ipak, moj doktor sadasnji veruje u Simbicort/pulmicort a seretide mi je dao samo tako kratko.

Ne pusim.

Malo sam, pravo da vam kazem, razocarana, buduci da se nos sredio i bila sam i fizicki aktivna sto je zahtevao ORL, krvna slika je odlicna, subjektivno sam se jako dobro osecala, a ustvari sam se posle godinu i po dana navikla na astmu i sad mi nista vise nije problematicno.

Znam da uvek imate i neke lepe predloge tj. kako da sebi pomognemo u kucnim uslovima, te ako se necega setite za moj slucaj, bila bih zahvalna. Pored lekova jedin ispoiram nos onom posudom za lavazu 1-3 puta dnevno.

Veliki pozdrav

adi32

07.12.2011. 20:20

Zahvaljujem na brzom odgovoru.
Samo da napravim jednu ispravku greškom sam utipkao dijagnozu Atopijski Wheezing,naprotiv rijeć je o Dg Neatopijski Wheezing J45.
Dijete ima 4 godine,i sve je nekako krenulo kada je krenula u vrtić sa dvije godine,krenule su te lagane prehlade sa kašljem,nismo imali problema da noću nije mogla da spava izuzev kod većih temperatura kada smo osjetili da dijete ima promijenjeno disanje i da malke teže diše što smo u tom momentu okarakterisali kao da je od sekreta u bronhijama.
A anamnezi sam doktoru ispričao da je dijete skoro svaku jesen i zimu imalo česte infekcije respiratornog trakta,koje krenu od laganih prehlada pa završimo na kraju u bolnici sa dijagnozom upale pluća,a sve ranije smo pokušavali sanirati sa raznim sirupima antibiotika amoxicillina,amoxiclava,cefalosporina 2 generacije.
U bolnici je dobivala redovito terapiju kombinaciju ampicilina i gentamicina vec par puta,sto i sam znam da nije bas najbolje za njene bubrege,ali jednom prilikom je imala dosta povećan nalaz CRP nekih 65 je bio.
Prje 7 dana smo radili alergološke kožne probe na dlaku mačke,psa,gljivice,mješavinu polena drveća,kućnu prašinu,bubašvabe,polen trava ambrozije,grinje i perje i sve je bilo negativno.
Fizikalni nalaz je isto tako uredan bio,spirometrija nije rađena.
Prije nekih 10 dana djete je ponovo bilo na antibiotiku 7 dana ceclor i sada osjetimo kako ima blagi nadražaj u području grla koji pokušava da iskašlje ali bezuspješno.
Pa nas zanima dal da počnemo ovu terapiju primjenjivati ili ne.
Hvala još jednom

Darko Richter, dr. med.

11.12.2011. 03:10

Za "majdciu":
Nemam što drugo dodati osim onoga što sam napisao, samo mi se ne da sada ispravljati tipfelere. Ako zbog toga nešto ne razumijete, pitajte.

Darko Richter, dr. med.

11.12.2011. 03:10

Vi mene ne razumijete baš najbolje. Nešto ste, doduše, dodali, i pojasnili, ali, niste mi rekli što vi vidite i čujete na djetetu, a ne što piše u fizikalnom nalazu. To me SAVRŠENO ne zanima. A znate zašto? Jer iz toga ne mogu ništa zaključiti. I znate li, dalje, zbog čega je tako? Zato jer je wheezing engleska riječ, i na brdovitom Balkanu nju svatko tumači i koristi kako mu se svidi. Zato mene zanima što vide i čuju roditelji. Tko to ne zna, ili ima zdravo dijete, ili je izgubio dodir sa stvarnosti. Ako vi letite doktoru, a da ne znate zašto, to je teži slučaj.

adi32

11.12.2011. 19:45

Očito je da sam pogriješio kada sam pomislio i zatražio stručnu pomoć preko internet portala.
Roditelj koji imaju zdravstvene probleme sa djetetom definitivno ga neće voditi ljekaru bezveze izuzev ako je to doista tako.
A ako je neko izgubio dodir sa stvarnošću onda bi se trebali Vi preispitati jer očito ono što sam napisao što sam primjetio ili niste pročitali ili slabije vidite.
A da sam htio tražiti mišljenje nekoga tko se bavi Engleskim jezikom očito se nebi vama obratio,jer mene apsolutno ne zanima dal je Wheezing engl rijeć ili je latinski pojam za neke promjene u disanju,ali očito je da sam napravio pogrešku.
I još jedna stvar doktore mi ne letimo doktoru već dijete odvedemo kada ima zdravstvene probleme a to što smatrate da je prof .dr. netko tko za vas tumači i koristi neki pojam kako mu se svidi,to pokazuje neki respekt vaš prema vašem kolegi pedijatru,a ne nešto što sam ja napisao.

Darko Richter, dr. med.

12.12.2011. 00:25

Internetska komunikacija ima svoja ograničenja. Malo mi je neobično da me pokušavate naučiti engleskom, pogotovo medicinskom engleskom.
Bilo bi, stoga, puno korisnije da ste mi opisali tegobe svojeg djeteta na svojem jeziku, jer, engleski je vama strani, a medicinski engleski vam je totalna nepoznanica.
A meni nije. I u tome je razlika. Kada Amerikanac kaže wheezing, ja točno znam što se čuje, a kada to kaže netko ovdje iza ugla, onda ja nemam pojma baratamo li istim značenjem.

Dejana78

20.01.2013. 15:35

Detetu od 11god ustanovljena je asthma bronchale allergicum rhinitis allergica, dobila je ventolin i flixotide + deslordis tablete, ali i nakon 7 dana terapije ona i dalje kašlje pa me zanima da li je to normalno ili se trebamo javiti ponovo doktoru.Terapiju uzima redovito ventolin 2x2potiska,a flixotide 2x1.Ventolin 10 dana a flixotide 2,5 meseci.Alergična je na grinje, prašinu, pelud, dlaku životinja .IgE3190.

Hvala!!!

Darko Richter, dr. med.

20.01.2013. 20:10

Kao prvo, Ventolin 2×2 nije nikakva terapija za astmu, i to možete odmah prekinuti. Ventolin se uzima PO POTREBI, a ako ga netko treba 10 dana, onda mu vjerojatno treba bolničko liječenje.
Ako 2,5 mjeseca uzimate Flixotide (koju jačinu: 50, 125, 250,. ...?), a nema efekta, onda je po srijedi nešto od sljedećega: ili nema astmu, ili je ta doza premalena, ili ne udiše u pluća, već negdje po zubima, ustima, ili, što sam također doživio. šprica po sobi i misli, ako je blizu nosa, da je to dovoljno.
Napokon, ne postavlja se pitanje da li dijete kašlje, jer može kašljati i zbog riblje koščice u grlu ili obične viroze, već da li su smetnje astme pod kontrolom. Ventolin i Flixoitde, čak i kada se odlično uzimaju i po dobrim indikacijama, nisu nikakva terapija kašlja.

Dejana78

21.01.2013. 10:20

Hvala!

Flixtotid 125 također uzima tek 10 dana, ali je propisano da ga uzima naredna 2,5 meseca.
Jedini simptom astme je suhi kašalj koji traje već 20 dana pa mi nije jasno zasto, ako je dijagnoza tačna nije prestao uz propisanu terapiju.

Hvala unapred!

Darko Richter, dr. med.

22.01.2013. 12:40

Ne mogu vam pomoći, ne odgovarate na pitanja: kako uzima Flixotide ? To je ono što možemo ovako riješiti. Drugo, što ćemo teže rješavati preko interneta, jest pitanje dijagnoze. Da li ima, ili nema astmu, teško mi je ovako reći. Ne dajete nikakve specifične informacije, već diplite po kašlju, a niti njega ne opišete specifičnije.
Pogledajte moj prethodni odgovor, pa se disciplinirajte i dajte konkretne odgovore na moje nedoumice tamo navedene. Ja inače ne umijem dalje.

happyhappy

23.04.2013. 09:35

Poštovani doktore.

Kao mali imao sam često bronhitis ( jednom mjesečno) od 2.-5. godine. Roditelji su me vodili na more svake godine po 2-3 mjeseca jer igrom slučaja tamo imamo kuću.
Poslje 5. godine nisam vise imao bronhitis uopce , kada bi bio bolestan najcesce bi dobivao upalu grla.

Sada imam 21 godinu. Krajem prosle godine preselio sam se zbog fakulteta u manji stan u drugom gradu. (stan nije neki i ima nesto vlage tj pljesni) . U 1. mjesecu 2013 godine dobio sam bronhitis tesko sam disao, kasalj je bio pun sluzi. Doktorica mi je prvo dala silapen i nesto za iskasljavanje fluimukan akut 400. Stanje se malo stabiliziralo, ali uskoro sam ponovno dobio bronhitis , pio sam cefixin jednom na dan 1000 mg također nesto za iskasljavanje. Tjedan dana mi je bilo dobro pa sam ponovno dobio bronhitis. Tada mi je prepisala augmentin svakih 12h 1000 mg. Također nesto za iskasljavanje. Od prvog bronhitisa sve do sada traje i kašalj koji je ponekad suh ponekad popracen sekretom. Nakon toga jednu večer bilo mi je jako tesko disati...nije kao kod bronhitisa da se čuje sviranje...nego kao da su suženi dišni putevi...Otisao sam na hitnu jer je bila nedjelja.. doktor koji je radio rekao je da on misli da je to kao asmaticni napad uzorkovan, peludi, cvijetanjem biljaka ili tako nesto. U dijagnozi je napisao astma bronhiale. Drugi dan otisao sam ko doktorice opce prakse ona me uputila kod pulmologa i na rengen pluca i srca. Međutim nisam otisao.
Važno je napomenuti da pušim cijelo vrijeme. Od pocetka prvog mjeseca do sada potrosio sam 4 pumpice ventolin aerosola.Koristim ga svakodevno. Preko dana mi bude sasvim normalno i dobro. Po noci me budi kasalj...koji traje jako dugo i iskasljavam bijelo/prozirnu sluz. Cim upotrijebim ventolin u roku 5 sekundi bude mi dobro i normalno. 3-4 puta nocu se budim zbog kaslja. Toliko kasljem da skoro povratim. Poceo sam osjecati bol u rebrima s lijeve strane. Mislite li da je to od kaslja?

Zanima me vaše općenito mišljenje, mislite li da je alergija ,alergijska bronhijalna astma ili nesto trece
Također me zanima, bi li trebao ici na rengen i kod pulmologa.

Unaprijed hvala, lijep pozdrav

Darko Richter, dr. med.

26.04.2013. 22:00

Očito je da imate astmu, i da je najvjerojatnije ona alergijska. Također, ono što opisujete kao bronhitis u predškolskoj dobi, bila je astma. Čudi me da niste alergološki obrađeni, ali, opet i ne čudi me, čim se sjetim gdje živim. Pulmologu ste trebali otići, tj. od raznih stvari koje radite, radite one koje vam škode (pušenje, abuzus Ventolina), a ne radite ono što bi vam moglo riješiti problem - liječenje kod pulmologa. Dakle, imate (najvejrojatnije) alergijsku astmu, a u terapiju vam trebaju inhalacijski steroidi, npr. Flixotide, Tafen, Alvesco, te tek po potrebi Ventolin. U početku vjerojatno trebate uzeti kortikosteroide na usta, npr. Decortin, Medrol, kroz 3-5 dana. Kada se stavite na kortikosteroide, onda Ventolin i nećete toliko trebati, ako uopće.

darko2

24.09.2013. 14:25

Poštovani!

Imam 30 godina, visina 170, 75kg, nepušač, nikada nisam imao problema s plućima i dišnim putevima.
Međutim nalaz spirometrije u zadnjih par godina nije uredan.
(FVC= 104%, FEV1 =83%, PEF = 88%, FEV1% = 82%, FEF25% = 39%, FEF50% = 49% i FEF75% =74%).
Dijagnoza: opstrukcija na nivou nižih dišnih puteva.
Nakon toga sam učinio pulmološki pregled
Ventolin test-negativan, FENO=27, plinska analiza uredna, pletizmografija uredna, arterijska krv-uredna, bronhoprovokacijski test-negativan, RTG i CT uredni.
Alergijsko testiranje: alergija na grinje 5/6, ige povišen.
Dijagnoza: asthma bronchiale.
Provedeno više tipa terapija: alvesco,singular; symbicort, singular; symbicort,spiriva,singular; seretide, singular. Svaka terapija je trajala ukupno 3-5 mjeseci i nakon svakog pregleda spirometrija je bila indentična navedenoj i ostali pregledi su bili indentični,bez promjena.

Kao što sam naveo nikada nisam imao problema s plućima i dišnim putevima, nikada nisam uzimao bronhodilatatore, nikada nisam imao nikakvo zviždanje, kašnjanje, kratki dah niti ostajao bez daha. Povijest bolesti je pokazala da sam kao mali imao alergiju na mlijeko i grinje, alergiju na mlijeko više nemam.
Što se tiče alergije na grinje počinjem kihat kada se nađem u nekoj oronuloj prostoriji koja nije duže vrijeme čiščena, ali tu mi ne dolazi do nikakvog problema s disanjem.
Inače nemam nikakve simptome i smetnje alergije u svakodnevnom životu, pri vecim fizickim naporima niti pri promjeni vremena itd,
Prvi nalaz spirometrije sam uspio dobiti sa sistematskog pregleda prije 14 godina i krivulja je pokazivala indentičnu opstrukciju s smanjenim vrijednostima, međutim tada mi nitko nije ništa rekao.

Moje pitanje je šta dalje? Da li postoji još neka terapija da ispravim nalaz spirometrije?
Ako možda nešto nisam naveo, a bitno je slobodno pitajte.

Unaprijed se zahvaljujem!

Darko Richter, dr. med.

24.09.2013. 17:30

Ako vam je bronhoprovokacijski test negativan, a recimo da je dobro učinjen, onda nemate astmu.
A promjene u spirometriji možete imati i zato jer ne znate puhnuti. Ono što sigurno imate jest atopija i alergija, no to ne potvrđuje da imate astmu.
No, recimo da je (astmu) ipak imate. Onda biste, kao dodatni postupak dokaza astme, trebali uzimati neki kortikosteroid na usta, npr. Medrol ili Decortin, 20-30 mg dnevno (npr. Decortin 3×10, ili Medrol 3 × 8 mg), kroz 5 dana, i potom učiniti spirometriju, da se vidi da li je ova terapija "otopila" bronhopstrukciju. Naravno, treba učiniti i spirometriju prije početka kortikosteroida.

Darko Richter, dr. med.

24.09.2013. 17:45

Vidi odgovor na isti post na forumu Alergije.

darko2

26.09.2013. 00:20

Hvala na brzom odgovoru!

Bronhoprovokacijski test sam radio dva puta i u oba slučaja je bio negativan.
Mozda postoji mogućnost da jednostavno ne znam puhnuti, mada sam zahvaljujuci strpljivosti i ljubaznosti medicinskih sestri mogao to pokušavati na spirometru više puta, ali uvijek je nalaz bio isti.
Pokušaj dokazivanja s Medrolom ili Decortinom nisam radio, pa ću to pokušati.

Zanima me, recimo, da i to dokazivanje bude negativno, zašto je nalaz takav? I da li postoji nešto što bih još mogao napraviti da to ispravim?

Unaprijed se zahvaljujem!