Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


prevenar i pneumo 23


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Amarie_zgb

23.10.2012. 22:50

Poštovani,

moja djevojčica ima 3,5 godine. Krenula je u vrtić prije mjesec i pol i do sad je popila tri antibiotika (klavocin, cefixim i sumamed). Da li generalno preporučate cjepljenje Pneumo 23 kao prevenciju bakterijskih oboljenja koja se sprečavaju ovim cjepivom?
Unaprijed hvala.

Darko Richter, dr. med.

24.10.2012. 23:50

U njezinoj dobi preporučujem Prevenar 13 a potom, nakon 2.6 mj., Pneumo 23.
Da, mislim da će je to zaštiti barem od pneumokoka, koji jesu načješći bakterijski urzočnici gornjih dišnih infekcija, ali i dubljih invazivnijih bolesti. Od ostaloga, u prvom redu virusa, jedina je zaštita da ostane doma.

Jasminkica

21.11.2012. 18:30

Poštovani,

imam dijete 28 mjeseci starosti. Od ove jeseni krenuo je u vrtić. Saznala sam da postoji cjepivo protiv pneumokoka. Raspitala sam se o tom cjepivu kod djetetove pedijatrice. Njezin odgovor bio je kako je poželjno cijepiti ono dijete koje ima neku kroničnu bolest i sl. s tim cjepivom. Moje dijete NE ŽELI cijepiti, jer ona kao državni službenik NE MOŽE cijepiti moje dijete obzirom da je normalnog zdravstenog stanja. Ukoliko ga želim cijepiti moram cjepljenje obaviti kod PRIVATNOG pedijatra.
Da li je pedijatrica dužna cjepiti moje dijete gore navedenim cijepivom, ako ja to želim?
Da li zaista moram ići kod privatnog pedijatra ili to mogu obaviti u nekoj drugoj ustanovi?

Unaprijed se zahvaljujem,
Jasminka

Darko Richter, dr. med.

21.11.2012. 19:35

Vi možete dati cijepiti dijete, ali, kako ne spada u rizičnu skupinu, cjepivo morate platiti sami.
Ima obilje pedijatara koji cijepe djecu, upravo protiv pneumokoka, na zahtjev roditelja, jer, inače, u bogatijim zemeljama to cjepivo daje se univerzalno svoj djeci, zajedno s DiTePer-om i ostalim cjepivima u prvoj i drugoj godini života. Dakle, smatra se korisnim za sve.
Međutim, doktor ima diskrecijsko pravo da na vama ne izvede med. intervenciju koji vi tražite. Takav odnos postoji samo kod estetske kirurgije: hoćete malo drugačiji nos, pa vam evo.
Ipak, ako ne želi provesti to što vi tražite, onda bi vas morao uputiti nekom drugome.
Dakle, možete doći i meni, ja ću dijete cijepiti ukoliko nema neku kontraindikaciju.

dberdin

28.01.2014. 16:25

Poštovani doktore,
molila bih Vas savjet. Sin mi je star 3 godine i 7 mjeseci i unazad godinu dana imao je 8 puta upalu uha koja se liječila antibiotikom Klavocinom, Maxitrol kapima za uho i Efedrin kapima za nos, a računajući od početka školske (vrtićke) godine od rujna 2013. danas je potvrđena 5. upala. Ide u vrtić i nakon par dana počne prozirno curiti nos i sljedećeg dana već ide zeleni gusti sekret. Bili smo i kod otorinolaringologa i rečeno nam je da ima puno tekućine u sinusima koja mu pravi probleme sa uhom, snimali su mu i tlak u ušima. Savjet je bio puno nos ispirati sa fiziološkom i špricati Olynth sprejom. I tako smo i radili: 3x dnevno ispirali sa špricom fiziološke i jednu i drugu nosnicu nakon toga našpricali sa Olynthom ali nama to nije baš pomoglo jer nakon 2 dana smo opet išli pedijatrici i dobili antibiotik-to je bilo prije mjesec i pol dana. I danas smo opet na Klavocinu i svemu gore navedenom.
Mene zanima:
1. Postoji li neki drugi način liječenja, odnosno smatrate li da je ovo ispravno liječenje?
2. Da li bi nam Vi kao stručnjak savjetovali cijepljenje Prevenarom?

Unaprijed zahvaljujem.

Darko Richter, dr. med.

01.02.2014. 12:45

Smatram da je nakapavanje i ispiranje nosa fiziološkom, te drugim kapima i kapljicama, lijekovima za kašalj ili inhalacijama, na dući rok, štetno. To danas smatram uglavnom samo ja, a za koju godinu smatrat će barem još nekolicina, kad siignu malo pročiteti što o tome priča bijeli svijet. Mislim na Amerku, Kanadu, Australiju, Francusku, itd.
Kod njih to smatraju štetnim, ovdje se preporučuje široke ruke. To vam je dio problema, i što prije prestanete s time, o čemu ste stvorili i svoje vlastitio ispravno mišljenje, tj. da ne koristi, to bolje. Može se u aktunomrinitisu kapati efedrin ili Operili ili Nasic (vazokonstrikcijske kapi) par dana, i to je sve. Nikakve druge vode i vodice, kapi i kapljica, iz mora, iz oceana ili iz svemira nekoriste, već na duži rok samo štete. Dijete počinje kašljati i curiit mu nos baš od toga, jer, nekako se mora riješiti tog zalijevanja.
Što se tiče Prevenara savjetujem vam da se dijete cijepi, bilo Prevenarom 13, bilo Synflorixom. Imam jedan manji kontingent Synflorixa, mogu dijete cijepiti u ambulanti, uz uputnicu D1, bez vašeg troška. Daju se 2 doze, a potom, tj. najmanej 6 mj. potom, može se docijepti s pNeumo 23.

dberdin

04.02.2014. 11:35

Poštovani doktore. Želim Vam se zahvaliti na odgovoru.
Kako ste mi i savjetovali, u dogovoru sa našom pedijatricom, odlučili smo malenog cijepiti. Ako ste i dalje voljni cijepiti naše dijete, mi imamo uputnicu koju ste tražili i možemo k Vama doći u ambulantu kad Vama paše.

Lijepi pozdrav,

Dragana Berdin

Darko Richter, dr. med.

04.02.2014. 15:10

Možete onda doći u petak, 7. omj. u 9:30, Dnevna bolnica Klinike za pedijatriju, nova zelene zgrada, razina "P".

dberdin

04.02.2014. 15:40

U redu. Vidimo se u petak.

Lijepi pozdrav,

Dragana Berdin.

anirez

09.06.2014. 09:35

Postovani
Imam kcerku kojaa ima 22 mjeseca. Prije 4 mjeseca krenula je u vrtic gdje je pokupila upalu grla, doktorica lijecila antibiotikom koji nije pomogao pa je morala da pije drugi antibiotik. 15 dana nakon toga dijete dobije upalu uha, doktorica ukljuci opet antibiotik, da bi nakon toga djetetu pocela da divlja temperatura koja nije padala isod 39C 6 dana. Radili nalaze, CRP bio visok i doktorica da Sumamed koji djetetu uoce nije pomogao, dijete ostaje u bolnici jer joj je jedno jutro procurio gnoj na uho, pregledao je specijalista ORL. Urade se brisevi (gnoj isao i na nos) i nade se preumokok i u nosu i u uhu ali rezistentan na sve antibioitike osim na Vankomicin.
ukljuci se terapija Vankomicina 7 dana /6 sati, Citeral kapi u uho i Operil sprej. Sanira se upala dijete poslano kuci s lagano crvenim uhom (dole duboko tako mi doktor objasnio) ali nosic i dalje curio. Zbog curenja nosa doktorica me opet sad posalje da se napravi bris, pneumokok u cistoj kulturi u nosu opet.
Dijete je dobrog opceg stanja, jede, nema temperature , nista. Doktorica preporuci Synflorix vakcinu, mi nabavimo vakcinu, odemo da je primi, ona kaze obzirom da dijete uskoro puni 2 godine, ne treba joj Synflorix nego da dodemo kad dijete bude imalo 23 mjeseca (ona tvrdi da moze tad) da primi pneumo23.
Molim za savjet sta da radim, bojim se opet komplijacije oko upale uha zbog pneumokoka jer dijete od malena je sklono upalama tg uha, niko nezna razlog. Nemam vise kome da je vodim jer kako m i je i sam pedijatar rekao nemaju iskustva s tim jer su to rijetki slucajevi

Darko Richter, dr. med.

09.06.2014. 10:30

Bez obzira da li ima 23 mj. ili 3 ili 4 godine, treba da primi prvo Synflorix, a zaitm, od 2-6 mj. potom, ponovno Synflorix (2. doza), a tek u nastavku može dobiti i Pneumo23, ja bih preporučio da to bude najmanje 6 mj. od 2. doze Synflorixa.

Trane

19.08.2014. 16:15

Poštovani dr. Richter,
ljubazno Vas molim savjet, jer čitajući odgovore na prethodne upite nisam sigurna mogu li ih preslikati na svoje dijete, kao niti jesam li dobro razumjela.
Naime, imam zdravu djevojčicu staru 3 godine, koja ove jeseni kreće u vrtić. Htjela bih je zaštititi cjepivom protiv pneumokoknih bolesti, pa me zanima (s obzirom da je ranije nismo cijepili) kako je sada cijepiti? Je li dovoljno cijepiti samo jednom dozom Pneumo 23 ili smatrate da prethodno treba dobiti i dozu Prevenara? Ukoliko ste za ovu drugu opciju, molim Vas da mi objasnite zašto Pneumo 23 nije dovoljan sam za sebe.
Također, imam i šestomjesečnu bebu, koju sad treba cijepiti trećom dozom Hexe. Je li preporučljivo i nju cijepiti sada Prevenarom te je li bolje to učiniti u istoj viziti ili odvojeno od Hexe?

Lijepi pozdrav.

Darko Richter, dr. med.

19.08.2014. 17:30

Za starije dijete preporučujem najprije 1 dozu Prevenara 13, pa za 2-6 mj. Pneumo23 ili Pneumovax. Zašto je tako bolje? Zato jer je Prevanar 13 bolje cjepivo od Pneuma 23, ali je 23 više od 13. Nadam se da se slažete.
Za mlađe dijete, svejedno je da li se cijepi o istoj viziti uz Hexu, ili, ako se ide odvojeno, onda najranije 1 mj. iza toga. U oba slučaja treba dobiti 2 doze Prevenara u prvoj godini, a treću tijekom druge godine života.

dreamfall

13.03.2015. 22:30

Postovani,
Imam sina od 3 godine koji je cijepljen s dvije doze Prevenara kada je imao 8 i 9 mjeseci. Citajuci sada vase postove, vidim da je mozda trebalo cijepiti i trecom dozom, ali meni to doktorica tada nije spomenula. Pretpostavljam da je kasno da se sada cijepi trecom dozom, pa me zanima da li je dovoljno zasticen i samo s ove dvije doze? Takodjer, zanima me da li je kasno da ga cijepim s Pneumo 23, obzirom da je proslo vec mnogo vise od 6 mjeseci koje vi preporucate kao razmak izmedju Prevenara i Pneumo.

Darko Richter, dr. med.

15.03.2015. 04:25

Nipošto nije kasno za 3. dozu Prevenara, a ako je već prešao 2 godine života, negdje od 6 mj. pa nadalje, od zadnjeg (3.) Prevenara, može primiti Pneumo 23.

drAri

03.04.2015. 13:00

Poštovani dr Richter,
Hvala na iscrpnim odgovorima i edukaciji roditelja u vezi vakcinacije. Pedijatri vrlo šturo i oskudno daju informacije o Prevenaru ili Pneumovaxu, ukoliko ga i spomenu kao mogućnost neobavezne imunizacije. Moja ćerka od 5 godina, ima česte pneumokokne infekcije, bukvalno čim krene u vrtić. Imala je jednu upalu pluća, sekretorni otitis, curenje nosića, laryngitis, uglavnom bez temperature. Pre mesec dana je primila Prevenar 13, a zatim nam je posle 2 meseca preporučen Pneumovax. Medjutim, mesec dana nakon Prevenara, dobila je opet pneumokok u nosu, bez temperature (verovatno se radi o nekom nepokrivenom soju). Moje pitanje je koliko je otprilike potrebno vremena da bi se razvio imunitet posle vakcina?
Takodje me interesuje da li imate iskustva u sa nazalnim sprejem IRS 19, lizatom 19 sojeva bakterija, kojim se navodno deluje na sluzokozu nosa?

Unapred hvala

Darko Richter, dr. med.

04.04.2015. 17:15

Imunost se razvije već 3 tjedna nakon cijepljenja. Kao što ste i sami rekli, penumokok u nosu sada je vjerojatno nevakcinalni serotip. Nevakcinalni serotipova ima još 10 u odnosu na Prevenar, a nakon Pneumovaxa, treba znati da ima još 80-ak serotipova koji su ipak bitno manje virulencije i u dogledno vrijeme nitko neće praviti vakcine protiv njih. Stat će se na 15, ili najviše na 23 najopasnijih serotipova. No, cjepivo nema za cilj da eliminira poeumokoka iz nosa, već da eliminra one najopasniej serotipove. Kriterij ovdje nije da li ima ili nema penumokoka u nosu, jer će ih uvijek biti, već da li obolijeva, ili ne obolijeva.
Bakterijske lizate možet mirno zaboraviti.

pJeR

20.07.2015. 15:15

Poštovani doktore, stariji sin ima 4 godine i 9 mjeseci. Sa godinu i po dana krenuo je u vrtić, no imao je revidirajuće upale uha, sa puno antibiotika koji nisu djelovali, te je završio na bolničkom liječenju. Tada smo ga ispisali iz vrtića, te ga ponovno upisali prije tri mjeseca, misleći da je možda sada stekao veći imunitet da se odupre bolestima. U tri mjeseca imao je tri prehlade, da bi sada bio na antibiotiku radi upale oba uha. Htjela sam ga cijepiti sa cjepivima Prevenar i Pneumo23 prije polaska u vrtić, te sam se savjetovala sa pedijatrom koji je rekao da je bolje da dijete samo stekne imunitet, nego da se cijepi. Odustali smo, no čini mi se da će se bolesti ponavljati. Molim Vas za Vaše mišljenje, hoće li cijepljenje pomoći da dijete ne obolijeva od upale uha? Od kojih će sve bolesti dijete biti zaštićeno sa ovim cjepivima, jer nemamo puno informacija o cjepivima, a kada sam se informirala kod lokalnog pedijatra rečeno mi je da su oni cijepili tek jedno dijete do sada. Nije mi jasno radi li se ovdje o neupućenosti, neznanju ili o osobnom mišljenju pedijatra kako ova cjepiva nisu dobra!? Ako nam savjetujete da ga cijepimo recite na koji način da to napravimo? Mlađe dijete ima 6 mjeseci i ono je do sada imalo prehlade koje je stariji sin donio iz vrtića. Htjeli bi i njega zaštititi, te nam recite preporuku za cijepljenje. Unaprijed hvala na odgovoru!

Darko Richter, dr. med.

20.07.2015. 23:30

Prevenar 13 i Pneumo 23 zaštićuju od pneumokoka, a ima preko 90 serotipova te bakterije, od kojih njih 23 igraju značjanu ulogu u za bolest čovjeka, prvenstveno djeteta. Pneumokok je upravo najčešća bakterijska klica koja uzrokuje upalu srednjeg uha. Osim toga uzrokuje rinosinuitis, upalu pluća, meningitis i sepsu. Sasvim dosta da se zaštitimo, ako možemo, i to prije nego steknemo prirodnu imunost, jer, to znači da u određenom broju slučajeva tog "stjecanja prirodne imunosti" zapravo obolijevamo.
Stariji može dobiti Prevenar 13 + Pneumo 23 nakon oko 6 mj., a mleđi može primiti 2 doze Prevenara 13 u razmaku od 2 mj., i potom, u drugoj godini, ali najmanje 6 mj. nakon 2. doze, i 3. dozu. Zatim, kada navrši pune 2 godine, ali opet najmanje 6 mj. od zadnjeg (3.) Prevanara, može se dati Pneumo 23.
Prevenar 13 je bolje i efikasnije cjepivo, ali štiti samo od 13 serotipova pneumokoka, dok Pneumo 23 stvara nešto slabiju zaštitu, ali zato pokriva svih 23 najvažnijih serotipova, i ne daje se prije dobi od 2 godine, jer tada praktički ne djeluje, a može i smetati.
Privatno mišljenje o Prevenaru 13 i Pneumo 23 ne postoji, već postoje činjenice. Sljedeća činjenca, koje neki nisu svjesni, pa stvaraju "vlastito mišljenje" o pneumokoknim cjepivima, jest ta da nije svaka prehlada od pneumokoka. U vrtićke djece to može biti do 70%, ali može biti i "standardnih" 30%, s time da veliku većinu ostatka uzrokuju virusi, ili atipične bakterije. Pa se lljudi mogu razočarati ako nisu svjesni toga da s Prevenarom/Pneumom 23 ne prestaju baš sve prehlade.
Usput, kod starijega bih naglasio da treba napraviti ORL pregled, vidjeti da li su povećani krajnici, i vidjeti timpanogram i audiogram. Jer, ako ima vegetacije (3. krajnik), onda to treba operativno maknuti.

M.L.B.

28.10.2016. 11:00

Poštovani dr. Richter,
imamo dječaka u dobi od 16 mjeseci; na preporuku pedijatrice, namjeravamo ga cijepiti sa Prevenar 13. Od kako je napunio godinu dana, na privatnom je čuvanju sa još četvero djece jasličkog uzrasta pa nešto češće obolijeva od bolesti gornjih i donjih dišnih puteva. Pedijatrica je predložila cjepivo budući da su se gotovo sve prehlade pretvorile u opstruktivni bronhitis.

Molimo Vašu preporuku kojom dinamikom da prima cjepivo Prevenar 13 i kasnije Pneumo 23 obzirom na njegovu dob? Da li su u svezi težina djeteta i doza koja se daje? Dječak ima 8 kilograma na 76 cm visine. Jedan od razloga slabijem dobivanju na težini u dojenačkoj dobi je bio gastroezofagalni refluks i alergija na protein kravljeg mlijeka (utvrđeni na Odjelu gastroenterologije u Klaićevoj u dobi od 4 mjeseca). Prehrana mu je prilagođena alergiji na KM, dobrog je apetita, jako aktivan i neumoran ali sitnije građe. Nakon otpusta iz bolnice, redovni smo na kontrolnim pregledima na kod prof. Koleček.

Također Vas molimo potvrdu da li je točno da dijete može primiti Prevenara 13 iako svako-malo zakašljuca, kihne ili mu malo curi iz nosa? Kaže nam pedijatrica da su gore navedeni simptomi zanemarivi kod cijepljenja; važno je da nije u pitanju povišena temperatura ili nešto ozbiljnije. Koje su kontraindikacije za primanje cjepiva? Budući da čekamo da prizdravi kako bismo ga cijepili (do prije nekoliko dana smo liječili Opstruktivni bronhitis) važno nam je znati u kojem je trenutku dovoljno zdrav da primi prvu dozu? Da li ista pravila vrijede i kod cijepljenja sa Pneumo 23?

Unaprijed zahvaljujemo na Vašem vremenu i preporukama!
Maja i Ivan