Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


BELARA


Autor Poruka

Jopy5555

09.03.2017. 14:55

Postovani,
htjela bih vam postaviti jedno pitanje.
Danas mi je dr. pripisala uzimanje Belara kontracepcijskih pilula,buduci da nikada do sada nisam uzimala kontracepciju ovo mi je potpuno novo iskustvo.
Voljela bih kada bi mi objasnili koje su moguce nuspojave,tj. dali je moguci dobitak na tj. tezini ili dlakavost.
Unaprijed hvala
Lp

Ivo Balenović, dr. med.

10.03.2017. 11:55

Poštovana,
kao i svi lijekovi Belara može uzrokovati neke nuspojave. Kod svih kontraceptiva povišen je rizik od stvaranja krvnih ugrušaka. Ostale nuspojave koje se mogu javiti su: mučnina, glavobolja, bol u dojkama, izostanak menstruacije ili točkasta krvarenja sredinom ciklusa, razdražljivost, nakupljanje vode i povećanje tjelesne težine. Kao i kod svakog lijeka može se javiti alergijska reakcija. Pojačana dlakavost javlja se rijetko (jedna na tisuću žena). Ukoliko primijetite neke od ovih nuspojava javite se svom liječniku.

Ninna_ma

29.03.2017. 11:15

Poštovani,

imam 25 godina, a prvu menstruaciju dobila sam s 11 godina. Od početka svaka menstruacija mi je bila jako bolna, uz uzimanje do 4 ketonala dnevno. Do prije 2 godine, bol bi trajala do 3 dana, a zadnje dvije godine izuzetno jaka bol uz povraćanje i dijareju traje obavezno 4 dana, a ponekad i 5. Nažalost u međuvremenu sam dobila ulkus na dvanaesniku, i zabranjen mi je ketonal, a brufen 600, rapidol, buscol i slični analgetici mi uopće ne pomažu. Probala sam i s uzimanjem magnezija cijeli mjesec, pijenja čaja od vrkute, stolisnika, kapi femisan, ulja, no nikakvog efekta. Ciklusi su bili stabilni, 26-29 dana.

To me natjeralo da tražim od svoje ginekologice kontracepciju, pa smo izvadile spolne hormone od kojih je androstendion bio jako povišen i doktorica mi je dala tablete belara. Počela sam ih piti početkom prošlog ciklusa, i imala sam mali spotting, no sad prije 4 dana kad mi je ostalo 6 tableta do kraja blistera, počelo je jače krvarenje uz jake bolove. Sad me užasno jako boli već tri dana, a imam još 3 tablete za popiti i tek tada ću dobiti menstruaciju. Nažalost, već sam svaki dan na ketonalima, a bojim se kakvi će onda bolovi biti kada dobijem, ako su sada ovakvi.

Zvala sam doktoricu i ona je rekla da popijem blister do kraja i ako mi menstruacija bude bila jako obilna da joj dođem.

Mene je iskreno strah, jer uz ovakve bolove ne mogu na posao, a razlog uzimanja pilula je bio da smanjim bolovre, a ne da ih dobijem prije menstrualnog ciklusa.

Molim vas, pomozite.

Lp

Ivo Balenović, dr. med.

30.03.2017. 11:40

Poštovana,
u tijeku prvih nekoliko mjeseci uzimanja kontraceptiva može doći do neredovitog (probojnog) krvarenja. Takva krvarenja su oskudna i prolazna. Ukoliko imate jako krvarenje i bolove (koje ne bi smjeli biti prilikom uzimanja kontracepcije) svakako učinite ginekološki pregled da se vidi uzrok.

Ninna_ma

01.04.2017. 09:50

Postovani,

Hvala na odgovoru. Bol se nije smanjila sve do nocas, kad sam otisla urinirati i iz mene je ispalo nesto veliko i pljusnulo u vodu. Krv mi je svijetlocrvena sad postala...

Ivo Balenović, dr. med.

01.04.2017. 20:55

Poštovana,
ako se to desilo prilikom uriniranja, preporučio bih i pregled urologa te urinokulturu.

Petric97

04.04.2017. 18:35

Dobar dan,
Pijem belaru vec 2 godine i ovaj mjesec sam prokrvarila 12 dana prije zadnje tablete. Nisam pila tablete bas u tocno vrijeme svaki dan, pila sam u razmaku 2-3 sata od uobicajenog vremena zbog fakulteta. Imala sam odnose u medjuvremenu. Sto bi ranije krvarenje trebalo znaciti? Pusac sam.
Hvala unaprijed.

Ivo Balenović, dr. med.

05.04.2017. 19:20

Poštovana,
vjerojatno se radi o probojnom krvarenju i nema razloga za zabrinutost. Kontraceptivno djelovanje nije smanjeno. Najčešće samo prestaje i s vremena na vrijeme se može ponavljati. Ukoliko bi ono duže potrajalo ili postalo obilnije javite se Vašem liječniku. Cigarete ometaju ciklus te se kod žena koje puše češće javljaju iznenadna krvarenja.

Ajnat

08.04.2017. 21:45

Postovani, prije 9 mjeseci otkrivena mi je cista na jajniku. Zbog nje i zbog policisticnog izgleda jajnika preporucene su mi kontracepcijske tablete. Hormoni su mi uredni, nemam PCOS, stitnjaca uredna, menstruacija redovna.

Nakon razgovora o mojim "problemima" (izrazito masna kosa, pojacana dlakavost na podrucju trbuha, ruku i nogu, smanjen libido) kod privatnog ginekologa, savjetovana mi je Belara.
Moj ginekolog nije smatrao vaznim razgovarati sa mnom pa mi je odlucio dati recept za Naeliu.

Zanima me koje je vase misljenje o tim kontraceptivima? Koje su razlike i sto mislite koje bi pilule bile bolje za mene?

Ivo Balenović, dr. med.

09.04.2017. 11:40

Poštovana,
obzirom na vaše probleme preporučio bih Vam Belara tablete koje imaju antiandrogeno djelovanje. Povišena razina androgena uzrokuje pojačanu dlakavost, masnu kožu i kosu, akne. Uzimanjem Belara stanje bi se trebalo popraviti.