Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Brige nikad dosta


Autor Poruka

znatiželjka

16.10.2008. 11:05

Poštovana doktorice!
Mislim da govorim u ime puno cura i žena diljem države...ovo što su nam novinari priredili proteklih mjesec dana (u vezi Yasmin) nas je zaista izbezumilo. Žao mi je samo što nije istupio stručnjak javno, u udarnom terminu vijesti i rekao sve po redu kako stoji. Ovako se same nastojimo informirati i još smo zbunjenije. Npr. neki dan sam pročitala izjavu doktora: nijedan krvni nalaz ne može dokazati jesu li Yasmin naštetile i da li postoji sklonost trombozi. Što nam to sad znači? Lijepo Vas molim, jer vidim da nisam jedina koji doslovce šizi i ne može se smiriti, možete li nam reći KOJE su to krvne pretrage koje se trebaju obaviti, što one dokazuju i možemo li biti mirne i nastaviti s tabletama ako su nalazi uredni? Je li istina da se ubrzo nakon početka uzimanja pilula javljaju simptomi ukoliko smo sklone trombozi? Da li se ta famozna tromboza da jasno uočiti i primjetiti?
Ja iz dana u dan nalazim nove simptome i luda sam stvarno...
i još nešto, jesu li prve menstruacije nakon prestanka uzimanja pilula (naravno da sam prestala, u neznanju i zbunjenosti) bolnije, obilnije?

Ispričavam se, pročitala sam cijeli forum ali konkretno nisam našla navedene potrebne krvne nalaze pa Vas stoga pitam. Unaprijed zahvaljujem!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

16.10.2008. 15:35

Niste pročitali happy, ali nema veze. To što je taj doktor izjavio je naravno točno http://www.cybermed.hr/index.php/...li_znati_o_kontracepcijskim_pilulama. što ste i prije mogli pročitati na ovom forumu. Predlažem i da pročitate temu Yasmin, i teme koje imaju zabrinutost u naslovu, već je sve rečeno.
Menstruacije će biti kakve su bile prije - dakle ako su bile bolne i obilne bit će takve.

znatiželjka

16.10.2008. 16:15

Dakle, konkretno ja nemam nijednu od navedenih bolesti (iz članla), jedino moja baka i moj tata imaju vidljive vene na nogama, ali nemaju epizode tromboza.Prije uzimanja Yasmin sam obavila jetrene probe i Yasmin pila skoro 3 godine (s tim da sam jednom godisnje ponavljala jetrene probe). Sad, kad sam sve to čula, izvadila sam osim jetrenih proba još i protrombinsko vrijeme i fibrinogen koji su bili uredni. Što sad znači, da kad bih htjela ponovo piti Yasmin, to bi činila na svoj rizik i trebala strepiti hoće li me strefiti nešto ili ne?
Što bi sad konkretno trebala napraviti da vidim je li mi naštetio Yasmin, ultrazvuk čitavog tijela?
happy zaista je zbunjujuće, ispada kao da "ak se dogodi-pisalo je u uputstvu"...nije to baš tako jednostavno...

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

16.10.2008. 21:05

Ono što vi ne shvaćate (i ne samo vi, većina cura koje su se ovdje javljale s tim smiješnim strahovima) jest da za svaki lijek koji ste popili u životu nešto piše u uputstvu (ne bude vam lijeno, otvorite ladicu s lijekovima pa pročitajte upute za one najsvakodnevnije, tipa analgina ili lupoceta - sasvim sam sigurna da ni njih više nećete piti kad shvatite da vas i oni mogu ubiti happy). I točno, ako vam se nešto desi, nikoga nećete moći okriviti jer "piše u uputstvu". To se zove informirani pristanak: "Znam da u iznimnim slučajevima ovaj lijek koji ću popiti može biti štetan, ali ću ga zbog njegovih koristi ipak uzimati, preuzimam taj rizik". Ako niste spremni preuzeti taj rizik, nije za vas kontracepcija.

znatiželjka

17.10.2008. 10:45

Jasno mi je to, ali ono što mi nije jasno je nešto drugo. Zar ne postoji neki postupak, niz nalaza koji su dostatni da bi čovjeka bar malo umirili i pokazali je li taj rizik mali ili veliki? Ako nakon 3 godine korištenja su mi krvni nalazi uredni (jetrene, protromb.vrijeme i fibrinogen) mogu li biti bar malo mirnija?
P.S. Stvarno se ispričavam, ali je zaista teško kad nemate koga pitati, a doktori i ginekolozi kad ih pitate jedva izuste 2,3 riječi...Zahvaljujem Vam na odgovorima happy

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

17.10.2008. 14:20

Opet ne shvaćate - ne možete biti mirniji. Ti nalazi samo znače da ste u datom trenutku zdravi (što ste ionako znali jer vam ništa nije ni bilo prije vađenja krvi), a bilo koju komplikaciju možete dobiti već sutra, bez obzira na uredne nalaze. Ako vi mislite da je rizik da ćete baš vi biti ta jedna od otprilike 350.000 žena koja će u godini dana umrijeti od embolije uzrokovane kontraceptivom prevelik, onda ih nemojte piti.