Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Diane-35 bez pauze?


Autor Poruka

bumbmara

08.03.2008. 18:35

Imam 29 godina i već četvrtu godinu pijem Diane, bez prekida, nisam svjesna nikakvih nuspojava. Ginekologica mi je savjetovala da napravim pauzu od 3 mj, jer kako je u sali rekla sad na ultrazvuku, "jajnici izgledaju kao u zene od 50 godina" pa "bi ona htjela da se oni sad malo oporave i onda da nastvim sa uzimanjem".
Mene strah prekinuti iz vise razloga. Propisane su mi Diane jer:
1. imala sa neuredne (26-40dana) cikluse, jako bolne i obilne,
2. masnu kozu i akne na licu, dekolteu i ledjima i
3. policisticne jajnike.
Posto sam u to vrijeme imala 84+ kg na 169cm, doktoricu je bilo "strah" za moju tezinu ali ona je zaista sama od sebe pala, nekih 7 kg, ostalo sam motivirana gubitkom sama skinula i sad sam na podnosljivih 69.
Jos sam cula, ne znam koliko je to istina, da nakon sto se prestanu piti Diane slijedi period pojacane plodnosti???? Iako sam u stabilnoj vezi 3,5 godine, trudnoca nikako ne dolazi u obzir.
Znaci mene zanima da li ce mi se vratiti svi simptomi i da li je istinita prica oko pojacane plodnosti te sto bi bilo ako ne bih napravila pauzu ni narednih godina??
Hvala!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

08.03.2008. 20:30

Simptomi se vjerojatno ne bi vratili, bar ne brzo, jer ste značajno mršaviji. Debljina je odlučujući faktor koji regulira te simptome.
Plodnost jest pojačana.
Ne trebate praviti nikakve pauze, svjetski je stav da pauzu ne treba raditi, ukoliko žena ne misli roditi, sve do menopauze. Nikakve štete neće biti, samo koristi.