Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Koje pilule odabrati


Autor Poruka

A123456

27.01.2019. 18:15

Pozdrav,

Trenutno sam u fazi razmisljanja sto koristiti kao kontracepciju nakon drugog poroda. Nakon oporavka i dojenja, znaci nista hitno.

Citajuci i razmisljajuci nekako mi se cini da su pilule najbolje za mene.

Koristila sam ih prije 10ak godina neko vrijeme i s Cilest pilulama sam bila najzadovoljnija, iako sam od njih imala dosta celulita.

Vidim da je sada izbor pilula puno puno veci pa me zanima sto preporucujete za nepusaca, u tridesetima, normalne kilaze, a pod terapijom za hipotireozu. Recimo da mi je od nuspojava najbitnije da se sto manje vode skuplja pod utjecajem hormona.

Hvala.

A123456

27.01.2019. 18:25

Bitnu stvar sam zaboravila, baka s mamine strane je imala rak dojke, negdje u 75-oj godini, a tata rak mjehura u 50-oj

Ivo Balenović, dr. med.

27.01.2019. 20:20

Poštovana, savjetujem neki od kontraceptiva nove generacije kao što su Yaz, Yasmin, Softinelle, Rosanelle... Rak dojke se kod bake razvio u starijoj dobi i nije povezan uz obiteljsko nasljeđe, kao niti rak mjehura kod oca.

em92

10.02.2019. 13:20

Poštovani,

Imam jednu nedoumicu. Naime, imam 27 godina i već 5 godina pijem Logest (imala sam jednu pauzu radi operacije no opet sam počela s Logestom s obzirom da su to prve i jedine pilule koje sam pila pa nisam razmišljala o nekim drugima).

U zadnje vrijeme sam primijetila da u uputama o lijeku piše da je rizik stvaranja krvnih ugrušaka od svih raznih pilula zapravo najveći uz Logest (9-12 na 10000) dok je manji zabilježen kod lijekova koji sadrže levonogestrel, norgestimat i noretisteron (5-7 na 10000) tako da sam sada počela razmišljati da li bi bilo dobro promijeniti pilule budući da tu vrstu kontracepcije planiram koristiti još barem 3 godine.

Da li se povećava rizik u prijelaznom razdoblju kada se promijeni vrsta pilula kao što je to slučaj kada se nakon stanke ponovno započne s uzimanjem pilula?

Zdravstvenih problema nemam otkad pazim na prehranu, osim što se u jednom razdoblju premalo kretala i dobila sam na težini te su mi tada bile jetrene probe na gornjoj granici no sada su se s reguliranjem prehrane i gubljenjem težine dosta smanjile, jer 1x ili 2x godišnje kontroliram krvnu sliku i ostali parametri su svi ok. Imam 165 cm i 70 kg, pijem vrlo rijetko a bivši sam pušač. Imam tzv nespecifični kolitis ili iritabilno crijevo (probavne smetnje od pšenice i sl. proizvoda, celijakija isključena anti ttg Iga testom), još nije dijagnoza postavljena po meni, pa ne znam dal i ovo utječe na rizik pilula?

Jedino što me uopće navelo na to da razmatram mogućnost promjene pilula je ta uputa o lijeku i to što su mi inače trombociti bili 330 a sada su 380 što me malo zabrinulo, a inače vrlo pazim na to zbog svih tih upozorenja o rizicima. Koagulogram nisam radila otkad sam pred 3 godine ponovno počela s uzimanjem Logesta i tada je bilo ok.

Molim vas za savjet i zahvaljujem unaprijed.

Lijepi pozdrav

Ivo Balenović, dr. med.

10.02.2019. 18:05

Poštovana, slobodno možete promijeniti kontracepcijske pilule. Rizik tromboembolije uz Logest je statistički nešto viši, no to ne znači da će se tromboembolijski incident dogoditi, odnosno da će se izbjeći promjenom terapije. Mnogo faktora ima utjecaj na stvaranje tromba.