Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kontracepcija


Autor Poruka

Mauricio

02.02.2008. 17:50

Moja cura pije yasmin, prije dva dana, nakon sedmodnevne stanke, (31.1) joj je zavrsila menstruacija i ujutro, oko 10 sati, popila je tabletu, nakon nekoliko sati imali smo spolni odnos, no jucer (1.2.) je zaboravila popiti tabletu i danas je popila dvije, postoji li opasnost od trudnoce, ona se previse ne brine i uvjerava me da nema opasnosti, nadam se da je tako, ali ipak se zelim informirati!
Hvala!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

02.02.2008. 19:10

Cura je u pravu, ovulacija ne može nastupiti tom brzinom. Ali na vašem mjesti bih možda još tjedan do 10 dana koristila kondom - iako vjerojatno ni to ne treba.

hanita

07.02.2008. 19:25

Poštovani,
imam 24 godine i po prvi puta namjeravam stupiti u spolni odnos, no pokušala sam uzimati, na preporuku doktorice, kontracepcijske tablete Cilest, a zatim Yasmin, i oba sam puta imala velike želučane tegobe, povraćala sam, imala velike glavobolje i počeli su mi se pojavljivati plikovi po tijelu (npr. iza uha mi se pojavila nekakva izraslina), itd. Zbog toga sam prestala uzimati tablete jer sam očito hipersenzibilna.
Molim vas, recite mi postoji li neko drugo rješenje za mene? Možete li mi preporučiti kakve druge tablete? Ili postoji li kakva druga kontracepcijska zaštita koja je otprilike pouzdana kao što su to tablete?
Unaprijed vam se zahvaljujem

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

07.02.2008. 20:30

Vrlo je malo sredstava na tržištu koja su efikasna kao kontracepcijske tablete. Vaše je pitanje teško.
Ja bih probala od jednostavnijih rješenja prema težim.
Prvo, probajte Evru. Hormonski sastav je vrlo sličan tabletama, ali zaobilazi probavni trakt pa ju možda budete mogli tolerirati.
Ako to ne uspije, dalje nemate opciju koju možete nabavljati u Hrvatskoj, nego bi morali izvana preko privatnih apoteka.
Prvo bih probala tzv. mini pill, tablete koje ne sadržavaju estrogene, jer ste moguće preosjetljivi samo na njih; zatim kontracepcijski prsten (Nuvaring), i naposljetku kontracepcijske injekcije.
Ako ni tad ne bi našli nešto što vam odgovara, dolazi u obzir intrauterini uložak, Mirena - no ni sama nisam sigurna da bi to bila pametna ideja obzirom niste rađali. Kondom uz prekinuti odnos je vjerojatno bolja.