Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


kontracepcija i antiepileptici


Autor Poruka

jelee

20.03.2008. 15:05

Zanima me koje kontracepcijske pilule bih mogla piti s obzirom da pijem Tegretol CR zadnjih godinu dana. Saznala sam da s obzirom da karbamazepin smanjuje koncentraciju svih kontraceptiva ne bi trebalo uzimati kontraceptive s manje od 50 ug etinilestradiola, ali nisam uspjela saznati konkretno koje bi pilule to bile. Vecina danasnjih imaju manju koncentraciju. Takodjer, zanima me koliko se onda povecava rizik od nuspojava i komplikacija. Mozda uopce ne, s obzirom da se brze metaboliziraju uz karbamazepin? Prije Tegretola uzimala sam Triquilar, voljela bih s njima nastaviti ako je moguce, kakva su iskustva iz prakse?
Hvala unaprijed!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

20.03.2008. 19:20

U upravo završenoj knjizi o dobrobitima i rizicima hormonske kontracepcije sam napisala ovo:
Žene sa epilepsijom smiju uzimati OHK jer se njihova bolest neće pogoršati zbog uzimanja kontraceptiva, a u nekih će učestalost epileptičkih napada biti smanjena. Neki kliničari smatraju da doza OHK u žena na antiepielepticima treba biti veća, 50 mcg, jer ti lijekovi induciraju jetrene enzime i teoretski mogu dovesti do smanjenja kontracepcijske djelotvornosti, ali za to nema znanstvenih dokaza.

Dakle, nema znanstvenih dokaza da je učinkovitost smanjena. Moje pacijentice sa epilepsijom su na 35 mcg i nijedna nije ostala trudna. Naravno, potrebno je biti čim točniji i ozbiljniji kod uzimanja.
Tableta od 50 mcg trenutno kod nas nema, ali se mogu nabaviti preko privatnih ljekarni, npr. Stediril D. One u odnosu na niže dozirane tablete značajno dižu rizik za vensku tromboemboliju i neke druge komplikacije, tako da ukoliko niste savršeno zdravi inače (što uključuje i savršenu tjelesnu težinu, ne pušenje, normalne masnoće u krvi), ne bih ih preporučila.