Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


kontracepcija i pauza


Autor Poruka

adison

13.02.2008. 15:30

Poštovani, našla sam se u dilemi pa me zanima vaše mišljenje. Imam 23 godine i pijem kontracepcijeke pilule 4 godine. Počela sam sa Triqular prije 4 god i pila ih 5 mj, ali mi se od njih stalno vrtilo, pa sam napravila mjesec dana pauzu i počela sa Cilestom. Cilest pijem cijelo vrijeme ali imam često glavobolje pogotovo u pauzi od 7 dana. Prije pilula me za vrijeme menstruacije bolio trbuh, a sada me boli glava. Ginekologica mi je rekla da će mo bolit glava i od drugih i da ih nastavim normalno pit. Također od kad sam počela sa pilulama sam dobila u lijevoj dojci limfonod koji bi mogao biti i fibroadenom, ali su rekli da nema potrebe za citopunkcijom. Zanima me dali bi to moglo biti od pilula jer sam to dobila 2 do 3 mj nakon početka uzimanja? Kad sam bila na kontroli u 10 mj ginekologica mi je rekla da netreba radit pauzu, a mojoj prijateljici je njezina rekla da treba napravit pauzu jer se kod dugog korištenja organizm uljeni pa kasnije više nezna sam, nešto u tom smislu. Mene zanima do kada ih mogu pit bez pauze jer negdje piše nakon 2 god negdje najkasnje nakon 5 god. Uglavnom što se toga tiče mišljenja su podjeljenja i svatko priča drugačije. Dali mogu imati štetnih posljedica zbog dugoročnog uzimanja i dali to može može utjecati na plodnost? Mene zanima kada bi trebala napravit pauzu?
Unaprijed zahvaljujem!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

13.02.2008. 19:00

Ovdje je odgovor koji vas zanima : http://www.cybermed.hr/index.php/...sti_i_stanja/kontracepcija/cilest__3
Što se ostalog tiče, migrene u pauzi uzimanja kontraceptiva su česta nuspojava. Danas se rješavaju tako da se kontraceptiv uzima kontinuiran, dakle bez pauze, ili sa kratkim pauzama od 1-4 dana.
Što se tiče kvržice na dojci, oralni kontraceptivi ukoliko se uzimaju duže vremena smanjuju rizik nastanka benignih tvorbi dojke. Tako da je to kod vas slučajno koincidiralo

BonnieC

06.04.2019. 15:05

Poštovani

Uzimala sam Logest neprekidno skoro 8 godina, danas je deseti dan otkako ih ne uzimam, već danima osjećam pritisak u oba jajnika, a danas sam primijetila i izrazito gustu, "ljepljivu" sluz iz rodnice svjetlo smeđe boje. Je li to normalna posljedica prestanka uzimanja pilula? Dosada su mi svi ginek. pregledi bili uredni

Unaprijed zahvaljujem!

Ivo Balenović, dr. med.

07.04.2019. 11:50

Poštovana, sve što ste naveli je normalna posljedica ovulacije koja se javila jer ste prestali s pilulama.