Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Mikrocisticni jajnici i trudnoca!??


Autor Poruka

_angel_

01.11.2010. 23:22

Postovana,

naime imam 23 godine i u braku sam vec vise od godinu dana i svo to vrijeme sam pokusala ostati trudna, ali bez uspjeha. Ispocetka sam isla kod Dr. ...... ali se to ispostavilo kao gubljenje vremena. S obzirom da mi je ovaj mjesec menstrucija kasnila (danas je vec 49 dan od posljednje menstruacije) pomislila sam da nisam trudna, pa sam uradila test trudnoce koji je bio negativan. No, unatoc tome sam odlucila otici privatnom ginekologu, kako bi saznala zasto mi menstruacija ovoliko kasni, receno mi je sljedece:

UTERUS U REFLEXIJI HOMOGENE STRUKTURE SA RAVNOMJERNIM EHOOMENDOMETRIJUMA KOJI ODGOVARA DRUGOJ FAZI CIKLUSA 0,85CM OBA OVARIJUMA JASNO OGRANICENA LIJEVI UZ UTERUIS NAGLASENIJE FOLIK GRADJE NA DESNOM ANEHOGENA ZONA KOJA DGOVARA PERSIST FOLIKULU PROMJERA 2,17 X 2,01

DIJAGNOZA: AMENORRHOEA SEC REFLEXIO UT OVARI MICROCYSTICA? FOLICUL PERSIST OVARI LAT SIN


Takodjer mi je receno da sacekam 7 do 10 dana, a ukoliko do tada ne dobijem menstruacju (gestageni test) trebam da pijem PRIMOLU NOR kako bi to izazvali mens. A da nakon toga, tj. 14 dana nakon sto dobijem dodjem ponovo pa da vidimo sta dalje.

E sad, kolike su sanse da ostanem trudna? I da li je sve gore navedeno strasno ili ipak nije toliko lose?

Natalija Beljo, dr. med.

03.11.2010. 22:30

Nije to tako strašno, naime dijagnoza je sekundarna amenoreja( izostanak mjesečnice uzrokovan sa cistom - perzistirajućim folikulom ) tako da nakon šta popijete terapiju napravite ponovo UZV da bi se vidjelo da li je "cista " pukla. Nisu vaši jajnici u kategoriji policističnih, uterus Vam je više "zabačen " prema leđima tako da poslije odnosa nemojte odmah ustajati, stavite noge u povišeni položaj( po iskustvu nekih pacijentica) ; podignite ih na zid npr. Ono šta još ne bi bio loše napraviti je sa strane supruga koji bi trebao napraviti spermiogram.Vi možete sa ginekologom dogovoriti da od idućeg ciklusa pratitie folikulometriju.

_angel_

12.11.2010. 15:00

Postovana,

Kao prvo hvala vam na odgovoru. Naime vec mi je vrijeme da pocnem piti ove tablete koje mi je doktorica prepisala, ali odlucila sam prvo napravti jos jedan test trudnoce prije nego sto pocnem piti te tablete. I uradila test, i to cak 2 puta a oba puta je test bio pozitivan. To zaista zbunjuje, jer mi je na posljednjem prijedlogu doktorica rekla da nije rijec o trudnoci. Da li je moguce da sam ipak trudna ili je test pogrijesio, jer sam cula za slucajeva kad i test pogrijesi, dal to bilo zbog lijekova ili ciste ili ne daj Boze gore. Sta da uradim????

Natalija Beljo, dr. med.

12.11.2010. 20:30

Sa mog stajališta vrlo nesimpatično; mjesečnica kasni, test pozitivan , na UZV se ništa ne prikazuje. Ono šta bih savjetovala je da se javite ginekologu , napravite BHCG jer ono na što bih sumnjala je izvanmaterična trudnoća ( jedino da je oplodnja bila kasno pa je sve pomaknuto na kasnije pa da ipak riječ o trudnoći) .Nemojte sad odmah paničariti to mi proizlazi iz svega šta ste mi sad u zadnjem naveli. Ukoliko bi imali bilo kakve bolove u trbuhu pračene sa krvarenjem javite se u hitnu.Dok ne riješite novonastalu situaciju nemojte početi piti tbl. Javite mi rezultate i SRETNO.

_angel_

14.11.2010. 11:35

Postovana,

Jucer sam isla do Poloklinike kako bih izvadila krv, no nalazi su tek u ponedeljak. Medjutim ima jedna druga stvar, izgleda da mi je prokrvarilo. Sad sam tek primjetila. Zasad je samo jedna kap, pa ne znam sta da radim??? Sinoc sam doduse imala bolove u donjem dijelu stomaka kao da cu dobiti.

PS Jucer sam uradila jos jedan test nakon sto sam izvadila krv i bio je pozitivan!

_angel_

14.11.2010. 11:35

Zaboravih vas jos nesto pitati. Da li je kod mene cista mogla izazvati lazni pozitivan test? A s obzirom da sam kod doktorice bila 01.11.2010 (tj. 50 dan nakon posljednje menstruacije 13.09.2010) da li je moguce da sam u medjuvremenu zatrudnila??

_angel_

14.11.2010. 14:25

Vjerovatno niste u stanju odgovoriti. No samo da vam javim da sam bila u hitnoj. S obzirom da mi je kapljica krvi bila na papiru, kao i sve simptome koji ukazuju na moguci dobitak menstruacije, nisam htjela cekati da prokrvarim te sam odlucila otici do hitne. Doktoru sam sve objasnila i uradio je UZV. No, ni on nije nistao mogao vidjeti. Rekao mi je da onda sacekam te nalaze do sutra, pa da se ponovo javim ili njemu ili svom privatnom ginekologu.
I jos nesto, s obzirom da sam poprilicno zbunjena uradila sam i cetvrti test nakon doktora i opet pozitivan. Nije mi jasno zasto test pokazuje pozitivan rezultat, jer nisam nikakve lijekove pila niti bilo sta sto bi moglo sadrzavati HCG, jedino ukoliko je ta cista moze uticati. A i kod vanmatericne bi trebala imati jake bolove i jako krvarenje, sto zasad ipak nemam.


Da li je zaista moguce da se embrio jos uvijek ne vidi???

Natalija Beljo, dr. med.

14.11.2010. 17:15

Evo mene napokon. Ako je cista onda bi se ona vidjela na UZV. Ako sumnjamo na izvanmateričnu ona može biti mala pa se ne manifestira sa pravom kliničkom slikom pa je tu glavni pokazatelj BHCG. Čekamo nalaz .

_angel_

15.11.2010. 23:05

Postovana,

Samo da vam javim da sam ipak trudna happy) Danas sam bila kod doktorice i napokon mi je potvrdila trudnocu happy)

Nalaz:

U kavumu uterusa jedva vidljiv gestacijski mjesak promjera 3,2mm- za sada bez jos vidljivog embrionalnog ehoa. U desnom oavariju anehoicna formacija promjera 20,8x22,5mm.

Dg: Grav ml I
Th: tbl Folacina 5mg 1x1

Trebam ponovo u srijedu da dodjem sa nalazima KG I RhD faktora, KKS, Fe, Šuk i urina!!

Imam jedno pitanje, zaboravila sam doktoricu pitati. Sta znaci "za sada bez jos vidljivog embrionalnog ehoa" kao i "Dg: Grav ml I"???

Unaprijed hvala na odgovoru happy)

Veliki pozdrav i hvala za sve happy)

Natalija Beljo, dr. med.

16.11.2010. 12:15

Zajedno s Vama i ja sam sretna, odlično .Nalaz znači da je to sada trudnoća za 5 tj po veličini gestacijskomg mjehura i da je još rano za vidjeti plod. Tako da vas je sigurno naručila za 2 tj ili 7 dana ponovo na kontrolu. Držim fige i čekam poruku.happy

_angel_

16.11.2010. 19:15

Doktorice jel' normalno da se plod jos ne vidi? Mozda sam malo dosadna sa ovim silnim pitanjima, ali citajuci ovo malo sam se zapitala "..bez jos vidljivog embrionalnog ehoa..."..

Natalija Beljo, dr. med.

17.11.2010. 11:00

Normalno je , to je još mala trudnoća i sa pet tjedana je vrlo rijetko da se vidi plod .Već za 5 dana ( znači blizu 6 tjedana) se može vidjeti plod i kucajevi , a sa 7 tj da i ne govorim vidi se svakako plod i kucajevi( naravno ako je sve u redu) . Vi se nemojte brinuti i sam gestacijski mjehur je dobar znak , nakon toliko isčekivanja.happy

_angel_

23.11.2010. 11:45

Postovana,

samo da vam javim da sam uradila nalaze, a oni su:

SEDIMENTACIJA ERITROCITA 30
HEMOGLOBIN 43

URIN - LAGANO ZAMUCEN
ZUTA BOJA
BJELANCEVINE - NEGATIVNO
GLUKOZA - NEGATIVNO
KETONSKA TIJELA - NEGATIVNO
BILIRUBIN - NEGATIVNO
UROBILINOGEN - 12

MIRKOSKOPSKI PREGLED SEDIMENATA (u vidnom polju) - EPITELNE STANICE - NESTO
LEUKOCITI 10 - 12
BAKTERIJE - NESTO
ERITROCITI 1 - 2

ZELJEZO 24,29
GLUKOZA 4,25

Malo me brine hemoglobin i urin. Mozete li mi vise reci ili sve ovo prevesti, jer je sve ovo za mene "spansko selo" happy

Natalija Beljo, dr. med.

23.11.2010. 16:00

Hemoglobin ili fali brojka ili je jako jako nizak uvesti th željeza i vitamina( iako je željezo dobro). U urinu imate leukocita i nešto bak tako da bi savjetovala urinokulturu.
Ništa alarmantno .

Natalija Beljo, dr. med.

11.12.2010. 16:01

"Angel" šta se dešava, jeste li bili na pregledu? Da li trudnoća napreduje?