Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Mirena


Autor Poruka

emma.grin19

27.02.2013. 15:45

Poštovani,
ginekolog mi je preporučio Mirenu kao trenutno najbolje i najsigurnije sredstvo kontracepcije na tržištu. Još nisam rodila i odgovara mi Mirena kao materični uložak koji traje 5 godina. Mene zanimaju nuspojave, i koliko je Mirena sigurna za zdravlje, nisam bas kandidat za pilule zbog problema s visokim tlakom i proširenim venama (navodno kontrac. pilule uzrokuju pucanje vena i kapilara, čula sam od puno žena, ne želim se time kockati). Nekim ženama jednostavno ne odgovara Mirena i imaju stalna krvarenja i jednostavno ju moraju izvaditi. Zanima me dali da ju stavim, posto bas i nije jeftina, ili da prije probam piti pilule samo sa progesteronom? Koliko je preporučljiva mladim ženama koje nisu rodile? Jesu li nuspojave zaista drastične kao što žene tvrde? (naime, primjetila sam da mnogo žena nakon poroda stavi Mirenu i ima mnogo problema, vjerojatno im još hormoni nisu se ustalili nakon poroda ili sl., pa možda zato imaju nuspojave). Nikako ne bih htjela ju staviti, pa da imam nuspojave i da ju moram vaditi.
Unaprijed hvala na odgovoru

Dejan Šakoronja, dr. med.

27.02.2013. 16:50

Poštovana, sve što navodite točno je.
Kako ćete podnositi Mirenu zaista ne znam jer je to individualno. Osobno ona se može postaviti ženama koje nisu rađale, ali ginekolozi baš nisu skloni postavljanju iste nuliparama. Da prije Mirene probate sa mini pill kontracepcijom(gestagena) ili kontraceptivnim flasterima ili prstenom?
Ako i postavite Mirenu danas sutra kad je izvadite mislim da nebi trebali imati problema.
Na inozemnom tržištu postoji Mirena koja je namjenjena ženama koje nisu rađale, doduše kraćeg trajanja.
Kod nas takav tip Mirene još nije došao.

emma.grin19

27.02.2013. 21:05

Hvala na odgovoru,
definitivno ću još jednom popričati sa ginekologom i svakako probati mini pill kontrac., jer njih mogu prestati piti u svakom trenutku,u slučaju nuspojava, a ipak u slučaju Mirene ne mogu ju sama izvaditi ukoliko dođe do komplikacija, a nisam uvijek blizu gin. Osobno mi je bilo čudno što je gin. 'navalio' na Mirenu i rekao je da mi može staviti i spiralu (ja sam se začudila, jako, ipak sam nerotkinja) jer jedina razlika između žena koje su rodile i koje nisu je u širini rodnice, pa kao meni bi mogao staviti sprialu, ali bi me morao jače raširiti pri stavljanju, i da je to puno bolje nego da mi s pilulama poremeti hormonsku ravnotežu. Možete li mi molim Vas, reći koje pilule samo s gestagenom su s najmanjom dozom i preporučljive kod osoba s problemom s krvožilnim sustavom?
Unaprijed zahvaljujem
ps, koliko sam shvatila, flasteri i novaring prsten su isto kao i kombinirane pilule, također otpuštaju u krvotok 2 hormona? Imaju li oni nuspojave kao i pilule pri pucanju vena i kapilara?

darija.22

27.02.2013. 21:10

Poštovani,
ginekolog mi je preporučio yaz kontraceptivne pilule i već ih pijem 13 dana. Nekidan sam popila tebletu u 12h, 2 sata nakon tog sam imala seksualni odnos i partner je ejakulirao u mene. Povratila sam u 17 h. Ali nakon tog nisam popila tabletu, jer sam smatrala da je djelovala. Zanima me da li sam dobro postupila i da li postoji mogućnost trudnoće? Hvala.

Dejan Šakoronja, dr. med.

27.02.2013. 22:45

Poštovana emma, ne širi se rodnica nego vrat maternice kroz koju se postavlja.
On je kod nerotkinja tvrd i jako uzak a spirala ipak nije mala pa je u većini slučajeva nužno i proširivati vrat maternice.
Probajte sa Cerazettama.

Dejan Šakoronja, dr. med.

27.02.2013. 22:45

Poštovana darija, dobro ste postupila. Ista se resorbirala i imala je učinak. Nema razloga za brigu.