Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Nakon prestanka uzimanja pilula-problemi


Autor Poruka

ravna

29.10.2007. 12:45

Poštovani,



čitajući teme klimakterija i hormonalnih smetnji,naišla sam na Vašu stranicu.

Opisat ću Vam svoj problem ,a Vas molim za savjet.



Od 2002.g. pa do lipnja ove godine koristila sam neprekidno Triqilar tablete.

Mnogo puta u sredini ciklusa a prilikom odnosa imala sam krvarenje,slabo,jake glavobolje ali mi je moj ginekolog rekao da je to normalno,i da je sluznica maternice tanja pa se prilikom trljanja raskrvari??

Tako je bilo zadnje 3 godine.

Budući sam ovog proljeća posjetila dermatologa zbog teškog disanja(alergija),on mi je savjetovao da napravim kontrolu hormona.....itd ,pa sam u dogovoru s ginekologom prestala piti Triqilar.

Od 22.05.,slijedeću menstruaciju bez uzimanja pilua imala sam 22.07.,pa slijedeću tek 04.09.2007.g.

Bila sam prije 5 dana kod ginekologa,trudna nisam,dao mi je dabroston 3x1 tableta/10 dana.

Zadnjih 2 mjeseca imam veućine,valunge,koji su po opisu slični onima u klimaxu.



No,ima tek 38 godina,da li je moguće da sam u klimakteriju,kakvu mi terapiju preporučate,kontracepcija???





Molim Vas za savjet i što brži odgovor

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

29.10.2007. 13:40

Najvjerojatniji i najpoželjniji razlog vaših problema je navikavanje jajnika na novonastalu situaciju, pa će za par mjeseci sve biti u redu.
Ako već idete raditi hormonski status, napravite ga između 2-5 dana ciklusa, i tražite da vam se napravi FSH, po tome ćemo znati da li ima osnove sumnjati na menopauzu.
Mislim da vam liječenje još uvijek nije potrebno, jer neredovite menstruacije nisu bolest. Malo strpljenja i vidjet će se što je u pitanju.

ravna

29.10.2007. 15:20

Hvala na brzom odgovoru.
Pitala bih još zašto onda valunzi,i da li je bilo nužno da uzimam dabroston,hoće li mi naškoditi i da li će se nakon te terapije normalizirati menstruacija,kada nakon toga mogu početi s nekom kontracepcijom?

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

29.10.2007. 16:30

Niti na jedno od ovih pitanja ne mogu vam dati odgovor bez da vas pregledam i vidim nalaze hormona. Tako da razgovarajte sa svojim ginekologom.

ravna

12.11.2007. 15:10

Poštovana doktorice,
opet Vam se javljam.Uzimala sam dabroston 3x1 tabletu,no,nakon toga nisam dobila menstruaciju.Danas,10-dan nakon dabrostona bila sam kod ginekologa,napravio mi je vaginalni ultrazvuk i dao Novofem tablete.Valunzi su prestali,nervozna i razdražljiva nisam.
Iskreno,nekako mi moj ginekolog djeluje površno,imam 38 godina i smatram da mi je posvetio premalo vremena.
Pitam zato Vas,da li da pijem Novofem ili da sačekam još koji dan,možda menstruacija ipak dođe.Do kada da čekam.
Nalaz ultrazvuka je uredan.
Molim Vas pomozite.hvala unaprijed

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

12.11.2007. 16:00

Ja nisam bila niti za Dabroston! Nemojte zamjeriti, ali ja nisam ovdje da bih preispitivala odluke vaših ginekologa, a pogotovo bez uvida u nalaze. Zato vam nažalost sada ne mogu savjetovati ništa. Ako jednom napravite nalaze slobodno se s njima javite.

ravna

13.11.2007. 16:30

Draga doktorice,
da li je moguće da vam skeniram nalaz hormona i nalaz ginekologa pa Vam pošaljem mailom,jer ovako ne mogu?
Molim Vas ipak za malo konkretniji odgovor.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

14.11.2007. 11:00

Draga gospođo,
malo mi niste jasni. Ovdje se lijepo dopisujemo već neko vrijeme, a na tuđem topiku prigovarate da se odnosim prema ženama kao prema kokošima. U redu ako je to vaš dojam, ali moj stav svakako nije, jer na svako legitimno pitanje o kontracepciji (jer je ovo forum o kontracepciji) odgovaram promptno i u velikoj većini slučajeva ljubazno. Kad internetom ne mogu postaviti dijagnozu, kao u slučaju gdje ste prigovorili i u vašem slučaju, uputim ženu na svog ginekologa jer je to jedino što mogu - nisam ovdje da preotimam pacijente.
Na vašu sadašnju molbu imam dva rješenja - jedno je da mi ovdje prepišete nalaze od riječi do riječi, a drugo da mi dođete u ordinaciju. Više od toga nažalost ne mogu.

ravna

14.11.2007. 19:05

Poštovana doktorice,
prihvaćam Vašu kritku,oprostite ako sam Vas povrijedila,nisam imala namjeru.Ovdje smo uglavnom svi došli s nekom problemima i tražimo odgovor ,a znam da je nekada nemoguće ga dati
Budući živim u Delnicama,imam na raspolaganju jednog jedinog ginekologa,kojeg redovito posječujem,no sada kada imam problem očajna sam pa možda i tako pišem,još jednom oprostite.
35 dana nakon zadnjeg Triqilara radila sam nalaz hormona,točnije 02.07.2007.g. :
T3 = 2,98
TSH = 2,13
FT4 = 17,55
FT3 = 5,7

Zadnja menstruacija 04.09.2007.; počela s dabrostonom 24.10.07. 3x1 (zadnji 03.11.07.), no do danas nema krvarenja.
12.11. sam bila na pregled,ne mogu Vam napisati dijagnozu jer je nečitka na nalazu (nešto započinje s Anemo...-Parimenopauza,predpostavljam.,terapija Novofem...
No,nisam ga počela piti jer ste mi Vi napisali da nebi ni Dabroston preporučili.
Na nalazu još piše uterus uredan,nema trudnoće,ovariji uredni.,cavi Douglasi prazan.Poslušala sam vas,i sada vas opet pitam za Vaše mišljenje.
Znam da sam dosadna,ali sam očajna,imam 38 godina.
Ako ste u mogućnosti na temelju napisanih nalaza dajte mi neki savjet šta da radim,do Rijeke mi je daleko,ali ako mislite da bi morala čuti još nečije mišljenje nakon pregleda poslušat ću Vas,unaprijed hvala.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

14.11.2007. 20:55

Nisam se naljutila, ne brinite, samo me je malo žacnulo jer se zbilja trudim oko ovog foruma.
I niste dosadni, dapače vaš me slučaj zanima, ali još uvijek nemam nijednu informaciju putem koje bih vam mogla pomoći. Hormoni štitnjače su vam uredni. Ultrazvuk je također uredan ali mi fale dvije najvažnije informacije - broj folikula u jajniku i debljina endometrija (koje vaš ginekolog nije zabilježio).
Trebate učiniti slijedeće hormone: FSH, LH, estradiol, prolaktin, od 2-5 dana ciklusa (dakle u vrijeme krvarenja). Kako sada nemate valunge mislim da možete čekati menstruaciju pa kad dođe vaditi hormone (uputnica od ginekologa ili doktora opće prakse, pitajte u labu da li to rade ili šalju u Rijeku). Ako nemate živaca čekati, popijte taj Novofem - pred kraj kutije dobit ćete krvarenje pa onda idite vaditi hormone. Novofem vam neće štetiti, kao što nije ni Dabroston.
Hormoni će nam reći da li ste u perimenopauzi, ili imate post-pill amenoreju, hiperprolaktinemiju itd...Dotad, nema smisla da hodate po ginekolozima, nitko vam ništa pametno neće moći reći.

ravna

15.11.2007. 10:10

Hvala Vam na odgovoru,znam da ću se javiti opet,jer volim pitati a ne pametovati.Počekat ću još koji dan i početi s Novofem-om.
Srdačan pozdrav.I najljepša hvala

ravna

28.11.2007. 12:27

Poštovana doktorice,
do danas sam strpljivo čekala ne bi li se menstruacija ipak pojavila,no,ništa.
Da li da počnem piti Novofem?

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

28.11.2007. 13:00

Počnite. Ako krvarenje dođe u sred uzimanja Novofema, računajte ga kao menstruaciju. Tablete onda prekinite dok ne vidimo nalaze.

ravna

26.02.2008. 09:35

Poštovana doktorice,
javljam vam se opet,nakon dugo vremena.Naravno,opet s problemima.
Evo,da pojasnim.Dobila sam nakon 4.9. i u 11.mj. popijene kutije dabrostona menstruaciju tek 7.12.Tada mi moj ginekolog nije htio dati da izvadim hormone,već mi je rekao kasni li ipet nek popijem novofem.Čekala sam dosta dugo,i napokon počela piti.Dobila sam 19.2. menstruaciju,i jutros sam bila svom ginekologu,tražila da sada izvadim hormone,a on mi je rekao da to nije potrebno,dao dabroston 2x1 da počinjem s njim 2.3. dok ne razmislim o novofemu jer da sam u klimakteriju.Nisam zadovoljna svime time,zašto ne vaditi hormone?Imam 39 godina,i želim znati na čemu sam,a sve ovo su samo nagađanja.
Molim Vas savjet,da li da mijenjam ginekologa,kako da izvadim te hormone na svoju ruku,može li mi uputnicu dati moja doktorica...i šta ću s time postići ako imam nalaz a ne vidi ga moj ginekolog.,još moram napomenuti,od početka 11.mj.nemam nikakve vrućine više niti bilo kakve klimakterijske smetnje.
Vaše dijagnoze ovako na neviđeno bile su puno točnije nego one mog ginekologa,koji za sve to nema ni volje ni razumijevanja.
Hvala unaprijed

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

26.02.2008. 10:40

U potpunosti se ne slažem sa stavom vašeg ginekologa koji ženu od 39 godina proglašava menopauzalnom bez obrade. Vi bi još trebali moći roditi bez ikakvih problema. Ne kažem da on nije u pravu, to sad ne mogu znati, ali je moj stav da treba to potvrditi. Zato hormone koje sam vam prije napisala izdvadite u privatnom laboratoriju (u Zagrebu ih ima nekoliko gdje je to moguće raditi), a nalaze napišite ovdje, pa ćemo se dogovoriti.

ravna

26.02.2008. 13:25

Hvala vam na brzom odgovoru.Očekivala sam od vas sličan odgovor.Jutros sam puna volje otišla doktoru a vratila se skroz razočarana.Izvadit ću hormone ili u Delnicama ili u Rijeci,Zagreb mi je daleko, i javit vam se ponovno.Do tada hvala i srdačan pozdrav.

ravna

13.03.2008. 09:45

Poštovana doktorice,
malo sam dosadna ali sam odlučila ipak Vam se javiti.Budući mi moja doktorica opće prakse "ne može" dati uputnicu za vaditi spolne hormone,a ginekolog kaže da mi taj nalaz nije potreban,zvala sam jučer Mediko gdje to jedino mogu izvaditi i rekli su mi da svaki hormon košta 180 kn,dakle 4 hormona 720 kn,šta mi je zaista previše.Sada vas pitam da li je to jedina metoda da doznam na čemu sam,mjesečno izdvajam za zdravstvo 20 % plaće,a od svega toga nikakve koristi.Ako je to jedini način onda ću ipak morati poslušati Vaš savjet.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

13.03.2008. 15:05

Ako su vam menstruacije sad redovite bez izazivanja Dabrostonom ili nekim drugim lijekovima, bit će dovoljno da 2-5 dana ciklusa izvadite FSH i znat ćemo da li ste blizu menopauzi. Ako su neredovite, ili i dalje imate krvarenja u sred ciklusa, izvadite i TSH i PRL. To će nam reći imate li dva najčešća razloga koja uzrokuju takve probleme.

ravna

03.04.2008. 20:55

Poštovana doktorice,
danas sam dobila nalaz hormona,i evo ispisujem Vam rezultate:

TSH 0,67
FSH <0,10
LH 11,1
PROLAKTIN 357,0
ESTRADIOL 1,82

zadnja menstruacija je bila 19.02.
Jučer sam počela uzimati dabroston.
Molim Vas sada ako mi možete na temelju ovog nalaza dati Vašu dijagnozu i preporuku šta mi je dalje činiti,već mjesec dana jako me bole dojke,kao da ću dobiti menstruaciju i tvrde su mi.
Hvala unaprijed na odgovoru kojeg jako iščekujem.

Da,u napomeni na nalazu piše amenoreja

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

03.04.2008. 22:00

Niste ni blizu menopauze.
Imate vrlo nisku vrijednost FSH, a i primijećujem da se nalaz TSH jako promijenio od zadnjeg kojeg ste mi napisali. Pitanje je zašto su vam dva važna hormona odjednom tako nisko. Uzrok može biti bolest hipofize, jetre, stres, debljina, puno toga. Mislim da vam je potreban pregled endokrinologa i obrada.
I sad ne brinite o menstruaciji. Kad se nađe osnovni problem riješit će se i to.