Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


pitanje o kontracepciji i tjelesnoj temperaturi


Autor Poruka

Carrie

27.03.2008. 17:55

Pijem logest kontracepcijske pilule. nemam nikakve nuspojave, osim što sam primjetila da imam povišenu tjelesnu temperaturu (37,4 ) 12 - dan ciklusa. znam da se povišena temperatura povezuje s plodinim danima, ali je li moguće da žena koja pije kontracepciju uopće ima plodne dane?

hvala

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

27.03.2008. 18:45

Ne, nemate plodne dane jer kontracepcija djeluje na više razina- poremećuje cervikalnu sluz, stanjuje sluznicu maternice, sprečava gibanje jajovoda i onemogućuje ovulaciju; baš zato da ako jedan mehanizam zakaže drugi neće. Temperatura je najvjerojatnije slučajnost.

27.03.2008. 22:50

Postovana dr,

interesuje me da li se nakon duzeg koristenja kontracepcijskih pilula (kod mene npr konkretno diane35) sluznica maternice moze toliko stanjiti da je skoro nemoguce da se obnovi, ili da za to treba dug period???
Mozda je (nadam se) to samo "rekla-kazala" prica ali sam citala jedna djevojka je to kao dozivjela.

Ili se kada se govori o toj sluznici misli na ovojnicu koja se stvara u maternici u vrijeme ovulacije??

I da li je istina da pilule mogu unistiti jetru??
(po meni je recimo bolje da mi je uniste pilule nego alkohol happy, al eto da pitam)


Vama vjerujem u potpunosti happy
Jel' problem da to malo pojasnite??


Unaprijed hvala!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

28.03.2008. 09:35

Rekla-kazala, bapske priče.
Ovo sa sluznicom maternice nema veze s mozgom - sluznica je ono što raste u maternici i odlazi s menstruacijom svaki mjesec. Budući se obnavlja svaki mjesec, čim prestanete uzimati pilule njen razvoj dalje ovisi o hormonskoj situaciji u tijelu, a ne o bivšem utjecaju pilula.
Također, ne mogu oštetiti jetru, ali u žena koje imaju oštećene jetru mogu pogoršati stanje. Zato ih je kod takvih žena zabranjeno davati.