Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Prestanak uzimanja tableta, povratak akni


Autor Poruka

kunis

20.02.2017. 18:10

Poštovani,

Prije 7 godina počela sam piti yaz tablete radi problema sa aknama. Od kad pijem te tablete se dobro osjećam te su se akne povukle.
Interesira me kada prestanem piti navedene tablete, dali postoji velika mogućnost da se akne vrate? Sada imam 28godina.

Unaprijed zahvaljujem na vašem odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

21.02.2017. 19:30

Poštovana,
pošto ste 7 godina uzimali yaz tablete vaši jajnici u tom periodu nisu lučili hormone (testosteroni) koji uzrokuju pojavu akni. Prestankom uzimanja Yaza vaši janici će se ponovo aktivirati i početi lučiti hormone no ne mora značiti da će i ovoga puta biti povišeni testosteroni. Bilo bi dobro da nakon prestanka uzimanja terapije učinite pretragu hormonalnog statusa

kunis

22.02.2017. 10:30

Poštovani,
Zahvaljujem na Vašem odgovoru.
Ja bi Vas zamolila za još jedno kratko pitanje. Koliko dugo mogu uzimati tablete (yaz) bez pauze? Odnosno, dali smatrate da je potrebno radit pauzu ili završit s uzimanjem, s obzirom da ih pijem 7godina.
Preglede obavljam jednom godišnje.
Unaprijed puno hvala!

Ivo Balenović, dr. med.

22.02.2017. 21:20

Poštovana,
ukoliko redovito radite nalaze i zdravi ste mozete nastaviti s kontracepcijom bez prekida do menopauze ili dok se ne odlučite za trudnoću. Mjere opreza za uzimanje kontracepcija postoje kod zena koje puše (više od 20 cigareta dnevno) i starije su od 35 godina zbog povišenog rizika za kardiovaskularne bolesti stoga su nuzne redovite kontrole (laboratorijske pretrage, mjerenje krvnoga tlaka, uzv pregledi)