Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Trudnoca


Autor Poruka

Sanja

10.09.2005. 21:40

Imam za vas puno pitanja i molim vas da mi i odgovorite.

Koliko je siguran test na trudnocu i o cemu to ovisi?
Ima li svaki test isti postotak?
Cijena testova na trudnocu?
Najraniji znaci trudnoce?
Koliko posto zena dobiva menstruaciju, ali su ipak trudne?
Pravilna uporaba kondoma?
Ako se kondom pravilno upotrebljava, kolika je sigurnost da nece bit trudnoce?
Treba li potpis roditelja ako se ide na pobacaj?
Koliko ginekolog neplacuje abortus i je li bitno koliko djevojka ima godina da bi ga napravila?
Kolika je sigurnost da se nece moci imat djece nakon abortusa?
Mogu li se uzimati kontrecepcijske piule bez pregleda kod ginekologa i koje su najbolje za djevojke od 15-18 godina te kolika im je cijena (bez recepta)?

Nadam se da cu dobiti odgovor na svoja mnogobrojna pitanja na svoj e-mail.

S postovanjem!

doc. dr. sc. Branko Radaković

23.09.2005. 12:29

1. Clearblue i INTIM - 99% pouzdani
2. Cijene upitati u apoteci
3. Najraniji znak trudnoće - izostanak menstruacije!
4. Trudnoća - menstruacija (ne radi se o pravom menstrualnom krvarenju).
5. Kondom - 100% siguran ako se pravilno upotrebljava, a što je pravilna upotreba kondoma to je teško objasniti tekstom, premda vjerujem da većina korisnika to zna.
6. Potpis roditelja da ako je osoba mlađa od 16 godina.
7. Pobačaj se može napraviti u bilo kojoj dobi (uvažavajući prethodni odgovor) ukoliko je trudnoća manja od 10 tjedana. U Klinici za ženske bolesti i porode, Petrova 13 pobačaj - 1500,00 kuna.
8. Sigurnost da će željena trudnoća poslije pobačaja uredno proteći ovisi o iskustvu liječnika koji radi pobačaj, veličini trudnoće te tijeku oporavka poslije pobačaja.
9. Prije upotrebe oralne kontracepcije potrebno se konzultirati sa stručnom osobom (sestra, liječnik) u odgovarajućoj ustanovi. Tom prilikom biti će Vam savjetovano koji je najbolji izbor za Vas. Cijenu oralnih kontraceptiva možete saznati u ljekarnama.

Mimoza

23.09.2005. 21:21

od jedanaestog dana ciklusa imam bolove u grudima i u donjem delu trbuha ,i kao da osecam bol u jajne celije, isto imam osecaj naduvenog stomaka,inace posle menstruacije uzimala sam clomifen,pet dana uzastopce dva puta na dan po jednu tabletu , a i posle 16- 17 dana ciklusa pojavila mi se bela gusca sluz,inace sa mojim muzem pokusavam ostati trudna , i imali smo redovne odnose od 9 dana ciklusa, danas 23.09,mi je 27 dan ciklusa. i jos mi nije dosla menstruacija Molim Vas da mi odgovorite dali su ovi simptomi znak rane trudnoce, ili koji su znaci rane trudnoce
Srdacan pozdrav

doc. dr. sc. Branko Radaković

06.10.2005. 09:21

Svakako to nisu simptomi rane trudnoće. Obzirom da ste uzimali klomifen citrat vjerojatno je bol koju osjećate posljedica povećanog volumena jajnika te pretpostavljam uspješne ovulacije. Ranih znakova trudnoće 27dana cklusa nema. Svakako najraniji znak trudnoće je izostanak menstruacije, a da bi to provjerili najbolje je odmah učiniti beta HCg iz seruma (test na trudnoću iz krvi) koji je brzo gotov, a može biti pozitivan već i prije očekivane menstruacije.

antonela

13.10.2005. 08:15

Menzis mi dolazi svakog prvog u mijesecu i traje 5-6 dana.Zeljela bih imati dijete pa sam radi sigurnosti kupila maybe baby kako bih tocno znala kad su mi plodni dani no problem mi je nastao kad mi mikroskom ne pokazuje paprastu strukturu a 13 dan u mjesecu je pa sam se zabrinula da ne mogu imati dijecu ili sl.Molim da mi to malo pojasnite

doc. dr. sc. Branko Radaković

24.10.2005. 13:18

Mislim da je suvišna zabrinutost o Vašoj plodnosti, a pogotovo je nepotrebna pa i neadekvatna provjera "plodnih dana" da biste bili sigurni da ćete jednog dana moći zanijeti. To je možda važnije zbog prirodne kontracepcije. Kada budete željeli pokušati zanijeti, ako ne ide zatražite stručnu pomoć.

Franny

01.11.2005. 13:03

Poštovani,

zanima me kakva je cervikalna sluz ako se dogodila oplodnja, odnosno ima li je uopće? Ako npr. nema cervik. sluzi (suha faza), a izostala je mejsecnica, odnosno trenutno kasni, je li to znak da oplodnja nije uspjela?
Zahvaljujem na odgovoru.

doc. dr. sc. Branko Radaković

02.11.2005. 12:19

Ukoliko je izostala menstrucija prema oskudnijoj i gušćoj cervikalnoj sluzi možemo s velikom vjerojatnosti pretpostaviti mogućnost trudnoće.

selly

20.09.2007. 14:15

a postovani doktore kako se obavlja i gdje test trudnoce iz krvi jel se rade obicni nalazi krvi,pa se iz njih vidi ili se rade neki posebni nalazi?

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

20.09.2007. 23:05

Nije doktor nego doktorica ali nema veze. Test na trudnoću iz krvi zove se beta HCG, i može se na uputnicu napraviti u bilo kojem bolničkom laboratoriju, ili bez uputnice u privatnim laboratorijima kojih sad ima dosta.

lsandev22

03.01.2008. 00:20

imala sam spolni odnos s deckom bez zastitnog sredstva,nije eakulirao(ako sam se dobro izrazila,znate na sto mislim) u mene,medjutim menstruacija mi kasni vec 5dana.Grudi su mi se povecale,znala sam osjetiti bol u jajnicima prijasnjih dana,a jucer tijekom ponovnog spolnog odnosa dobila sam lagano krvarenje.
Inace imam puno problema s menstruacijama jer se znalo dogoditi da se ne pojavi po nekoliko mjeseci,medjutim proteklih,otprilike,6 mjeseci je bila redovita.Jesu li to znakovi trudnoce?Sto uciniti?
i jos jedno pitanje ne vezano za prijasnji tekst.Utjece li uzimanje kontracepcijskih tableta na ucinkovitost testa za trudnocu?
hvala na odgovoru.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

03.01.2008. 09:40

Prvo napravite test na trudnoću. Uzimanje kontraceptiva ne djeluje na taj test.

Lillith

21.12.2008. 20:55

Dobar dan. Danas sam konačno dobila mjesečnicu koja je kasnila, trebala sam je dobiti oko ponedjeljka, budući da mi je obično ciklus oko 25 dana. Zamolila bih Vas da mi ako možete izračunate kad su mi sljedeći plodni dani. Znam otprilike kako se to računa ali bio bi mi lakše ako biste to Vi učinili da budem sigurna. Hvala

zorro

22.12.2008. 16:40

Poštovana,

bila sam na oralnoj kontracepciji 2,5 godine, prije koje sam imala neredovite menstruacije (npr., jedan mjesec bih dobila mjesečnicu,a zatim 2 ne bih,i obrnuto). S kontracepcijom sam prestala krajem kolovoza ove godine. Otada partner i ja koristimo prezervativ. Zadnju mjesečnicu sam imala 7.11.2008.,a ovaj ju mjesec još uvijek nisam dobila. Je li moguće da će mi mjesečnice opet biti neredovite kao i prije kontracepcije?Znam da mjesečnica zna kasniti i zbog stresa,no trenutno uopće nisam pod stresom.Zanima je razlog izostanka,pošto je vjerojatnost trudnoće izuzetno mala,pogotovo zato što sam kod ginekologa bila 25.11.2008.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

22.12.2008. 17:50

Lilith - pročitajte topik Pilula za dan poslije - najčešća pitanja
Zorro - menstruacije će vam biti kakve su bile i prije kontracepcije, dakle neredovite

dijanaaa

09.02.2009. 17:00

imam jedno pitanje..
da li je moguće zatrudnjeti dan prije menstruacije. decko i ja smo imali spolni odnos i dan nakon toga sam dobila menstruaciju ali je bila mnogo slabija nego inace. a sad mi vec nekoliko dana kasni 2. menstruacija :S

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

09.02.2009. 17:15

Napravite test na trudnoću pa ćemo vidjeti da li je moguće happy.

sweet_ginger

13.02.2009. 15:00

Ako menstruacija kasni 3,4 dana jel na osjetljivost i točnost testa utejce ako je napravljen tijekom dana, a ne striktno ujutro? hocu reci moze li se u bilo koje vrijeme dana otkriti trudnoca,ako menstruacija kasni?

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

13.02.2009. 17:15

U tako ranoj fazi trudnoće tijekom dana se urin razrijedi pa može dati lažno negativan nalaz. Zato se preporučuje napraviti test ujutro, na koncentrirani urin, i onda je test praktično 100% pouzdan.

sweet_ginger

14.02.2009. 12:50

Postovana doktorice

ovako stoje stvari...Dvije godine sam uzimala yasmin, a od 10 mjeseca ne uzimam nista.
Od tada sam imala cikluse od 30,32 i 34 dana. Prije kontracepcijskih pilula ciklusi su mi bili od 24 do 38 dana!!!
Kao zastitu partner i ja uvijek koristimo kondom, i prekinut snosaj. Znaci on nikada ne svrsi u kondom dok je u meni (znam da ovo mozda zvuci glupo happy )
Danas mi je 37 dan i jos nisam dobila menstruaciju. Imam simptome kao i u pms-u, bol u donjem dijelu leđa, vagini, glavobolje. Neznam da li je ovo kasnjenje od stresa i koliko meni u biti kasni???
Shvacam da ce mi menstruacije biti neredovite kao i prije kontr.pilula, al neznam koliko dana trebam uzeti kao odstupanje od mog ciklusa. ako me shvacate?
Hvala