Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


zbunjena i zabrinuta


Autor Poruka

erende

24.02.2008. 18:20

Postovani,

Na samom pocetku da kazem da jako cijenim Vas rad i pomoc koju pruzate nama "zbunjenima". Svaka Vam cast i hvala sto se ne podsmjehujete na nase neznanje. A sad da postavim jedno takvo pitanje mada nije toliko rijec o neznanju koliko o strahu od nezeljenog.

Naime ovako, koristim yasmin antibebi pilule vec 7 mjeseci, tek odnedavno sam imala nezasticene odnose s deckom (nismo koristili dodatnu kontracepciju osim prekida snosaja). Nakon proslog pakovanja tableta zeljela sam odgoditi mjesecnicu pa sam odmah zapocela s novim pakiranjem. No umjesto da "izbjegnem" mjesecnicu, imala sam krvarenje skoro pa svih 21 dan. 18.02.sam uzela zadnju tabletu iz tog drugog pakiranja, 26 bi trebala poceti sa sljedecim pakiranjem. Dobila sam mjesecnicu ali hvata me panika od cinjenice da se i pod pilulom moze ostati u drugom stanju. Posljednji odnos bio je pocetkom veljace. Dajte me razuvjerite ako uistinu nemam razloga za zabrinutost. I da li sam sto lose ucinila "odgodivsi" tu proslu mjesecnicu. U kojem se sve slucaju moze zatrudniti "pod pilulom"? Da li je normalno to krvarenje koje sam imala? Ako ne, o cemu se radi i sta znaci?

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

24.02.2008. 19:05

Uistinu nemate razloga za zabrinutost happy.
Ništa loše niste učinili pijući drugu kutiju za redom, doktori to često tako preporuče. To što ste krvarili stvar je sluznice maternice kojoj je očito bilo vrijeme za odljuštiti se. Za budućnost, ako pijete drugu kutiju za redom i na njoj prokrvarite, prekinite, napravite pauzu par dana pa nastavite dalje.
Trudnoća pod pilulom zaista nije nešto čega se treba bojati. Dešava se rijetko, najčešće zbog zaboravljenih tableta, nekad i bez razloga. Ali zaista rijetko. Dovoljno rijetko da sam ju ja u 13 godina ginekološke karijere vidjela jednom dvaput.
I dodatna zaštita, čak ni prekinuti odnos, nije potrebna.