Ne-Hodgkinov limfom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 47 | Broj poruka: 232

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Molim savjet!


Autor Poruka

13.10.2008. 12:30

2006 godine mi se pojavio cvor na desnoj strani vrata . Uradila sam razne pretrage i biopsiju cvora. Nalaz je glasio : dijelovi kortikalne ,folikularne zone jasno prisutne i ocuvane , sa znacima folikularne hiperplezije. U dijelu korteksa medjutim ,veci i manji neepiteloidni granulomi;uglavnom stelatnog izgleda; mali sa centralnom supuraciom ( debri neutrofilnih granulocita jasan) ili u najvecem , centralna kazeifikacija, ali periferno se vidi jedarni nekroticni debri polimorfonukleara. Periferno je prisutan palisading histocita kao i iregularno imunoloska reakcija : cine je pojedinacni blasti B imunofenotipa: CD20+/ CD79alfa+ /LCA+ ali i reaktivni CD3/T limfociti. Prisutna je i prateca plazmacelijska infiltracija, kao i rijetki eozinofili.Morfoloski nisu vidjene multijedarne celije (R-S ili lakinarne ) a imunohemisko bojenje nije pokazalo prisustvo patognomonicnih celija (CD30- / CD15-/ Fascin-)
Dijagnoza: Inflammatio granulomatosa necrotica lymphonodi. Nema morfoloskih elemenata za infekciju mikrobakterijama.
Elisa testovi na HBV,HCV,HIV,CMV,HSV ,TOXOPLAZMOZA negativni , bojenje po Ziehl-Nielsenu nije dokazano postojanje acidorezistentnog bacila tuberkuloze. Ebstein Barr virus IgM negativan, IgG pozitivan 64,0 I.U./mL .
U maju ove godine na istoj strani vrata mi se pojavljuje nekoliko povecanih cvorova snimak ct kaze patoloski uvecani IgI koji se propagira od subokcipitalne regija do baze vrata od kojih najveci promjera 2 cm.Obostrano aksilarno pojedinacne IgI promjera 1,4cm. U desno dojci u GMK diferencira se mekotkivna Tu promjena promjera 1,5 cm koja nakon dif dg moze odgovarati intramamarnom limfnom nodusu. ovo je ukratko prepis nalaza . Nalazi krvi su mi bili uredni sedimentacija mirna.Nemam znojenja , upla grla , temperature niti svraba. Moj hematolog kaze da klinicki tok najvise upucuje da se moze raditi o Mb. Hodgkin, ili pak o Low grade limfomu. ( prof.Milomir Malesevic) i zahtjeva da uradimo reviziju cvora iz 2006 godine sto ja i uradim i dobijem isti nalaz koji je bio u novembru 2006.Nakon toga je predlozio da ponovo izvadim jedan cvor sto sam ja odbila. Ti moj cvorovi na vratu su prisutni i nisu se povukli nekad mi se cine da su se smanjili a nekad da su porasli . Dogovorila sam sa svojim hematologom da dolazim na pracenje svako 2 mjeseca. Po vasem misljenju i kolko se moze zakljuciti iz ovog sto sam ja napisala dali moram izvaditi jos jedan cvor i analizirati ga i kolko je moguce da se radi o nekom limfomu? Inace sam pod svakodnevnim stresom jer imam sina koji ima autizam i sve svoje probleme vezem za to i umor i iscrpljenost.
S postovanjem !
Hvala!

Prof. dr. sc. Igor Aurer, dr. med.

16.10.2008. 15:35

Poštovana gospođo,

Histološki nalaz koji ste naveli ne govori za limfom, već za posebnu vrstu upale koja se zove granulomatozna upala. Uzrok takve upale mogu biti bakterije (npr. tuberkuloza), paraziti (npr. toksoplazma), virusi, ali i imunološka zbivanja, odnosno tumori. Ponekad se uzrok takve upale nikada ni ne nađe.
Obzirom da je kod vas došlo do daljnjeg rasta čvorova, potrebno je isključiti da se ipak ne radi o tumoru. Zato se slažem s prof. Maleševićem da je potrebno ponoviti biopsiju čvora. Za patohistološku analizu je najbolje izvaditi najveći čvor jer je najveća vjerojatnost da će se u njemu naći tumorsko tkivo ako uistinu postoji. Naravno, postoji mogućnost da ni nakon ponovljene biopsije ne bude moguće utvrditi uzrok povećanja vaših limfnih čvorova.