Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Adenocarcinoma metastaticum


Autor Poruka

amradj

25.03.2009. 22:20

OMoj otac (61 godina) prije mjesec dana imao je operativni zahtvat na debelom crijevu . PPHD nalaz kaze ovako:
1. Materijal je resektat debelog crijeva dužin 30 cm , gdje se 3 cm od bližeg rersekcijskog ruba nađe čvrsta tumorska tvorba koja zatvara lumen , zauzima sve slojeve stijenke i širi se u perikolično masno tkivo, promjera 4,5 sm.
Tumor je histološki građen od nepravilnih , dijelom kribriformnih žljezda obloženih slabo diferenricanim žloćudnim epitelom , koji prodiru u perikoličnu mast iz koje se izolira ukupno 14 limfnih čvorova promjera 0,3-1cm.
Svi limfni čvorovi su reaktvino promjenjeni . bez tumorskog tkiva, kao i resekcijski rubovi debelog crijeva.

2. Čvrsta tvorba , neravne vanjske površine , dim 7,5x7x3cm.
Histološki građena je od prije opisanog tumorskog tkiva uloženog u obilnu dezmoplastično promjenjenu vetivnu stromu, te invadira dijelove nekrotične stijenke prožete granulocitima unutar koje su vidljivi otočići skeletne muskulature.
1. ADENOCARCINOMA COLI (VISOKI GRADUS)
2. ADENOCARCINOMA METASTATICUM

Kemoterapije počinju iduci tjedan.
Koliko je ( ili nije9 ovo loše stanje?
Unaprijed hvala

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

01.04.2009. 23:35

Vašem ocu je odstranjen rak debelog crijeva, ali i metastaza istog iz trbušne šupljine. Iz opisa nemogu razaznati gdje se ta metastaza nalazila. Prena nalzu koji ste napisali radi se o visokzloćudnom tumoru. Obzirom da su već bile prisutne i metastaze u trbušnoj šupljini stanje baš i nije nabolje. Vaš otac ima oko 35% izgleda da preživi 5 i više godina. Liječenjem kemoterapijom ti se izgledi povećavaju. Najviše bi mu izgleda pružila imunokemoterapija koja sadržava bevacizumab("avastin"blunk, irinotekan("Campto"blunk, 5-fluorouracil i leukovorin. Uz takvo liječenje, izgledi bi mu se povećali za oko 20%.