Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


amebe, helio, ulceroza ili ....?


Autor Poruka

nauka_nije_zec

16.06.2008. 20:00

poštovani, dugo već obilazim forume tragajući za nečim sličnim, a toga je napretek. stoga mi je i puno jasnije zašto moje pretrage traju već tjednima. naime, vjerujem svom infektologu, ali sam nestrpljiv u iščekivanju određenih nalaza, za koje je potrebno još mjesec dana čekanja, poput imunoloških pretraga.
dakle, imam 33 godine. unazad 2 i pol mjeseca moje su stolice (2-3 dnevno) bile proljevaste, u posljednje vrijeme kašaste. imam grčeve u abdomenu, povremeno povišenu temperaturu, oko 37,2 do najviše 38. povraćao nisam, u stolici nisam golim okom primjetio krv. neposredno prije desetodnevne terapije cipromedom (750) i cedaxom (500) temperatura je bila u 4 dana i oko 39,4.
evo što je učinjeno od pretraga ... krv ukazuje na upalu (SE 49, L 11,2), kolonoskopija je pokazala lagan upalni proces, koji prema usmenoj predaji gastroenterologa nije uznemirujući i ne ukazuje na cronn ili ulcerozu, barem ne na prvi pogled. abdomen i bubrezi su pregledani UZV, pluća i sinusi slikani, nalazi su korektni. mokraća i stolica su sterilni na izuzete bakterije, poput salmonele ili shigelle u stolici. bio sam i kod dermatologa zbog osipa (koji se pojavljivao i prije) na licu (nalik lupusu, ali je obuhvatio i čelo i uši), no isti je ubrzo nestao. pretragama smo obuhvatili i psihijatrijski pregled usljed obavljanja dosta stresnog posla, no nalaz je ukazao na manji depresivni poremećaj, koji se sada tretira sulpiridom (50).
ono što me zanima i čega se zapravo pomalo plašim, je da li smo ispustili hipotezu o amebama ili heliobacteru, odnosno da li bi krvni nalazi višim vrijednostima ukazali na postojanje takve mogućnosti?
usput, apetit mi je ok, dok nisam febrilan, a u pravilu nisam prijepodne i noću (dobro spavam). ponešto sam izgubio na masi, po osobnom uvjerenju najviše usljed ne motivirajuće dijetne prehrane. no, čini mi se da sam to zaustavio otkako je liječnik sugerirao da pojačam prehranu do mjere koja mi ne škodi.
konačno, za koji dan doći će nalazi biopsije sluznice kolona, a imunološke pretrage za mjesec dana.
unaprijed zahvaljujem na vašem mišljenju.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

29.06.2008. 15:50

Pričekajte nalaz biopsije, ona bi mogla dati najvažniji odgovor i imunoloških pretraga. To je sve što vam mogu savjetovati. Već sam više puta na ovom forumu naglasio da je nemoguće, a i pravilima znanstvene medicine zabranjeno, postavljati dijagnoze samo na temelju opisa stanja i simptoma od strane bolesnika ili potencijalnog bolesnika, a bez pregleda bolesnika u detaljnog uvid u potrebne dodatne pretrage.

nauka_nije_zec

30.06.2008. 23:45

hvala vam. razumijem. i prihvaćam. malo su se liječnici u međuvremenu, očekivano, raširili po godišnjim odmorima, stoga s nalazom biopsije još uvijek 'tapkam u mjestu' (nisam ga dobio na uvid). no, kako je moje stanje održivo, bez eskalacije problema, značajno sam opušteniji. i kao takav s puno više strpljenja čekam konačne nalaze spomenutih dvaju pretraga. ovaj tjedan ću znati što 'kaže' biopsija, a imunološke pretrage stižu za dva tjedna. da budem potpuno iskren, pomislim ponekad da sam 'producent i scenarist' svoje bolesti, a kroz 'hollywoodske' razmjere razrade fabule. no, o tom potom. nije mi bilo dobro, nisam sasvim o.k ni danas, stoga ću proći kroz sve što je predviđeno u potrazi za dijagnozom. još jednom napominjem da vaš odgovor razumijem, a s obzirom da je i u mom poslu odluke vrlo nezahvalno donositi na osnovu subjektivne predaje jedne osobe, bez egzaktnih pokazatelja. pozdrav.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

01.07.2008. 22:40

Hvala na razumijevanju. Javite se kada budete imali nala biopsije. Možda ću vam moći pomoći premda vjerujem da se kod vas ipak ne radi o tumoru. Ovo je forum o raku debelog crijeva i ja sam onkolog te nisam baš "up to day" s ostalim specijalnostima.