Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Hamartomatozni polip duodenuma


Autor Poruka

peglica

21.06.2008. 20:40

Imam 37 godina i gastroskopijom utvrđenu slijedeću dijagnozu: Hamartomatozni polip duodenuma.
U nekoliko navrata je pokušano otklanjanje polipa, ali svaki put bezuspješno radi samog položaja polipa. Molim savjet za daljnji postupak.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

29.06.2008. 18:30

Hamartomi su dobroćudne tvorbe/tumori sastavljeni od tkiva organa u kojem su i nastali ili samo od jednog tkivnog elementa koji se i normalno nalazi u građi tog organa. Najčešće nastaju zbog pogrešeke u razvoju. Vremenom hamartomi postaju veći i tada svojom veličinom znaju prouzročiti tegobe ili komplikacije poput bolova, grčeva, krvarenja, opstrukcije ili čak zapletaja crijeva. Vrlo rijetko, zaparvo, izuzetno uz hamartome se javljaju i zloćudni tumori. Postoji rijetki nasljedni hamartomatozno-polipozni sindrom koji se zove Peutz-Jeghers sindrom. Nasljeđuje se autosomalno dominanto. Karakteriziran je nastankom benignih hamartoznih polipa duž čitavog probavnog trakta, ali najčešće u tankom crijevu i tamnim pigmentiranim mrljama na sluznicama i koži. Pjege su najčešće lokalizirane na rubovima usnica i sluznici ustiju,ali se popavljuju i na koži. Hamartomatozni polipi sami po sebi su dobroćudni, ali uz njih, kod oko 13% osoba s ovim sindromom, nastaju i zloćudni tumori najčešće na želucu i duodenumu, ali i na drugim organima kao što je dojka, testis i gušterača.
Ako vam vaš polip u duodenumu pravi poteškoće ili komplikacije, tada je jedina mogućnost odstranjenja operacija na otvorenom trbuhu. Preporučam vam da se javite kirurgu na pregled i dogovor o daljnjem postupku.