Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


(ne)učinkovitost lijeka AVASTIN


Autor Poruka

medicinskopravo

28.03.2010. 23:35

Poštovani dr. Tomek.
Imala sam prilike sudjelovati na onkološkom kongresu u Cavtatu i saznala sam još neke informacije koje nisam znala do sada o Avastin lijeku. Najprije je tatin doktor rekao kako se kombinacijom avastina i Campto može bolesniku osigurati samo produljenje života (inače, tata ima metastatski karcinom debelog crijeva u jetru), dok sam na kongresu od prof. Pleštine čula kako se ova bolest s ovim lijekom može čak izliječiti.
No ono što je meni sada bitno jest, jeli Avastin učinkovit ako se primi 3 tjedna nakon prethodne aplikacije, odnosno 4 tjedna? Naime, koliko sam informirana doza od 400 mg ima se primati svaka 2 tjedna i jedini medicinski razlog odgode primanja lijeka u tom roku jest loša krvna slika, a drugi nemedicinski razlog jest gužva u bolnici.Bojim se da je ovo drugo. Sada je tati sljedeći ciklus određen za 3 tjedna. Da li se ovakvom odgodom od tjedan dana može pogoršati bolesniku krvna slika, odnosno jeli to utječe na učinkovitost liječenja?
Zahvaljujem. Ivana.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

03.04.2010. 19:05

Na žalost, čini mi se da ste nešto pogrešno shvatili. Rak debelog crijeva s metastazama ne može se izliječiti. Kombinacijom Avastina i kemoterapije život bolesnika može se značajnije produljiti neko samo primjenom kemoterapije. U različitim kliničkim studijama produljenje života Avastinom i kemoterapijom iznosilo je 4 do 8 mjeseci u odnosu na samo kemoterapiju. Samo kod rijetkih bolesnika kod kojih se naknadno uspjelo kirurškim putem odstraniti metastaze iz jetre te se metastaze više nikad nisu pojavljivale kod nešto manje od 30% bolesnika. Što se tiče Avastina, on se, kod bolesnika s metastatskim karcinomom debelog crijeva, može primijenjivati u dvotjednim i u trotjednim razmacima, ovisi o protokolu koji se primijenjuje. Avastin se dozira prema tjelesnoj masi bolesnika te se ako se daje u dvotjednim razmacima dozira 5 mg/kg tjelesne mase bolesnika, a u trotjednim razmacima daje se 7,5 mg/kg tjelesne mase bolesnika. Avastin sam je slabo učinkovit protiv metastaza karcinoma debelog crijeva, ali značajno pojačava učinkovitost kemoterapije i zbog toga se primijenjuje u kombinaciji. Nakon što se kemoterapija prestane davati nastavlja se Avastinom u monoterapiji do ponovne pojave progresije bolesti. Avastina znači produljuje/održava učinak kemoterapije. Na žalost, prije ili kasnije uvijek dolazi do ponovne progresije bolesti(osim kod malog postotka bolesnika kojima su metastaze mogle biti kirurškim putem odstranjene iz jetzre). Do pogoršanja krvne slike dolazi zbog štetnog djelovanja kemoterapije i u tom se slučaju mora pričekati da dođe do oporavka krve slike da bi se izbjegle teška i po život opasna oštećenja krvne slike. Oštećenja krvne slike su najčešće, ali nisu jedine štetne nuspojave kemoterapije. Teška oštećenja sluznice crijeva također mogu biti po život opasna.