Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Rak debelog crijeva, metastaze


Autor Poruka

veronika

18.06.2007. 12:45

Poštovani, obraćam Vam se sa molbom za malu pomoć. Moj tata (60 god.) je 19.4.2007. operirao kacinom debelog crijeva. Pronađene su mu inoperabilne metastaze na jetri. Nastavio je liječenje kemoterapijom uz koju je prepisan i Avastin. Zahtjev za navedenim lijekom je tata potpisao 14.5.2007 i još ga ne prima, iako je prvu kuru kemoterapije završio. Onkologica nas uvjerava da će tati Avastin sigurno biti odobren jer zadovoljava sve kriterije, ali da taj proces zna potrajati. Danas je započeo sa novom kurom kemoterapije koja se nastavlja slijedeći ponedjeljak. Doktorica je nedostupna, nitko ne zna ništa o povjerenstvu, a sestra nas uvjerava za će lijek biti odobren. Sve nas to straši jer je onkologica tati rekla da se metastaze dogode "preko noći". Zato Vas molim ako mi možete napisati par riječi o hitnoći uzimanja lijeka i da li da ga možda nabavimo privatnim putem. Da li postoji mogućnost refundacije novca (zvala sam u HZZO ali mi ne znaju konkretno odgovoriti za našu situaciju). I da li je stvarno moguće da taj proces odobravanja toliko potraje pošto znam za slučaj u zagrebačkoj "Klinici za tumore" gdje je pacijent za 2 dana dobio lijek. Tata je već vidno zabrinut, a mi ne znamo gdje se okrenuti. Zato Vas molim za savjet. Puno hvala.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

19.06.2007. 21:45

Avastin svakako značajno doprinosi učinkovitosti kemoterapije i produljenju preživljenja bolesnika s metastatskim rakom debelog crijeva te vjerujem da bi i vaš otac imao od njega koristi. Korisna je i sam,o kemoterapija, ali manje nego u kombinaciji s Avastinom. Njegovu primjenu odobrava bolničko povjerenstvo za lijekove. Vjerujem da se to povjerenstvo sastaje barem jedamput tjedno. Preporučio bih vam da još jedamput porazgovarate sa svojom onkologicom ili da se obratite izravno bolničkom povjerenstvu za lijekove u ustanovi u kojoj se vaš otac liječi.