Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


rak debelog crijeva - oporavak nakon operacije


Autor Poruka

dale11

11.03.2008. 23:50

pozdrav,
pacijentu je dijagnosticiran rak debelog crijeva sa metstazama na jetri(u jetri brojne zarisne lezije tipa presadnica, u lijevom i desnom reznju vidi se konfluranje nekoliko lezija tako da je promjer konglomerata 10cm.unutar nekih presadnica vidi se ulaganje vapnenca).
operirano je debelo crijevo(prikaze se deblo crijevo sa tumorom u aboralnom dijelu sigmoidnog debelog crijeva, mobilizira se sigmoidno debelo crijevo i dio rektuma uz ligiranje pripdajucih krvnih zila.)
postoperacijski tijrk uredan uz jednu fibralnu epizou peti dan, pasaza crijeva se uspostavi sesti dan nakon stimulacije Purisanom.
deveti dan od operacije se pusta na kucnu njegu.
kod kuce je vec 8 dana, jede slabo, jer sve sto pojede povrati, ne moze spavati od bolova, cesta fibra i bolovi u ledima. dnevno popije 1-2 Ensure Plus.
Sta napraviti kako bi se pacijent oporavio i dosao u stanje daljenjg lijecenja(kemoterapija je preporucena, ali se jos ceka PHD nalaz)

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

25.03.2008. 20:45

Prema opisu, radi se o vrlo uznapredovalom tumoru. Veći dio jetre je zahvaćen metastazama što je sigurno dovelo i do oslabljene funkcije jetre, a onda i do slabljenja organizma i pogoršanja općeg stanja. Kod takvih bolesnika je i postoperacijski oporavak težak i vrlo dug. Preporučio bi da bolesnik uzima Megostat sirup 10-20 ml p.o. na dan i najmanje 3 x 1 pakiranje Ensure plus na dan. Kasnije kada se organizam oporavi i ojača i kada bude moguće primijeniti kemoterapiju svakako treba primijeniti kombinaciju imunoterapije s bevacizumabom i kemoterapije. Takvim načinom liječenja rezultati su značajno bolji negoli samo s kemoterapijom.