Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Xeloda i kemoimunoterapija


Autor Poruka

cvelefiz

28.07.2010. 16:40

Postovani dr Tomek,
Moja baka ima 76 god.i prvi put je operisana 26.08.2009 god. DG: resect.rectosygm.sec.Dixon, Adenoca colonis ( Dukec C, AC, C2 T3 N1 ), Meta hepatis inop.
Nalaz biopsije: Materijal je recesirani dio debelog creva duljine 20 cm, na 6,5 cm od aboralnog ruba resekcije u lumenu debelog crijeva vidi se egzofitican tumor promjera 4,5 cm, koji zauzima gotovo cijelu cirkumferenciju. Histoloski tumor je gradjen od atipicnih zlijezdanih formacija oblozenih atipicnim epitelnim stanicama> Tumor infiltrira cijelu debljinu stijenke crijeva te podlezece masno tkivo. Uz opisani tumor vidi se polip promjera 0,7 cm na plosnatoj peteljciduljine 1 cm, koji histoloski odgovara tabularnom adenomu s displazijom epitela niskog i visokog stupnja. U masnom tkivu nadje se 15 limfinih cvorova promjera 0,2-0,3 cm od kojih je ujednom prisutno metastatsko tumorsko tkivo. UZ jedan limfni cvor u limfnoj zili vidljive tumorske stanice. Rubovi resekcije debelog crijeva su urednog izgleda. Odvojeno su primljena dva resekcijska prstena makroskopski urednog izgleda.

Nalaz CT abdomena: U podrucju jetre vide se multiple lezije tipa sekundarizama. Ucine se nativni, te dinamicki presjeci kroz podrucje jetre i abdomena, u arterijskoj i portalno-venskoj fazi. Jetra u cjelosti ispunjena multiplim lezijama koje karakterizira hipervaskularizacija tj. dobro se imibibiraju u ranoj arterijskoj fazi, a centralno sadrze hipodenzni dio koji odgovaraju nekroticnim promjenama. Lezije imaju promer od 20-60 mm ( IV portalni segment ) te 50 mm u podrucju V i VI portalnog segmenta. Morfoloski se u prvom redu radi o sekundarizmima. U zunjaku dominira veci konkrement. Intrahepatalno ne vidi se dilatacije zucnih vodova. Slezina je primjerene velicine, bez zarisnih promjena. Normalno polozeni bubrezi, odrzane velicine, debljine parenhima. Suspektnih zarisnih lezija u podrucju bubrega ne nalazim. Retroperitonealno ne nalazi se patolosko uvecanih limfnih cvorova. Slobonne tekucine u abdomenu ne nalazim. U podrucju zdjelice ne diferenciram suspektnih npl. promjena. Uterus obicne morfologije bez suspektnih promjena. U zdjelici vidljive multiple kalcifikacije tipa flebolita. U prikazanim se kostanim strukturama ovom metodom pretrage ne uspje izdiferencirati osteoliticnikh, osteoblasticnih promjena.

Do sada je popila 7 ciklusa TH Xeloda i dobro se osjeca.

Molim za vase misljenje i prognozu. Takodje me interesuje me da li bi mogla uz ovu terapiju da primenjuje i kemoimunoterapiju avastinom i koliko bi to poboljsalo opste stanje?
Unaprijed HVALA!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

26.08.2010. 22:40

Kod vaše majke, koja je i starija žena, se radi o vrlo uznapredovalom karcinomu debelog crijeva s metastazama u jetri. Prosječno preživljenje od trenutka pojave metastaza u jetri je oko godinu i pol do dvije. Liječenje Xeloda-om je potpuno u skladu s najmodernijim medicinskim spoznajama. Uz Xeloda-u je moguće primijeniti i imunoterapiju bevacizumab-om("Avastin"blunk što bi moglo za oko 20-30% povećati učinak kemoterapije. Međutim, o tome morate razgovarati s onkologom koji liječi vašu majku. Kod starijih ljudi bevacizumab izaziva više komplikacija i za njegovu primjenu postoji određeni broj kontraindikacija koje možda postoje kod vaše majke.