Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Brzi recidiv!


Autor Poruka

Vesna Ks

12.01.2011. 18:45

Postovani kolega,vec duze iscekujem vase misljenje,ali pisala sam na temi o triple-negativ karcinomu dojke pa tamo ne zalazite,verovatno mislivsi da nema novih pitanja.Pokusacu da budem koncizna.
Imam 51 godinu,ginekolog.U XII 2009.samo nekoliko dana posto sam napipala cvoric operisana sam(kvadrantektomija leve dojke sa limfadenectomiom) i sledi nalaz:Ca ductale invasivum mammae l.sin L0/11 ,tumor 2cm dakle-T1 L0 M0 NG III ER0 PrO Her2 0.
Dobila sam FAC IV zatim 4 ciklusa Taxola u nedeljnom rezimu(taxol prekinut na polovini zbog edema,gusenja).Usledilo je zracenje 25(50Gy0+5 boost elektronima.
Zavrseno je sve krajem VIII 2010.Dobar oporavak,brzo vracanje kondicije,dojka mekana..delovalo je idealno,pocela da dezuram,rekreiram se intenzivno.
Posle samo 3 meseca iznenadni otok dojke,crvenilo.Dok sam 20 dana cekala na zakazanu MR mogla sam posmatrati kako tumefakt u dojci raste,koza biva zahvacena.
MR-recidiv(ili rest tumor)uz Karcinomatozni mastitis.Potvrdjeno core biopsijom.HP isti NG ponovo III Promena u receptorskom statusu Er 5 Pr0 Her2 1.
Dobila sam Taxoteru i Kaerboplatinu(planiran i Novaldex) 3 ciklusa pa kontrola.Primila prvu turu,jako je tesko,a znam da je jedina nada.Promene na kozi i ostale-stoje.Ne siri se vise.nadam se da me ova terapija "vrati"u operabilni stadijum,da se operisem radikalno...
Molim vas komentar.Hvala!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

17.01.2011. 22:35

Već sam Vam odgovorio na ptitanje prije dana dva, ali ću sada ponoviti. Za liječenje trostruko negativnog raka dojke od lijekova koji su registriranu regiji najučinkovitiji su docetaksel i olatinski citostatici, a to je vama upravo preporučeno. Moja bi preporuka bila potpuno ista. Darago mi je da se vide početni dobri učinci. Međutim za liječenje trostrukonegativnog raka dojke pomali u kliničku praksu ulazi lijek koji se zovr Iniparib, odnosno BSI 201. PO načinu djelovanja je pARP inhibitor i vrlo je učinkovit, do sada najučinkovitiji, u liječenju metastatskofg trostruko negativnog raka dojke. Na žalost još nije registriran niti dostupan u R. Hrvatsko pa tako vjerujem da nije niti u vašoj državi. Proizvođač Sanofi-Aventis je ipak omogućio tzv. "Compasssionate use" odnosno "extended access program" primjene lijeka u nekim državama. Nažalost, još ne u R. Hrvatskoj, ali svakako se raspitajte da li je to moguće u vašoj državi.

Vesna Ks

18.01.2011. 09:20

HVALA NAJLEPŠE!!!

Vesna Ks

16.02.2011. 01:41

Primila sam dva puta Taxoteru i Karboplatinu,zaista teske za ponosenje,a na dojci promene nikakve nisam primetila.Juce(2 nedelje posle druge terapije)uradjena je MR-ne samo sto se karcinom nije smanjio,nego je prodro i u pektoralni misic.Dakle-hemiorezistencija!Nakon toga,razgovarala sam sa veoma iskusnim hirurgom koji mi je predlozio da dupliram doze Novaldexa(od juce ga pijem,nije mi savetovan uz hemioterapiju,nego posle nje)-i ako se pokaze da on "radi"da se uradi veoma opsezna operacija sa skidanjem misica,transplatacijama tkiva i koze...Sta mislite?

Vesna Ks

16.02.2011. 18:50

Da podsetim-posle biopsije "novog"tumora,nalaz je Er- 5 Pr- 0 Her 2-1

Vesna Ks

18.02.2011. 22:40

Danas su mi predlozili Femaru umesto Novaldexa.U cemu je razlika i cemu se uopste mogu nadati?

Vesna Ks

01.03.2011. 01:15

Da pisem dalji razvoj situacije dok ne vidite ovo...Pijem i dalje 40mg Novaldexa dnevno,posle 14 dana primecujem promene-koza bledi,tumor je pokretljiviji i nesto manji.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

23.04.2011. 22:25

Očito se kod vas radi o barem djelomično hormoovisnom tumoru, a takvi tumori slabije reagiraju na kemoterapiju, a to dokazuje i početno poboljšanje na hormonoterapiju. Femaraje nešto učinkovitiji lijek od Nolvadex-a. Međutim može se primjenjivati samo kod žena u postmenopauzi(najmanje dvije godine nakon zadnje menstruacije), a s 51 godino vi ste vejrojatno još upremenopauzi ili u perimenopauzi. Obzirom da se kod vas radi još uvijek o bolesti lokaliziranoj u području dojke i prsnog koša, svakako bih preporučio što je moguće radikalniji operacijski zahvat i odstranjenje sve vidljive tumorske mase. U to slučaju još uvije postoje neki izgledi za izlječenje.

Vesna Ks

27.04.2011. 12:15

Hvala!U medjuvremenu,posle kratkotrajnog poboljsanja dojka je opet buknula,hirurzi je smatraju neoperabilnom,pojavila se nekroza koze..Presla sam na Femaru(za 2 meseca ce biti 2 god.menopauze),vrsim redovnu toaletu rana...Moje proveravanje na metastaze je bilo u decembru kada ih nije bilo,u maju treba da sve to ponovim.Ca15-3 je 144. Osecam se dobro,nista me ne boli(izuzev dojke koja daje probode,peckanja)u dobroj kondiciji.
Bila bih presrecna da se mogu radikalno operisati,ali me je najpoznatiji hirurg odbio(smatraju da kod zahvacene koze imam makar mikrometastaze).Zapala sam u veoma glupu situaciju-opste stanje dobro,dojka se raspada,operacije nema...Sta mogu jos preduzeti?

Vesna Ks

14.05.2011. 23:10

Uradila sam sva snimanja-metastaza nema!Tumor marker se zadnjih mesec i po odrzava na 144.Dojka napreduje sa promenama na kozi(nekroticne mase).Pijem samo Femaru.
Resenje je da nadjem nekoga ko bi me sto radikalnije operisao?A i kako ziveti sa ovakvom dojkom...

Vesna Ks

28.05.2011. 20:25

Posle konsultacija sa vise hirurga-nema operacije niti intraarterijske hemioterapije,zbog promena po kozi van dojke-po 3-4cm ispod dojke i ka axili.Dobila sam predlog za xelodu,ili eventualno xelodu+vinerelbin.Kolike su sanse da ta terapija bude napokon delotvorna?

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

19.07.2011. 22:55

I Xeloda i vinorelbin su lijekovi koji su djelotvorni kod karcinoma dojke. Postoji oko 50% vjerojatnosti da bi ta kombinacija mogla dovesti do povlačenja, barem djelomičnog vašeg tumora dojke. Također moglo bi se provesti i lokoregionalnu radioterapiju(zračenje) što bi također moglo dovesti do djelomičnog povlaćenja tumora dojke, a možda bi nakon toga bio moguć i operacijski zahat.

Vesna Ks

08.10.2011. 15:45

Popila sam 6 ciklusa Xelode.Lokalni nalaz je bio uzasan(egzulceracije,nekroza),udaljenih metastaza nema,a Ca15-3 je porastao(140,pa 250 pa 400).Sada je uradjena palijativna operacija,skinuta je dojka,pektoralni misic i sva vidljiva prosirenja van dojke.Transplantirana mi je koza sa butine.Ocekujem rezultate HP i hormono-receptora.Nemam nikakvu terapiju(Femara je ukinuta kada je zapoceta xeloda).Obzirom na sve isprobane hemio(FAC,Taxol,Taxotera,Carboplatina,Xeloda)smatram da mi hemio nece vise ni davati,ali ako bude Er pozitivan,mozda mi vrate Femaru?Koje su terapijske mogucnosti?

sarata

10.10.2011. 14:30

Vesna ,imala sam s mamom sličnu situaciju i voljela bih da me nekako privatno kontaktirate, na e mail.Pozz

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

01.11.2011. 23:40

Poštovana kolegice Vesna K. Nakon ovog azhvata, a kada se dobro zaraste, mišljenja sam da bi bilo korisno provesti dodatnu radioterapiju da se spriječi lokalni recidiv. Ako budu pozitivni hormonski receptori tada je moguće provesti liječenje steroidnim inhibitorom aromataze a to je eksemastan("Aromasin"blunk. Također je moguće provesti liječenje fulvestrantom("Faslodex"blunk. Od kemoterapije još postoji citotoksih vinorelbin koji se pokazao prilično učinkovit. Učinkoviti su još i eribulin i iksabepilon te nab-paklitaksel("Abraksane"blunk, ali ne znam da li su ti lijekovi registrirani i odobreni za liječenje raka dojke u državi u kojoj živite. U R. Hrvatskoj još nisu registrirani niti odobreni za liječenje bolesnica s rakom dojke.

Vesna Ks

05.11.2011. 23:00

Hvala!Radi se o triple-negativ tumoru,tako da taj deo terapije otpada.Spremam se za konzilijum i njihov predlog!

Vesna Ks

09.11.2011. 16:45

Lokalni recidiv se vec pojavio!Danas sam bila na konzilijumu i odredjena mi je zracna terapija,a posle nje Vinerelbin.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

20.12.2011. 21:55

Mislim da je lokalna radioterapija i nakon toga kemoterapija vinirelbinom dobar izbor i da vam to pruža dobre izglede za uspjeh. Želim puno uspjeha.

Vesna Ks

21.12.2011. 23:30

Hvala!Osecam se odlicno i duhovno i telesno i verujem u uspeh!

sarata

14.11.2012. 10:15

G.Vesna već se dugo ne javljate valjda je sve u redu