Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Ca 15-3


Autor Poruka

pupica

07.05.2015. 15:25

Poštovana,
u ožujku 2011. odstranjen mi je karcinom lijeve dojke sa slijedećom dijagnozom:
DG. Ca mammae sin., OP: Biopsio prob. Segmentctomio mammae sin.cum diss axillae, PHD: CDI gr. III
Sine meta axillae 0/16
T1N0M0, pT 6mm ,ER 0, PR 0, HER-2 0, Ki67 100%
Primila sam 6 ciklusa AC kemoterapije i 30 zračenja (25+5).
Kontroliram se svakih 6 mjeseci i nalazi su uredni osim što mi je marker Ca 15-3 uvijek na gornjoj granici, varira između 20 i 23,5. Na zadnjoj kontroli u 11. mjesecu 2014. je bio 21,9 a danas sam dobila nalaz markera od 26,6 (dozvoljena granica je 25), i to me šokiralo i jako zabrinulo. UZV dojke je u redu. Radi li se o metastazama koje još ne osjećam ili......Može li marker porasti i iz nekh drugih razloga? Negdje sam pročitala da trostruko negativni karcinomi dojke obično jesu nešto zločudniji i da zbog toga do recidiva i sekundarizma dolazi u prve dvije do tri godine a kasnije rijetko, i da se nakon 5 godina pacijentica smatra izlječenom. To me je jako utješilo obzirom da je prošlo 4 godine od dijagnoze, ali sad ovaj nalaz markera!!!!!
Najljepše zahvaljujem.

Katarina Antunac, dr. med.

07.05.2015. 18:15

Poštovana,
nemojte se opterećivati vrijednosti markera, naročito ako je on unutar referentnih vrijednosti. Marker je samo orijentir a prema nekim smjernicama se i napušta u praćenju bolesnica s rakom dojke

pupica

13.05.2015. 10:25

Zahvaljujem na brzom odgovoru. Ukoliko imate malo vremena, još bih molila Vaše mišljenje o dijagnozi trostruko negativnog duktalnog invazivnog karcinoma, gradusa 3, bez metastaza u limfnim čvorovima, 100%tne proliferacije, veličine 6 milimetara, te što je zapravo gornja granica vrijednosti markera Ca 15-3, kada se zaista treba zabrinuti i što sve utječe na promjenjive vrijednosti? Kakvo je Vaše iskustvo, u kojem periodu se takvi karcinomi najčešće pojavljuju u vidu recidiva ili sekundarizma?
Želim Vam ugodan dan i lijepi pozdrav.

Katarina Antunac, dr. med.

15.05.2015. 12:30

Poštovana,
gornja granica markera je ona koja je navedena na laboratorijskom nalazu kao gornja granica s obzirom na metodu kojom se marker određuje a, ponavljam, interpretira ga se isključivo u sklopu kompletne kliničke slike.
Trostruko negativni karcinomi (za razliku od npr. hormonski pozitivnih) ako se vrate, vrate se unutar 2 godine od postavljanja dijagnoze i učinjenog operativnog zahvata. Kasniji povrat bolesti je izuzetno rijedak.

pupica

22.05.2015. 19:15

Hvala na odgovoru. Ja sam možda preveliki paničar pa sam danas ponovila marker Ca 15-3 i on je u samo 15 dana sa vrijednosti 26,6 narastao na 29,6. Uznemirena sam, ne mogu normalno funkcionirati jer mislim da se ovo konstantno povećavanje možda ipak događa iz nekog razloga. Što može povećavati marker, ima li gastritis utjecaja na vrijednosti?

Katarina Antunac, dr. med.

30.05.2015. 20:20

Poštovana,
nemojte više određivati marker, naročito ne na svoju ruku. Kad Vaš onkolog to bude smatrao potrebnim, zatražit će pretragu.

pupica

18.11.2016. 11:00

Poštovana doktorice,
zahvaljujem na Vašim dosadašnjim odgovorima koji su me uvijek umirivali.
Možete li mi i ovaj put pojasniti UZV nalaz i dati savjet.
Stanje nakon segmentokomije u GLK lijeve dojke, u operativnoj zoni i dalje se vide dvije manje relativno oštro ograničene hiperehogene zone zone koje jasno resorbiraju UZV snop, promjera su oko 9,5 mm i 7 mm, doimaju se kao ožiljne promjene. U dojkama je parenhim mješanog tipa centralno se vidi očuvan žljezdani perihem mjestimično sa više vezivnih tračaka dok se u perifernim dijelovima vidi nešto više masnog tkiva koje je dijelom i u većim i manjim lobusima. I dalje se na granici LK desne dojke vide dvije zone koje blago resorbiraju UZV snop, no sada se ispred veće vidi mali hipoehogeni čvorić promjera do 2,7 mm za koji preporučam praćenje. Mliječni kanali su na više mjesta jasno naznačeni, retromamilarno mjestimično blago prošireni, desno najveće proširenje do 3 mm. Koža i potkožje uredni. Ligamenti uredni. Odnos prema okolnim strukturama uredan. U lijevoj aksili vidljiv jedan sitni limfni čvorić 5,5x3,5 mm, jasnog hilusa koji nije bio vidljiv na prijašnjem UZV. U lijevoj aksili manja kalcificirana zona promjera oko 5 mm
Zaključak - nema suspektnih fokalnih promjena u dojkama trenutno vidljivih UZVom. Preporuka samopregled i kontrola UZV za 3 mjeseca, a zbog opisanih promjena preporuča se MR dojki.

Možete li mi reči ima li razloga za zabrinutost i što bi trebalo napraviti da se potvrdi ili isključi patološki proces. Zabrinuta sam obzirom na trostruko negativni duktalni invazivni karcinom od prije gotovo 6 godina.
Zahvaljujem

Katarina Antunac, dr. med.

24.11.2016. 15:35

Poštovana,
za svaki slučaj i s obzirom na Vašu zabrinutost i raniju dijagnozu, napravite preporučeni MR dojki.