Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Ca ductale invasivum T4d,N2,Mo


Autor Poruka

rebic

08.10.2009. 12:20

Postovani doktore,
Radi se o mojoj teti (1953.),postmenopauzalna 7 godina,pre godinu ipo dana otkriven joj je
,,limphangiosis cutis
er 2,pr o,her 2++,ali ch negativan ,ki 100%,je okarakterisan kao inoperabilan.
Pristupilo se FAC hemo,sto nije napravilo rezultate,te taxoteri u okviru cijeg treceg ciklusa pojaljuju se lentikularne promene na dojci,supraklavikularno lgl i difuzno meta et hepate,sa potpuno urednom k. slikom sve vreme ,kao i svim parametrima biohemije!
Sadase klasifikuje kaoT4,N2,M1
Sada prima Xelodu i odlicno se oseca sve vreme!
Molim Vas recite mi kakva je objektivna prognoza,sta mi je ciniti,da li postoji jos kakva terapija koju biste predlozili ili bilo koja pretraga koju biste predlozili?
Zasto je tumor pored sve dosadasnje terapije samo da tako kazem podivljao?Molim Vas i da mi kazete sta znaci Ki 100%
Unapred zahvalna!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

19.10.2009. 00:15

Radi se karcinomu dojke u vrlo uznapredovalom stadiju, to jest stadiju IV. Osim mtoga tumor je visoke zloćudnosti i otporan je na liječenje najučinkovitijim citotoksičnim lijekovima(adriamicin i taksoter). Na žalost prognoza je vrlo loša. prosjećno preživljenje nakon pojave metastaza u jetri je samo 2-3 godine. Ako je bolest pod kontrolom dok uzima Xeloda-u, tada Xelodu treba i nastaviti uzimati do trenutka kad Xeloda više ne bude djelovala. Tada treba liječenje nastaviti nekom drugim lijekovima kao što su na primjer vinorelbin ili vinblastin ili neko treći citostatik. Bolest je u ovoj fazi neizlječiva, ali se neminovan loš ishod lijekovima može donekle odgoditi. Ki 67 je proliferacijski indeks. Šro je on viši to je tumor brži u svom napredovanju/proliferaciji i zloćudniji. Tumor je očito od samog početka bio vrlo zloćudan i zbog toga je otporan na liječenje citostaticima.

rebic

20.10.2009. 14:05

Postovani doktore!
Zahvaljujem Vam od srca na odgovoru!
Imam samo jos 2 pitanja

Naime,posto se teta sve vreme odlicno osecala,cak i radila,nikakvih problema nije bilo(niti mucnine ni povracanja,ni padova krvne slike ni bilo kakvog odstupanja u biohemiji,ni trnjenja u ekstremitetima,ni gubitka snage,samo je kosa opala),a vidi se progresija bolesti na mamografiji i ehu( limfonodi supraklavikularno i jetra,kao i kozne promene)

1)Kako pratiti ucinkovitost Xelode,da li treba da napravi potpunu regresiju jetrenih meta ,ili da se ne sire dalje i da ih ne bude vise,kao i da li ce Xeloda zastititi od meta na drugim organima?Kako se zna da li ima dejstva?

2)Sta mislite o mogucem koriscenju lapantiba uz Xelodu,da li da ga kupujemo?Znam da nije na listi,ali prosto da li bi vredelo probati po Vama?
Jos jednom Vam mnogo hvala!
S postovanjem Rebeka

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

30.11.2009. 22:35

Stanje bolesnika u tijeku liječenja treba pratiti uvijek istim načinom(RTg., CT ili ultrazvuk). Ako je bilo kojjim od tih načina utvrđena progresija tada nema svrhe nastavljati liječenje istim lijekom, u ovom slučaju Xeloda-om. Što se tiče lapatinib-a, on se za sada upotrebljava samo za liječenje bolesnica s HER-2 3+ tumorima kod kojih je došlo do progresije nakon liječenja Herceptin-om, taxanima i antraciklinima. Kod vaše tete se ne radi o sigurno HER-2 3+ tumoru nego o HER-2 2+ tumoru što je dvojbeni nalaz i teba ga ponoviti drugim metodama(FISH ili CISH). Dok ne budete sigurni da se radi o HER-2 3+ tumoru, nema niti svrhe liječenje lapatinib-om.