Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


kemoterapija


Autor Poruka

dvenzera22

18.10.2009. 19:55

Svekrva mi je 08.09.2009. operirala ca lijeve dojke, učinjena je kvadrantektomija s evakuacijom aksile. PHD nalaz : Ca mammae gr III NOS tip, tm promjera 1 cm, izvađeno 8 lč - reaktivne promjene. Er:0, Pr:0, Ki67:60 %, Her2/neu: ++. Pređviđeno je 6 ciklusa PKT (5FU 750 mg, Epirubicin 100 mg, Endoxan 800 mg), te po završenoj kemoterapiji i RT. Inače je 2007 na mamografiji zamjećena manja promjena na istom mjestu te je tada preporučeno praćenje. Inače je gospođa 55g, dobrog zdravstenog stanja, ne boluje od drugih bolesti. Zanima me vaše mišljenje o prognozi te o predloženom protokolu PKT.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

29.11.2009. 21:10

Radi se o malom , ali vrlo zloćudnom i visoko proliferativnom tumoru koji je hormononeovisan. Obzirom da pazušni limfni čvorovi nisu zahvaćeni metastazama radi se o kliničkom stadiju I u kojem je prognoza prema statističkim podacima dobra i izgledi za izlječenje su veliki, osobito uz primjenu kemoterapije koja je preporučena. Međutim navodite da je u tkivu tumora hER-2 protein pozitivan s ++(2+), a to je granični nalaza. Potrebno je drugom metodom sa sigurnišću utvrditi da li se radi o HER-2 amplifikaciji. Metoda je CISH ili FISH i moguće ju je napraviti u više bolnica u R. Hrvatskoj. Nakon što se to utvrdi sa sigurnošću, moći će se postaviti i sigurnija prognoza i odrediti da li je potrebno dodatno, adjuvantno liječenje monoklonskim atitijelom, trastuzumab-om("Herceptin-om"blunk.