Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ca. mammae ductale invasivum


Autor Poruka

svusic

04.04.2008. 18:40

Imam 43 godine i prije 15 dana operirala sam tumor lijeve dojke.Iz. PHD nalaza slijedi:
Primljeno je tkivo dojke 6:4:3.5 cm s kozom 3:1 cm i bradavicom promjera 0.5 cm. Na prerezu blizu koze nade se sivkasto, zrakasto tumorsko tkivo promjera 1,8 cm te u okolici bjelkasto zilavo i masno tkivo. Histoloski tumor je graden od kanalica u kojima proliferiraju umjerene do polimorfne atipicne epitelne stanince, vecim djelom mikropapilarne slike uz invaziju u obliku vecih i manjih tubula sa solidnim zaristima.Unutar tumorskog tkiva nade se limfaticka invazija. Tumor spada u histoloski gradus II (6bodova), nuklearni gradus II / III .U okolici ima nesto urednog tkiva dojke. Imunohistokemijski tumorsko tikivo pokazuje ekspresiju ER i PR na vise od 90% tumorskih stanica u jakom intezitetu boje.Proliferacijski indeks mjeren s K167 je oko 50%.
Hercept testom tumorsko tkivo pokazuje ekspresiju HER2/neu u intezitetu boje + na oko 50 % tumorskih stanica (negativan nalaz)
Masno tkivo 6:4:2 cm ukojem se nade 6 limmfnih cvorova bez tumorskog tkiva.
Isjecak dojke 7:5:3 cm s kozom 7:3 cm na kojoj je rez duzine 3.5 cm koji se nastavlja u ekscizijsku šupljinu promjera 6 cm . Histoloski se vide fibrocisticke promjene dojke.

Molim Vase misljenje o daljnoj terapiji.
Unaprjed zahvaljujem

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

13.04.2008. 15:45

Kod vas se radi o kliničkom stadiju bolesti I, dakle početni stadij. Zbog srednjeg do visokog stupnja zloćudnosti tumora vi ulazite u skupinu bolesnica sa srednjim rizikoma. Konkretno, vaši su izgledi da bez ikakavog dodatnog liječenja prživite najmanje 10 godina oko 86%. Ukoliko kod vas bude provedena adjuvantna/dodatna kemoterapija koja sadžava antracikline, vaši se izgledi povećavaju za daljnjih oko 5,5%. Ako nakon kemoterapije nastavite provoditi i adjuvantnu hormonoterapiju izgledi se povećavaju za daljnjih 2-3 %. Obzirom da vam nije odstranjena cijela dojka, nužno je provesti i lokoregionalnu adjuvantnu radioterapiju(zračenje dojke i okolnih limfnih čvorova.).