Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


CA15 - 3 318


Autor Poruka

ZeljkoT

25.01.2008. 18:20

Postovani
Moja majka je pre dve ipo godine operisana, imala je rak dojke u gornjem kvadrantu. Precnik tumora je bio malo veci od 2cm. Posle operacija imala je lecenje kemoterapijom, zracenje i vec dve godine pije nolvadex. Tumor markeri pre opracije nisu prelazili 30, a posle su dostigli 120. Sad, pre par dana je vrednost tumor markera dostigla 318.
Uradila je sve analize krvi, snimala stomak i pluca. Za par dana ce raditi skener kostiju. Znam da joj je sedimntacija dobra, kao i fibrinogen. Da li je potrebno da radi scintigrafiju? Obzirom da se vec prilicno zraci.

Moje pitanje je zasto se povecava vrednost markera? Da li je moguce da terapija nije odgovarajuce? Da li postoji mogucnost da skener kostiju pokaze da je sve u redu, a da ipak tu bude problem? Ne zali se na bol u kostima, sem mozda kad ustaje i seda, imajuci u vidu da se ugojila 25 gilokrama od kad uzima nolvadeks, to je valjda i normalno?

Izvinjavam se za moje ne poznavanje medicine i mozda pogresno napisan termin.
Srdacno hvala!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

10.02.2008. 04:55

Povišen tumorski marker(CA 15-3) pobuđuje vrlo veliku sumnju pojavilu metastaza. Zbog toga je potrbno učiniti sve pretrage da bi se pronašla lokalizacija metastaza i nakon toga poduzelo odgovarajuće liječenje. Scintigrafija(sken) skeleta je vrlo dobra metoda za otkrivanje metastaza u kostima koje su vrlo česte kod bolesnica s rakom dojke, čak ako i nema boli. Zbog toga bih svakako preporučio da se vaša majka podvrgne još i toj pretrazi. Što se tiče zračenja, nema razloga za zabrinutost jer je doza zračenja koja bude apsorbirana za vrijeme scintigrafije vrlo mala, praktično zanemariva. Preporučio bih da vaša majka ode i na ginekološki preged.

ZeljkoT

11.02.2008. 21:45

Uradila je skener kostiju.
U nalazu pise da na par kostiju postoje promene. Na glavi, rebrima i kuku. Navedeno je da su to "osteoliticne promene". Takodje sa ginekoloske strane, doslo je do povecanja uterusa i cisticnih promena na jajnicima.
Uradila je i scintigirafiju.
Promena na kostima su uvidene na valikom broju mesta, dve na glavi, na rebrima, ledjima, kuku... Na nekih 10ak mesta. Zakljucak doktora u Beogradu:
"Uocene promene na kostima mogle bi da odgovaraju infiltrativnom procesu."

Meni, a ni mami nista nije jasno. Kakve su to osteoliticne promene, a sta je infiltrativni proces?
Da li ima smisla neko zracenje obzirom da je na tako puno mesta?
Da li bi pomogle aredije?
Koja vrsta imunoterapije bi mogla da se primeni?

Srdacno hvala!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

12.02.2008. 15:10

Ovim pretragama je, nedvojbeno, utvrđeno da su kod vaše majke prisutne metastaze na kostima. Infiltrativne promjene je samo drugi naziv za metastaze(infiltratvne promjene mogu biti i upala, ali se taj izraz ipak najčešće upotrebljava za metastaze, da bi se čitava stvar ublažila). Osteolitičke znači da te metastaze razaraju kost. Kod vaše je majke svakako potrebno promijeniti i intenzivirati liječenje. Potrebno je, umjesto Nolvadex-a, početi uzimati neki aromataza inhibitor(anastrazol, letrozol ili eksemetsan). Uz to treba provoditi i liječenje bisfosfonatima, pamidronat, odnosno "Aredia" je jedan od njih. Također je potrebno provesti zračenje onih metastaza u kostima koje su bolne i/ili koje su statički opterečene.

don0

01.04.2008. 20:45

Operirana sam od karcinoma dojke u kolovozu 1999. godine.
QUADRANTECTOMIA EXT. INF. MAMAE LAT.SIN. EVACUATIO AXILLAE LAT.SIN.
Kemoterapiju sam primila po FAC-oj shemi. Prošla sam i ciklus zračenja.
Kod onkologa sam bila 08. siječnja 2008. godine s nalazima CA 15-3 = 31.2.
Rečeno mi je da napravim provjeru za dva mjeseca pa ako markeri ne PORASTU do 35, 40, TO nije ništa !
Prije desetak nalazi CA 15-3 = 32. 9.
ŠTO mi SAVJETUJETE ?
Zahvaljujem uz lijep pozdrav.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

13.04.2008. 15:45

Postupite po savjetu onkologa i nastavite k njemu odlaziti na kontrole.