Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Ca mammae l. dex. - kemoterapija


Autor Poruka

plivadonka

24.03.2007. 11:40

Cijenjeni doktore,
Moja mama je operirala rak dojke, a ovo su podaci
Dg:Ca mammae l. dex.
13.02.2007. Mastectomia cum evacuatio axillae
Aksila 0 od 17 l.č.
PHD Carcinoma ductale invasium mammae gradus II

Iz PHD nalaza: Histološka slika odgovara dobro diferenciranom duktalnom invazivnom karcinomu dojke, nuklearnog gradusa II.
Histološki, nalazi se uredan parenhim dojke.
Tumor neoštro ograničen čvrst sivkast, promjera oko 2 cm.

Hormonski status receptora.
ER H-score 220, PR H-score 240
HER-2/neu u intenzitetu jednog križa (+) na manje od 30% tumorskih stanica u invazivnoj komponenti.
Ki-67 indeks iznosi 7,4%

Labaratorijski nalazi krvi i urina uredni.
Ca 15-3: 22,7
CEA: 2,2
UZV gornjeg abdomena: bez znakova sekundarizma
Rtg pluća: uredan
Scintigrafija kostiju: nema znakova diseminacije

Molim Vas ako možete reći Vaše mišljenje, budući nam je liječnik predložio kemoterapiju CMF i to 6, ali je rekao da još na kolegiju nisu odlučili (već će to učiniti 30.03.), jer drugi liječnici smatraju da treba primijeniti agresivniju (nije imenovao koju) zbog veličine tumora.
U konačnici je rekao da mama odluči koju bi terapiju htjela.
Lijepo Vas molim ako mi možete objasniti razlike, jer nitko nam ništa nije pojasnio, osim što sami zaključujemo da agresivnija terapija sigurno ima puno jače nuspojave.

Da li se išta može učiniti da se mojoj mami ublaže mučnine i povraćanje? Doktor je predložio Kytril, ali nije rekao kakav je tol ijek. Da li postoji još nešto, možda u inozemstvu, nije bitna cijena.
Unaprijed Vam se zahvaljujemo na Vašem odgovoru.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

05.04.2007. 23:15

Molim vas navedite starost vaše majke i kakvog je inaće zdravlja, budući ti podatci bitno utječu na izbor liječenja i prognozu.

plivadonka

16.04.2007. 23:15

Mama je stara 60 godina (73 kg, 168 cm).
Inače je dobrog zdravlja, osim što je zadnjih 10ak godina hipertoničar i zbog "masne jetre" ima zadnjih 10ak godina povišene transaminaze.
Mama je primila 1. ciklus kemoterapije: 5Fu 750 mg, Epyrubicin 100 mg, Endoxan 800 mg. Sutra prima 2. ciklus, te je liječnik rekao da će u 2. ciklusu povećati dozu.
Na UZV srca, koji je učinjen neposredno prije kemoterapije: Uredne dimenzije šupljina srca, jedino je dilatiran desni atrij. Perikard uredan. Umjerena insuficijencija trikuspidalne valvule, EF 66%, Frakcija skraćenja 36%.
Budući je mama već krenula sa terpijom, zanima me da li je nužno povećavanje doza kod svakog slijedećeg ciklusa, budući sam na internetu pronašla da se prosječno daju doze manje od ovih njenih, kod prosjećne težine i visine, te da li kemoterapija može oštetiti srca i da li ga može nekako zaštiti.
Ujedno me zanima, što nam nitko nije znao reći, iz kojeg razloga se lijek za povećanje leukocita ne daje kod kemoterapije (jasno je da se leukociti oporave tijekom pauze), ali me zanima da li bi ti lijekovi mogli ikako naštetiti ili se daju samo zato što nisu na listi HZZO.
Puno hvala.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

19.04.2007. 20:25

Svakako je nužno povećanje doze kemoterapije. Navedene doze su za oko 30%-40% niže od onih koje su nužne za vašu majku prema njezinoj visini i težini. Bude li kod vaše majke provedena kemoterapija u odgovarajućim dozama i trajanju to jest 6 ciklusa, a nakon toga bude nastavljena adjuvantna hormonska terapija aromataza inhibitorom u trajanju od 5 godina, vaša majka ima 65%-70% izgleda da preživi najmanje deset godina.
Lijekovi za povećanje broja leukocita nalaze se na listi lijekova HZZO-a, ali oni imaju svoje stroge indikacije i primjena izvan tih indikacija ne donosi nikakvu koris bolesniku.