Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Ca mammae - mišljenje


Autor Poruka

tblueyes

05.02.2008. 19:10

DG/ Ca mammae dex
OP/ Biopsio probatoria, Segmentecomia, Dissectio axillae dex.
PHD/CDI gradus II Sine meta lymph axillae 0/13
pT 6 mm, T1bN0M0
ER 100%
PR100%
Her 2 score 0

Nalaz biopsije: Isječak tkiva dojke veličine 4,2:4 cm ima dio označne koncem veličine 6:6:3 mm i najmanje udaljen
7 mm od resekcijskog ruba. Histološki je građen od vezivne strome u kojoj se nalaze manje solidne nakupine atipičnih epitelnih kubičnih stanica koje tek mjestimice oblažu abortivne tubularne prostore, nukl. gradusa II, nađu se 2 mitoze na 10 HPF a žarišta EIKa čine manje od 50% invazivne komponente tumora. Imunohistokemijska obrada primarnog tumora dojke na steroidne receptore dala je jaku pozitivnu reakciju u 100% tumorskih stanica za estrogenske i progesteronske receptore, dok je reakcija na protein HER-2 bila negativna.
Materijal je aksila veličine 7:4,2 cm u kojoj se nađe 13 limfnih čvorova veličine od 4 mm do 1,6:1,1 cm i koji su svi građeni od zrelog limfatičkog tkiva s izraženom sinus histocitozom

Indicirana je adjuvantna hormonoterapija. Hormonalni profil FSH 11,8 LH 8,1, Estradiol 933,5.
TH: Nolvadex tbl. a 10 mg 2x1
Zračenje je indicirano.

Imam 48 godina i još uvijek menstrualni ciklus. Zanima me kakve nuspojave mogu očekivati od tableta, te koliko dugo ih trebam uzimati. Također mi je preporučeno uzimati Andol 100 svaki drugi dan. Do kada?
Još ne znam koliko zračenja ću dobiti i koje se područje zrači- dali je to potrebno u smislu liječenja ili prevencije, te dali tu postoje nuspojave.
Operacija je bila učinjena 08.01. lokalni postop. nalaz uredan. Međutim usprkos redovitom vježbanju imam poteškoće s desnom rukom tj. nedovoljna pokretljivost, ne mogu je podignuti, osjećaj neprekidnog zatezanja. Dali će se stanje s vremenom poboljšati? Na što paziti i koje su posljedice odstranjenja limfnih čvorova?

Dali se i kada mogu smatrati izlječenom tj. kakva je prognoza?

Zahvaljujem na odgovoru.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

11.02.2008. 00:30

Kod vas se, prema TNM klasifikacij radi o pT1b N0 M0; dakle o kliničkom stadiju I, odnosno vrlo malom tumoru u početnom stadiju. Također su sve ostale karakteristike vrlo povoljne pa su ivaše prognoze vrlo dobre. Bolesnice s tim stadijem bolesti imaju 98% izgleda da prežive najmanje 5 godina. Nolvadex trebate uzimati 5 godina. Najčešće nuspojave su napadi vručine i crvenila u licu("valunzi"blunk, zatim zadebljanje endometrija(potrebna je kontrola ginekologa) i rjeđe problemi s povećanom sklonosti zgrušavanju. Andol vam je prepisan da bi se smanjila sklonost zgrušavanju i na taj način smanjila mogućnost nastanka limfedema ruke na strani operirane dojke i same dojke. Zračena će biti dojke i pazuh. Posoperacijski oporavak koji puta zna biti nešto duži, što je individualno i varira od bolesnice do bolesnice. Ustrajno vježbanje oporavak značajno ubrzava i smanjuje vjerojatnost komplikacija.

tblueyes

06.06.2008. 20:35

Provedena iradijacija tang. poljima X-6MV ukupno doza 50 Gy uz boost na ležište tm 10 Gy. Za vrijeme zračenja morala sam prekinuti terapiju Nolvadex - zbog čega? Nakon zračenja i kntrole ginekologa ponovno započela th. Nolvadex 2 x10 mg. Kontrola za 3 mj. UZV dojke i abdomena, CA 15-3, KKS, jetrene probe. Dali je ovo uobičajena
kontrola? Usprkos vježbama i 2 ciklusa fizioterapije dijagnosticirana mi je skapula alata, otežana akt. abdukcija,
parestezija pazušne jame i nadlaktice. Obzirom da se radi o desnoj ruci zanima me ima li nade za poboljšanje?
Najveće teškoće imam s valunzima koji se javljaju svaka 3 sata ( nesanica, nervoza, znojenje, lupanje srca i dr.) Dali mogu nekim biljnim pripravkom umanjiti ove nuspojave lijeka? Npr. Tofupil ili Phyto soja? Ishrana na bazi soje?
Dali valunzi vremenom prestaju ili će trajati svih 5 god. uzimanja lijeka jer je to prestrašno. Zadnji mjesec nisam dobila menstruaciju mada je do tada bila redovita - dali je trajno prestala zbog Nolvadexa? Imam kćer ( 20 g.) pa me zanima kada i kako bi se ona trebala kontrolirati ( osim samopregleda) Najljepše vam zahvaljujem na odgovoru

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

15.06.2008. 21:35

Na sva postavljena pitanja, potražte odgovor kod vašeg onkologa. Pitanja nisu bitna za tijek bolesti i liječemnja.

perodjetlic

01.10.2009. 00:55

molim vas da mi objasnite nalaz moje majke kojoj su operirali tumor 9.9.09
DG/ ca mammae dex
op/ Biopsio probatoria
segmentectomia mammae dex dissectione axillae
PHD/CDI gradus II
sine meta lymph axillae 0/12

pT-19 mmER u 60% slab nukl.pozitivitet
PR u 3% srednje jak pozitivitet
Her2 score 1+
Ki 67 9%

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

05.10.2009. 22:35

Radi se o hormonoovisnom, srednje zloćudnom i niskoproliferativnom tumoru klinikog stadija I, dakle tumoru u početnom stadiju. Izgledi za desetgodišnje i dulje preživljenje bez ikakvog dodatnog liječenja su oko 87%. Ako se provede dodatna hormonoterapija u trajanju od 5 godina izgledi se povećavaju za još 2,5%. Ako se provede i dodatna kemoterapija koja sadržava antracikline izgledi bi se povećali za još oko 1,2 %. Također će biti potrebno provesti i zračenje dojke i okolnih limfnih čvorova da se spriječi nastanak lokalnog recidiva.

tblueyes

04.10.2010. 21:25

Poštovani, svoju dijagnozu i tijek liječenja već sam opisala u postu od 05.02.2008. Od tada su sve kontrole bile uredne, osim učinjene scintigrafije kostiju prošli mjesec.
Nalaz je slijedeći : Patološko nakupljanje radiofarmaka srednjeg intenziteta vidi se u medijalnoj konturi donje trećine desnog femura pa svakako preporučam učiniti ciljane rendgenograme spomenutog područja. Drugdje u skeletu ne nalazi se patološkog nakupljanja. Nalaz nako rendgena: Učinjenom radiološkom obradom ne nađe se patoloških promjena na snimkama desnog koljena i desne natkoljenice. Ostali nalazi markeri CA 15-3 = 14; CEA = 1,41 , palpacijski i mamografski uredan nalaz obje dojke, uzv dojki, pazušnih jama, vrata b.o.,Napominjem da nikakvih simptoma nemam. Onkolog preporuča do slijedeće kontrole učiniti MR distalnog dijela desnog femura.
Vrlo sam zabrinuta zbog nalaza scintigrafije, te Vas molim za savjet. Koja pretraga može potvrditi eventualnu metastazu, dali se to uopće može ikako liječiti, te dali moram
požuriti s nalazom Mr ( obzirom da sam dobila termin u siječnju 2011. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

05.10.2010. 22:50

Kod vas se radilo o zaista niskorizičnom tumoru i vrlo je mala vjerojatnost da se radi o metastaz. Međutim 100% sigurnosti nikade nema. Stoga bih vam preporučio da požurite s MR i da se stvar razjasni. Ako se slučajno radi o metastazi tada treba provesti zračenje navedenog područja i promijeniti način hormonoterapije.