Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Ca mammae sin. ex tempore - terapija?


Autor Poruka

_sunce_

02.07.2007. 20:35

imam 40 godina i operiran mi je rak dojke prije 15 dana.
zanima me vase mislenje o dalnjo terapiji na osnovu patohistološkog nalaza.

PRVI NALAZ:
klinička diagnoza:ca mammae sin. ex tempore

nalaz:
ne ex tempore analizu primjljen je uzorak tkiva 5,5 : 3 cm,razrezana 3 mjesta.neposredno uz jedan rub resekcije nalazi se sivkasto zućkasti,čvrsci cvor promera 1,2 cm koji se zrakasto siri u okolno tkivo koje je gumaste konzistencie bjelkaste boje.Histološki je opisan cvor tumorsko tkivo gradeno od tarcaka,solidnih nakupina i tubularnih formacija prekrivenih umjereno diferenciranim atipicnim epitalnim stanicama (nuklearni gardus ll).Mititsa aktivnost prisutna u vidu 12 mitoza na 10 velikih vidnih povecanja mikroskopa.Tumorska stroma obilna , dezmoplastična.Vaskularna invazija se ne utvrdi sa sigurnošću.Prema rubnim delovima tumora vidi se oskudan,mononuklearni upalni infiltrat a u pojedinim duktusima sitni kalcifikati.Tumon dopire do resekcijskog ruba oznacenog tkivnog bojom.

dijagnoza:carcinoma ductale invasium mammae lateris sinistri G ll
pT1cN0Mx

DRUGI NALAZ:
materijal: 1.dodatno odstranjeni dio dojke nakon biopsije ex tempore gdje je skinuta trecina dojke
2.akilarno tkivo sa limfnim cvorovima

nalaz:
1.primljeno 5 uzoraka tkiva bjelkaste boe,gumaste konzistencije promjera 1 do 2,5 cm.Histoloski se na serijski pregledanim prerezima nalazi umnozeno intraloburarno vezivo zarista adenoze te duktusi prekriveni epitelom sa znakovima blage do umjerene hiperplazije epitela.Histoloski se u pregledanom materijali ne nalazi ostataka tumorskog tkiva opisanog u biopsiji.
2.primljjen je uzorak vezivnog masnog tkiva aksile promera 6 cm iz koeg se izdvoji 11 limfnih cvorova koji histoloski pokazuju reaktivne promene dok se tumorkog tkiva ne nalazi.

PREPORUCENA MI JE KEMOTERAPIJA I ZRACENJE

Hvala Vam

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

14.07.2007. 09:50

Obzirom na vaše godine/mladost svakako je potrebno provesti dodadnu/adjuvantnu kemoterapiju i zračenje. Međutim, nužno je za prognozu i liječenje znati podatke o hormonskoj osjetljivosti tumora(odrediti status hormonskih receptora u tumoru) i status HER-2 receptora u tumorskim stanicama. Obije pretrage se rade na tkivu tumora koje je sačuvano u ustanovi u kojoj ste operirani. Ako je status HER-2 receptora pozitivan onda je nužno provesti i imunoterapioju Herceptin-om, a ako je status hormonskih receptora pozitivan tada je nakon kemoterapije i zračenja nužno provesti i hormonsku liječenje. Preporučam vam da o gore navedenom porazgovarate sa svojim onkologom.