Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Ca mammea 1


Autor Poruka

Antonijo

07.02.2007. 22:00

Sada imam 69 godina.
Detaljno pitanje i objašnjenje moje bolesti postavljeno je na forumu 9.9.2006.godine u 22.00 sata.
Odgovor sam dobio od dr. Tomek 17.9.2006 21.30 sati.
Danas proširujem moje pitanje obzirom na nove okolnosti.14,4.2000 operirao san tumor desne sise u Klinici za tumore u zagrebu.Dijagnoza Ca mammea 1 dex--op diss axila PHD ca duk.inv. gr.II T"NOMO ER-= PR-17,3 her" +++ 3+.Obavljao sam redovite kontrole kod onkologa OB Pula.Poslije operacije 18 zračenja na onkologiji Klinike u Zagrebu.
"0.3.2006 CT toraka utvrđeno je proširenje na pluća kao zaostale metastaze.Obavio sam bronhospopiju, cistoskopiju i 6 ciklusa kemoterapije i 9 tretmana Herceptina.
Ponovnim kontrolom CT toraksa, bronhospokijom utvrđen je tumor bronhi, kao adenokarcinoma vjerojatno metastazna.Endoskopski nalaz 5.5.07.Glasnicesimetrične,uredno pomične.Traheja i glavna karina b.o. Karina za desni gornji režanj proširena, hipervaskulirana.Segmentalna ušća sužena DB# koncentrično suženoDB2 potpuno zatvoreno. Dijagnoza: Adenokarcinoma lob.sup pulmonis dex.vs.metastazijum. Citološki: pločaste stanine, makrofagi te dosta stanica krvi.BRIS: Nepravilne nakupine slabije očuvanih malignih stanica cilindričnog epitela,upalno i atipino, promjenjene stanicecilindričnog epitela po koja metaplastična stanica,makrofagii i pigmentofagi,dosta granulacita,detrifus i stanice krvi u pazadini.Nalaz odgovara adenokarcinomu ,vjerojatno metastatkom.
Markeri ca 15-3 CEA i svi krvni nalazi uredni. CT toraksa 16.01.2007
Na aksijalnim prosijecima u području ishodišta bronha za gornji režanj desno solidni infitrativni proces 2,6 cm /n o v o / Periferno u gornjim i srednjim plućnim poljima vidljive okruglaste nadzorne lezije veličine 5 do 10 mm koje morfološki odgovaraju metastaskim lezijama.Nema znakova hilarne ni medijastinalne adenopatije.Plurarni prostori slobodni.
Pulmolog predlaže operaciju , Onkolog nastavak terapije herceptinom i nova kemoterapija Taxol-om.
Nakon operacije desne sise lijeva je amnormalno porasla. ohkolog misli da se rai o hormoskim pojavama.
Molim vaše cijenjeno mišljenje i prognozu.
Molim nešto više o tumoru sise kod muškaraca.
Zahvaljujem.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

08.02.2007. 12:20

Kod vas je sada, sudeći prema onome što se naveli, došlo do daljnjeg pogoršanja/progresije bolesti. Ne znam da li je u međuvremenu (od rujna, 2006. do sada) bilo nastavljeno liječenje Herception ili ne. Ako je liječenje Herceptinom bio provođeno, a ipak je došlo do progresije, to znači da je Herecptin kod vas neučinkovit i nema svrhe nastavljati liječenje njime niti bilo kojom kombinacijom s njim. Prema naputku s liste lijekova HZZO-a, Herceptin se daje do progresije bolesti. Preporučio bih stoga u vaše liječenje uključiti novu kombinaciju citostatika koja se danas smatra standardnom za liječenje bolesnika s karcinomom dojke otpornim na antracikline i Herceptin, a to je kombinacija Taxotere + Xeloda. Svakako o tome porazgovarajte sa svojim onkologom. Što se tiče prognoze, mogu vam samo navesti statistički prosjek. Od trenutka pojave metastaza, ako se radi o metastazama karcinoma dojke, 50% bolesnika preživi dvije do dvije i pol godine.
S druge strane, budući postoji mala vjerojatnost da bi se kod vas moglo raditi i o drugom primarnom tumoru; adenocakcinomu bronha, što očito misli pulmolog, i ako ne postoji drugih evidentnih mjesta metastaza, a proces u području gornjeg režnja pluća je operabilan, svakako bi bilo vrlo dobro razmotriti operacijski zahvat s torakalnim kirurgom koji bi kod vas mogao donijeti određenu korist: značajno smanjenje tumorske mase što onda poboljšava učinkovitost liječenja kemoterapijom i svakako bi se dobila točna patohistološka dijagnoza bolesti o kojoj se kod vas radi, što opet ima daljnje reperkusije za izbor kemoterapije i eventualno i zračenja.
Bitne stvari o karcinomu dojke kod muškarca već sam vam napisao u prvom odgovoru u rujnu, 2006.