Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Carcinoma ductale invasivum mammae gradus II


Autor Poruka

JOZA

25.10.2008. 22:00

Poštovani, mojoj majci koja ima 66 godina je dijagnosticiran Carcinoma ductale invasivum mammae gradus II, Carcinoma metastaticum lymphonodorum axillae II/XIX. Izvršena je segmentektomija na dojci uz eksploraciju 19 limfnih čvorova aksile od kojih su dva pozitivna na tumorsku infiltraciju. Tumor je veličine 18x14x17 mm; 0,5 od reskcijskog ruba.
Tumorske stanice su nuklearnog gradusa II, a nađe se 12 mitoza na 10HPF
ER 100% tumorskih stanica umjerena intenziteta
PR 0
HER-2 1+
CA 15-3 22,23
Na UZV dojke tumor je izgledao kao tvorba velika 9mm mjesec dana prije operacije. Budući da tumori rastu godinama, zar je moguće da je tumor bitnije narastao za mjesec dana?
Da li je mastektomija sigurnija za bolesnicu, da li utječe na preživljavanje, možda ev. na lokalnu kontrolu bolesti?
Koliko su česti recidivi na istoj dojci?
Udaljene metastaze nisu verificirane, kolika je vjerojatnost da su ipak prisutne? U oba slučaja koliko je desetogodišnje preživljavanje ovakvih bolesnica? Molim Vas da mi iznesete mogućnosti liječenja. Koji protokol
kemoterapije je najbolji izbor za ovakvu bolesnicu i u kojoj fazi bolesti? Do sada nije bolovala od srčanih i bubrežnih bolesti, nema dijabetes. Hvala

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

09.11.2008. 23:30

Ultrazvukom se tumor ne može pouzdano izmjeriti. Kod vaše majke se radi o kliničkom stadiju IIB. Izgledi da preživi deset i više godina bez ikakvog liječenja su oko 70%, a uz provedeno dodatno liječenje kemoterapijom i hormonoterapijom 5 godina, ti se izgledi povećavaju na oko 80%. Treba biti provedena adjuvantna kemoterapija koja sadržava antracikline, AC i FAC protokol, 6 ciklusa. Po završetku kemoterapije treba nastaviti uzimati još 5 godina adjuvantnu hormonoterapiju aromataza inhibitorima(anastrazol, letrozol ili eksemestan). Također treba biti provedeno i zračenje dojke i ležišta okolnih limfnih čvorova da bi se spriječio lokalni recidiv.

milanka

01.12.2008. 16:15

Moja mama ima 60 godina i operisana je 10.09.2008 godine, dijagnoza je duktalni invanzivni karcinom pt2, g3. Izolirane su 12 linfne zlezde makroskopski sa regularnim izgledom. Pregled kompletne linfadenektomije pokazuje prisustvo 14 linfnih zlezdi i iste su sa regularnom morfologijom, dok vece zlezde pokazuju sinusnu fibrozu. Nalaz odgovara za stanje eh tempore, i celolkupni nalaz odgovara duktalnom invanzivnom karcinomu, klinicki u stadiumu 2A, a pTNM=pT2, pNO, pMx, G3. Doktorka joj je dala 6 ciklusa hemo terapije. Recite mi molim vas nesto vise o ovoj vrsti karcinoma dojke i kolika je 10 godisnja stopa prezivljavanja. PS , napravljeni su rengen na pluca , eho stomaka i sve je uredno . Unapred vam zahvaljujem na odgovoru.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

06.12.2008. 21:35

Radi o najčešćoj vrsti zloćudnog tumora dojke. Vaša majka ima oko 78% izgleda da preživi deset i više godina bez ikakvog liječenja, a uz dodatno/adjuvantno liječenje kemoterapijom i hormonoterapijom ti se izgledi povećavaju za dodatnih 5%. Kemoterapija treba uključivati antracikline i taksane, a ako se radi o HER-2 pozitivnom tumoru(te podatke niste naveli) tada treba u liječenje uključiti i trastuzumab - "Herceptin". U slučaju da se radi o HER-2 pozitivnom tumoru ozgledi su slabiji za oko 30%-40%.