Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


doktor, pa ne zna


Autor Poruka

Darko Richter, dr. med.

27.01.2007. 18:40

Sam sam liječnik, pa me jedna poznanica, koja je nedugo bila na mamografiji Ministarstva zdravstva, upitala što joj znači nalaz BI-RADS 3, a pod "Ostalo" upisano je "UZV", dakle preporučuje se ultrazvuk. Meni sad nije jasno odkada je UZ bolja morfološka metoda, pa se preporučuje nakon mamografije koja pokazuje najvjerojatnije fibrocistične promjene, obostrano (piše: "tvorbe: vjerojatno benigne lijevo - desno"blunk. Ili je ovo opet po onome: ne izjašnjavajmo se definitivno, ostavimo otvorena vratašca za sve mogućnosti, pa, npr., nekoga tko očito normalno hoda, a malo se udario, ipak pošaljimo na RTG, ili UZ, da mu se nađe. Unaprijed hvala.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

13.02.2007. 11:20

Poštovani kolega,
Vaša je poznanica pozvana na mamografiju u okviru nedavno započete Nacionalne akcije ranog otkrivanja raka dojke Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i suradnih ustanova kojim su obuhvaćene žene starije od 50 godina. Mamografija je, u tome se svi slažu, najprihvatljivija, danas raspoloživa metoda za široki probir/screening. Na žalost i mamografija, kao i sve druge morfološke metode prikaza, ima oko 8%-10% lažno negativnih nalaza, to jest ne uočavaju se prisutne patološke promjene, koje ne moraju uvijek biti zloćudne. Štoviše, kod masovne primjene mamografije javlja se i problem jednoobraznog tumačenja, procjene i klasifikacije nalaza. Da bi se podtigla jednoobraznost u procjeni, tumačenju i klasifikaciji/kategorizaciji mamografskih nalaza, American College of Radiology razvio je sustav kategoriziranja mamografskih nalaza nazvan Breast Imaging Reporting and Data System/BI-RADS koji je i u nas prihvaćen. Prema tom sustavu konačni/definitivni mamografski nalazi se kategoriziraju u 6 kategorija: 1 negativan nalaz to jest bez uočljivih promjena ili kao što je u nas uobičajeno pisati b.o., 2 benigni nalaz to jest benigne promjene, 3 vjerojatno benigni nalaz, 4 abnormalni nalaz suspektan na malignitet i najčešće je potrebna biopsija radi razjašnjenja, 5 nalaz koji jasno ukazuje na zloćudnu novotvorinu i zahtijeva neposrednu daljnju akciju, 0 nejasan ili nepotpun nalaz koji je nemoguće protumačiti bez daljnjih morfoloških metoda pretrage. Postoje detaljni kriteriji na temelju kojih se nalazi razvrstavaju u kategorije, ali njihov opis prelazi okvire ovog teksta. BI-RADS 3, kategorija u koju je svrstan i nalaz vaše poznanice, je najkontroverznija kategorija koja označava da se radi o vjerojatno benignim promjenama, ali postoji mala mogućnost maligniteta. Studijskim praćenjem bolesnica s mamografskim nalazom iz ove kategorije, utvrđeno je da je ta vjerojatnost maligniteta oko 2% i da se ona najčešće iskazuje unutar dvije godine nakon prvog nalaza. Smatra se i uglavnom je prihvaćeno da je za bolesnice s takvim mamografskim nalazom potrebno pažljivo daljnje praćenje dok se nalaz ne razjasni to jest ne svrsta sa sigurnošću u bilo koju drugu kategoriju. U praksi to najčešće znači ponavljanje mamografije nakon 6 mjeseci i pažljivo praćenja daljne dvije godine. Na zahtjev bolesnice ili prema savjetu liječnika, moguće je poduzeti neposredno dodatne morfološke pretrage, a to je najčešće ultrazvučni pregled s ciljanom citopunkcijom, premda negativan nalaz citopunkcije ne isključuje sa sigurnošću prisustvo zloćudnih promjena, ili čak i biopsija tumorektomija, "core"-biopsoja ili mamotomska biopsija.
Nadam se da sam vam uspio malo približiti način primjene mamografije u ranoj detekciji karcinoma dojke i da ćete svojoj poznanici moći savjetovati što da dalje poduzme.

Darko Richter, dr. med.

13.02.2007. 12:00

Ne mogu odoljeti a da ne izrazim i zahvalu i pohvalu na ovako kvalitetnom odgovoru.

NanaIk16

08.02.2014. 15:10

Poštovanje! Imam pitanje vezano za specijalistički nalaz mamografije. Prije otprilike mjesec dana moja majka (41) je opipala kvržicu prvo na desnoj, zatim na lijevoj dojci. Njezin liječnik opće prakse dao joj je uputnicu za UZV, ali tek u 4. mjesecu ove godine, stoga ju je ginekolog uputio na mamografiju. 30.1. išla je na pregled i dobila nalaz koji treba nositi liječniku, no prije toga voljela bi znati što napisano znači, stoga molim Vašu pomoć. U nalazu piše: Uočene promjene kalcifikati vjerovatno benigni suspektni, tvorbe vjerovatno benigne neodređene suspektne. Žarišno poremećena struktura, asimetrična gustoća tkiva, gustoća fibrožljezdanog tkiva. Nalaz : Lijeva mamila uvučena od mladosti. U dojkama djelomično održan žljezdani parenhim, ali obostrano, inhomogena, mekotkivna, pojedinačni kacifikati lijevo. Pacijentica je već naručena za UZV.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!