Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


koliko je pouzdan UZV


Autor Poruka

hippo

29.01.2014. 10:25

Poštovani, s vremena na vrijeme osjetila sam prije menstruacije samo na jednom dijelu lijebve dojke bol na dodir - u donjem vanjskom kvadrantu dojke. Tkivo je na mjestu dodira kao zrnatije i osjetim i malu pomičnu gumenu kvržicu. Bol se ne pojavljujeprije svake menstruacije. Prije 3 tjedna bila sam na uzv dojke i nalaz je bio uredan, palpacijom je liječnica osjetila zadebljanje, rekla da i na uzv tkivo izgleda "nešto drugačije" i da imam žljezdani tip dojki, da žlijezde znaju boliti, ali da ne vidi ništa sumnjivo. Imam i povećane limfne čvorove do 2 cm u aksilama, međutim da je sve u fiziološkim granicama. Imam 35 godina i mama (u 60-oj ) i baka (u 80-oj godini) su imale rak dojke pa sam vrlo oprezna. Moje je pitanje koliko je UZV pouzdan (bila sam u privatnoj poliklinici, pretpostavljam kako imaju dobre uređaje?)
Također, zbog obilnih intermenstrualnih krvarenja sam ugradila MIRENU pa me zanima vaše mišljenje o tome?

Katarina Antunac, dr. med.

03.02.2014. 17:05

Poštovana,
ni jedna dijagnostička metoda nije 100% pouzdana, pa tako ni UZV. Idite na redovne kontrole, 1x mjesečno sami pipajte dojke i čim primijetite bilo kakvu promjenu tražite ponovni UZV. S obzirom na pozitivnu obiteljsku anamnezu morate biti na oprezu. Mirena ne bi smjela imati velikog utjecaja na ev. patološke procese u dojkama.