Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


fibrinogen visok


Autor Poruka

971985

26.12.2007. 14:30

Baka mi je išla na mamografiju,otkriven joj je benigni tumor,uzv nalaz pokazao je da je veličina 14x9mm,lokaliziran 15mm ispod površine te oko 25 mm od mamile,nalazi koje je uz to pravila pokazuju da joj je fibrinogen 6,9,zanima me što znači rijeć "itis" koji se nalazi odmah u redu pokraj fibrinogen visok.
nepoznate su nam rijeći kao što su fibrozno,hipohogenija lezija i fibroadenom. Shvatite strah za voljenu osobu i pomozite! Jer bez obzira na zakletvu neki nemaju vremena za obićne..

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

01.01.2008. 15:40

Iz vašeg pitanja je shatljivo da vam je, ili joj, već netko rekao da se radi o benignom tumoru, pretpostavljam liječnik koji je radio ultrazvučni pregled ili liječnik primarne zaštite. Nakon učinjene mamaografije i ultrazvučnog pregleda dojki to se sa vrlo velikom sigurnošću može zaključiti. Prema tome, nemate previše razloga za zabrinutost i nema razloga da liječniku koji vam je to rekao ne vjerujete. Ako mu ne vjerujete, jedini način da taj problem riješite je da odete na pregled drugom liječniku. Ja, iz etičkih i pravnozakonskih razloga ne mogu niti smijem tumočiti nalaze, a da nisam pregledao bolesnika ili sam učinio dotični nalaz.Što se tiče stručne terminologije, niti se od vas ne očekuje niti vi trebate znati njezino značenje. Pojedini izrazi u stručnoj terminologiji imaju vrlo kompleksno značenje koje se, najčešće, ne može prevesti jedinom hrvatskom rječi, a kada bi se i doslovno prevelo opet ne biste znali pravo značenje budući je za to potrebno medicinsko školovanje i znanje. Fibrinogen u plazmi vaše bake zaista je povišen, ali taj podatak ovako izoliran izvan konteksta ostalih laboratorijskih nalaza i pregleda bolesnika također nije moguće protumačiti. Povišen fibrinogen se nalazi kod više desetaka stanja i bolesti. Prema tome, o svemu tome morate porazgovarati s liječnikom vaše bake ili neka ona sama to učini. Budući se, najvjerojatnije, radi o benignom tumoru za sve to ima dovoljno vremena. I, na kraju, jedan savjet. Nemojte iz subjektivnih razloga(zabrinutost) nepotrebno patetizirati i dramatizirati i nekoga pozivati na odgovornost da nesavijesno radi svoj posao, pozivajući se na zakletvu koju je ta osoba položila, a da ne znate sadržaj i pravo značenje te zakletve. Liječnik je obavezan svoje radno vrijeme rasporediti tako da potrebnu pomoć i njegu pruži svim bolesnicima kojima to potrebno. To, na žalost, često znači da neki možda dulji razgovori nisu mogući bez predhodne najave i dogovora.