Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Što je dobro u nalazu :-) ?


Autor Poruka

Stela1

12.06.2007. 15:45

Poštovani,
Pred 2 tjedna odstranjena mi je desna dojka zbog tumora smještenog ispod bradavice.
Napravljena mi je rekonstrukcija od vlastitog tkiva sa leđa. Imam 36 godina.

Prilažem nalaz mamografije i nalaz nakon operacije.

MAMOGRAFIJA:
Na nativnoj mamografiji obje dojke u 2 smjera prikažu se uredno velike i simetrične. Mamile, koža i potkožno masno tkivo su uredni, osim u području desne mamile koja je blago retrahirana, a koža izgleda uvučena prema unutra. Vidi se involucija žljezdanog parenhima uz supstituciju masnim tkivom. Retromamilarno unutar desne dojke vidi se nepravilna ekspanzivna tvorba veličine oko 1,5x1 cm s privlačenjem okolnih struktura koja prvenstveno odgovara organskom infiltrativnom-proliferativnom procesu. Obje aksile su slobodne.

NALAZ KOJI SAM DOBILA NAKON OPERACIJE:
Dijagnoza:
1. Carcinoma ductale invasivum mammae gradus II
2. Carcinoma metastaticum lymphonodorum
Oznake na nalazu: pt2, pn1a, pMx

Primljen je komad parenhima dojke veličine 21:17:5 cm, a na površini isječak kože veličine 6:4:0,2 sa mamilom u središnjem dijelu.
Na prerezu se retromamilarno nađe čvrst, bjelkast tumor veličine 3:2:1,5, histološki građen od pretežno solidnih nakupina, tračaka i tek pokoje tubularne formacije obložene atipičnim epitelnim stanicama. Polimorfizam stanica je umjeren, a vidljivo je 15 mitoza na 10 vidnih polja velikog povećanja. Ostali parenhim dojke je bez patoloških promjena.

Primljena je aksila 13:8:2 cm iz koje se izolira 14 limfnih čvorova promjera 3mm do 2 cm, a u 3 limfna čvora nađu se nakupine tumorskog tkiva građenog od atipičnih epitelnih stanica.
U ostalim limfnim čvorovima sinus histiocitoza te folikularna hiperplazija.
Imunohistokemijskim bojenjem više od 10% tumorskih stanica pokazuje pozitivitet na estrogen i progesteron (40% estrogen, 90% progesteron). HER-2: 1+

Nalaz biopsije rađene prije operacije:
ER 0
PR pozitivno u više od 10% tumorskih stanica.
HER-2 score 0
Materijal su sitni komadići tumorskog tkiva dojke obrađeni imunohistokemijski na steroidne receptore i HER-2 protein. Estrogeni receptori nisu izraženi a progesteronski receptori su pozitivni u više od 10% tumorskih stanica. HER-2 protein nije izražen. Radi se o djelomično hormonski ovisnom tumoru dojke.

Ostali nalazi su mi u redu, markeri su prvi put bili CA 15-3: 14, prije operacije CA 15-3: 10.

Lijepo Vas molim da mi odgovorite:
1. Kakvu terapiju preporučate (još se oporavljam od operacije, službeno još nemam daljnji program liječenja)
2. Molim Vas tumačenje histološkog nalaza sa naglaskom na obečavajućim, dobrim stranama nalaza happy, iako znam da nije presjajno sve ovo...
3. Što znači ako tumorskim markerima pada vrijednost (sa 14 na 10) - vjerojatno ništa posebno happy..

Šokantna mi je veličina tumora i ti što sam ja sebi provjeravala dojke, no ispod bradavice ne i uopće da sam nešto takvo mogla imati i ne primijetiti prije. Prema genetici sam radila sistematske preglede drugih stvari i u ovim godina nisam očekivala tako nešto. Tako i sve upućujem na detaljne, redovite sistematske preglede bez obzira na godine i genetske predispozicije.

Najlijepše Vas molim za što brži odgovor na kojem Vam toplo zahvaljujem,
S poštovanjem i pozdravima,
Stela

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

13.06.2007. 22:15

Kod vas se radi o stadiju tumora IIB. Izgledi preživljenja 10 godina u tom stadiju su oko 65%. Bude li provedeno dodatno adjuvantno liječenje kemoterapijom koja sadržava antracikline, hormonoterapijom Nolvadex-om i lokoregionalnim zračenjem, ti se izgledi povećavaju na oko 84%-87%. Prema tome preporučio bih vam adjuvantnu kemoterapiju po shemi FAC, 6 ciklusa, zatim adjuvantnu lokoregionalnu radioterapiju i nakon toga adjuvantnu hormonoterapiju Nolvadex 2 x 1 tbl. od 10 mg još 5 godina. Ukoliko bi bila primijenjena adjuvantna kemoterapija koja uz antracikline sadržava i taksane izgledi izliječenja bise povećali za još dodatnih oko 3%.Međutim, adjuvantna kemoterapija koja sadržava pklitaksel, trenutno se ne nalazi na listi lijekova HZZO-a za bolesnice čiji tumori imaju pozitivne hormonske receptore(ER i PR) kao što je to kod vas slučaj.

Stela1

14.06.2007. 11:25

Poštovani,
Zahvaljujem na odgovoru.
Molim Vas za mišljenje o trudnoći (dijete mi je unatoč svemu velika želja, za ovu godinu je bilo planirano..).
Liječnik mi je preporučio trudnoću eventualno nakon 2 godine, a čula sam da hormoni koji
pojačano rade tokom trudnoće povećavaju rizik od recidiva. (nadam se kriva informacija happy).
U kakvom su općenito odnosu rak i trudnoća? Čula sam također da je teže zatrudniti uz stanice raka..
Možda su to sve neprovjerene priče.
S poštovanjem i pozdravima,
Hvala,
Stela

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

25.06.2007. 15:45

Prema današnjim saznanjima, trudnoća je moguća tek najranije dvije godine nakon završetka liječenja. Također prema sadašnjim saznanjima, tada nije povećan opasnost od reaktivacije predhodnog niti razvoja novog raka dojke.

Stela1

08.01.2008. 23:45

Poštovani,
Rečeno mi je da se prema najnovijim spoznajama u svijetu slučaj poput mojeg ne liječi zračenjem.
Također sam informirana da zračenje nakon svega može uzrokovati pad imuniteta...
No svejedno mi je rečeno da sama odlučim da li ići na zračenje ili ne.
Molim Vas da mi ukratko argumentirate razloge za/protiv zračenja vezano uz moje nalaze.
Kako zračenje utječe na eventualnu trudnoću, odnosno da li se nakon zračenja duže mora odgađati trudnoća?
Trudnoća se preporuča nakon dvije godine, nije mi jasno da li su to dvije godine poslije dijagnoze, operacije, kemoterapije, zračenja ili kompletnog liječenja?
Sad sam krenula sa hormonoterapijom. (zračenje nisam obavila, oko njega dvojim)
Najlijepše zahvaljujem na odgovoru i srdačno Vas pozdravljam!

Stela1

10.01.2008. 16:55

Poštovani, mala ispravka,
Nisam još krenula sa hormonoterapijom, moram razmisliti, jer su me informirali koje su posljedice
slijedećih godina.
Da li je moguće hormonoterapiju uzimati npr. samo 2 godine i da li tad ima svoje efekte(npr. oko pola efekta)?
Koliko po Vašim saznanjima hormonoterapija u postocima povećava šanse za preživljavanje?
Da li terapija hormonima ima neke nuspojave, poput npr. porasta apetita, umora i sl ?
Sad sam naredala pitanja happy.
Zahvaljujem najlijepše na odgovoru!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

13.01.2008. 15:40

Trudnoća se ne preporuča unutar prve dvije godine nakon završetka liječenja, dakle nakon završene hormonoterapije. Kod bolesnica sa stadijem bolesti kao što je vaš, dakle tumor veličine 30 mm smješten u središnjem dijelu dojke(iza bradavice) i s tri metatastazama zahvaćena limfna čvora u pazuhu postoji velika vjerojatnost lokalnog povrata bolesti i zbog toga se u velikoj većini svjetskih centara, za slučajeve kao što je vaš, preporuča provesti lokoregionalnu adjuvantnu radioterapiju(zračenje). Radi se o lokalnoj primjeni zračenja koja nema nikakav utjecaj na "imunitet". Samo hormonoterapija doprinosi oko 9,5% povećanju izgleda preživljenja. Kemoterapija doprinosi oko 13%-14%, a ako se primijene oba načina liječenja tada je doprinos oko 20%-22%.Hormonoterapiju je moguće uzimati i kraće, ali tada je nejzin učinak vrlo nepouzdan. Gore navedeni podaci se odnose na 5 punih godina primjene hormonoterapije. Najnovija istraživanja, rezultati kojih su već pretočeni u svakodnevnu kliničku praksu, pokazala su da i produžena hormonoterapija aromataza inhibitorima, nakon 5 godina uzimanja tamoksifena(Nolvadex-a) značajno doprinosi produljenju preživljenja.
Morm vam još jedamput naglasti da vi zbog karakteristika svjeg tumora i svoje dobi ulazite u skupinu bolesnica sa srednjim rizikom, zapravo ste na granici prema visokom riziku zbog više nepovoljnjih činitelja, glede pojave recidiva/metastaza raka dojke. Također je važno znati da ono što se sada propusti u liječenju ne može biti nadoknađeno ili popravljeno kasnije kada se pojavi recidiv ili metastaze. Tada je( u fazi s metastazama) rak dojke neizllječiva bolest i samo oko 50% bolesnica preživi 2-3 godine od trenutka pojave metastaza.