Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


fibroadenom


Autor Poruka

Jasna

17.06.2006. 00:00

Pozdrav,

Imam nepunih 20god i prije god dana mi je dijagnosticiran fibroadenom na desnoj dojci. Tada je bio veličine cca 7x8 mm. Odmah sam napravila punkciju u kojoj je utvrđeno da je sve u redu, u smislu da nema promjenjenih stanica. Cijelu godinu idem redovito na kontrole, i kroz to vrijeme fibroadenom se povećao na 13X10 mm. Doktorica kaže da je to još rano za izvaditi, jer sve izgleda ok.
Pošto nisam ništa znala o tome malo sam "čačkala" o tome po netu i pročitala da osobe kojima je dijagnosticiran fibroadenom imaju šansu 3x veću od zdravih žena da im se u kasnijoj fazi javi rak. Koliko je pouzdana ta informacija?
Zanimaju me 2 stvari: 1) pošto se taj fibroadenom stalno lagano povećava,a kontrolni pregledi se pretežno sastoje od ultrazvuka (na kojem pretpostavljam se takve stvari baš i ne mogu uočiti) kako mogu znati da tu nije došlo do promjene iz benignog u maligni tumor. Moja doktorica kaže da sam ja pre mlada za takvo što. Kolika je vjerovatnost uopće da se takvo što dogodi osobi mojih godina?

2) pošto imam jako bolne i ne baš redovite menstrualne cikluse, zanima me ima li ta činjenica kakve veze sa fibroadenomom?


Zahvaljujem unaprijed!

Prim. mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

21.06.2006. 23:22

Fibroadenom se izuzetno rijetko, gotovo nikad, transformira u karcinom. Ako se kasnije pokaže da se radi karcinomu, može se sa sigurnošću reći da se od početka radilo o karcinomu koji je pogrešno dijagnosticiran kao fibroadenom. Zbog toga je nužno svaki sumnjivi čvorić odstraniti iz dojke i učiniti patohistološki pregle tkiva koji jedini sa sigurnošću može reći o čemu se radi. Također se savjetuje odstraniti i svki fibroadenom budući u fibroadenomima često s njihovim povećanjem dolazi do degenarativnih promjena koje postaju bolne i nerijetko dovode do upale.