Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Koliko je ultrazvuk


Autor Poruka

Natasa

17.06.2006. 00:18

Poštovani,

prije godinu dana bila sam na sistematskom pregledu koji je obuhvatio i ultrazvučan pregled dojke. Nalaz je bio uredan iako me liječnica upozorila da moram regulirati ciklus (dijagnoza PCOS) te smršaviti.
U najblizoj obitelji imam veliku učestalost raznih karcinoma (ne i dojke).

Prije nekoliko mjeseci u desnoj sam dojci osjetila bol prilikom slučajnog dodira i to me potaknulo da ju pregledam. Primjetila sam da ispod desne bradavice napipavam sitnu kvrgicu, manju od zrna graška, ali koja je vrlo jasno definirana, ne miče se te ne nestaje, iako sam ju prestala svakodnevno dirati, tako da ne mislim da je riječ o iritaciji.
Više me ne boli, ali s obzirom na puno faktora rizika za karcinom zabrinuta sam. Nisam imala hrabrosti otići na ultrazvuk još jednom, a pitam se i da li je dovoljan ili bi bilo bolje obaviti odmah mamografiju?
Naime, jeli moguće da mi se u godinu dana doista razvio karcinom i ne bi li na tom sistematskom pregledu i tadasnjem ultrazvuku već bilo nekih naznaka?

Nedavno sam u lijevoj dojci napipala kao neku veću kvrgu, ali imam dojam da je to više kao upala neke zlijezde ili neka oteklina.

Molim za komentar imam li razloga za brigu? Imam 31 godinu, ali na zalost poznavala sam i mladje od sebe u obitelji koji su umrli od karcinoma tako da sam malo i psihički uznemirena, no još uvijek vjerujem da nisam paranoična.

Prim. mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

21.06.2006. 23:33

Primjećujete li bilo što sumnjivo ili uznemirujuće u vašim dojkama, otiđite liječniku na pregeld. Bez pregleda i eventualnih dodatnih pretraga ne može se sa sigurnošću reći o čemu se radi. Savjetujem vam također, da pročitate odgovor Vandi na pitanje o mastopatiji koje je postavila na ovom forumu nešto prije vas.