Home / Forum / Bolesti i stanja / Rak dojke / Hormonalna terapija - pitanje

Rak dojke

U forumima odgovaraju na Vaša pitanja isključivo stručnjaci iz određenih područja medicine, stomatologije i psihologije.

Broj tema: 824

Broj poruka: 3010

anonymous

Katarina Antunac, dr. med.

KBC SM
Vinogradska 29
Zagreb

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Hormonalna terapija - pitanje

Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Maja21

20.12.2007. 00:45

Poštovani,

prije godinu dana (imam 28 godina), točnije 5.7.2006. godine , operirala sam karcinom dojke veličine 1 cm. Obzirom na nalaze poslije operacije preporučena mi je hormonska adj terapija Nolvadexom 2x10 mg + Zoladex mjesečno i to 5 godina od dana prestanka zračenja. Zanima što bi se eventualno moglo desiti da tu terapiju prekinem? Kako će utjecati na moju , moguću, buduću trudnoću i hoću li uopće poslije nje moći ostati u drugom stanju? Garantira li ta terapija meni da se karcinom neće pojaviti u sljedećih , npr. 10 godina i za vrijeme ili poslije eventualne trudnoće??

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

21.12.2007. 23:05

Ne mogu vam odgovoriti na vaše pitanje, a da nemama uvid u detaljne podatke o vašem tumoru i dosadašnjem načinu liječenja. Svaka bolesnica je posebna i nema općih zaključaka.

Maja21

24.12.2007. 01:10

Poštovani,
šaljem Vam povijest bolesti te se nadam da ćete mi moći odgovoriti na pitanje.

Povijest bolesti: histološki tumor je građen od solidnih nakupina umjereno polimorfnih atipičnih epitelnih stanica koje imaju okruglaste jezgre s istaknutim nukleolom. Mitoze su rijetke. U svim preostalim dijelovima primljenog isječka dojke nalaze se fibrocistične promjene.
Tumor spada u histološki gradus II (7 bodova), nuklearni gradus III. imunohistokemijski tumorsko tkivo pokazuje ekspanziju ER u manje od 30% stanica u srednje jakom intenzitetu boje, te ekspresiju PR na više od 50% stanica u jakom intezitetu boje. Proliferacijski indeks mjeren s Ki-67 je nešto veći od 4%. Herceptestom tumorsko tkivo pokazuje ekspresiju HER2/neu na intraduktalnoj i invazivnoj komponenti u intezitetu boje ++.
Izdvojena su i 13 limfnih čvorova u kojima se ne nalazi tumorsko tkivo.
Obzirom na sve navedeno preporučena mi je terapija Nolvadexom 2x10 mg + Zoladex mjesečno. Također sam bila i na zračenju.
Moje pitanje je isto kao i u prvom mailu : Što bi se eventualno moglo desiti da tu terapiju prekinem? Kako će utjecati na moju , moguću, buduću trudnoću i hoću li uopće poslije nje moći ostati u drugom stanju? Garantira li ta terapija meni da se karcinom neće pojaviti u sljedećih , npr. 10 godina i za vrijeme ili poslije eventualne trudnoće??

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

29.12.2007. 23:55

Na žalost niti jedan način liječenja ne može vam garantirati da se tumor neće ponovno pojaviti u sljedećih 10 godina. Kod vas se radi o raku dojke kliničkog stadija I, dakle o vrlo ranom stadiju. Međutim vi zbog mladosti(manje od 35 godina) i visokog nuklearnog stupnja zloćudnosti tumora ipak ulazite u skupinu bolesnica sa srednjim rizikom ili drugaćije rečeno s nešto većim rizikom. Također, nalaz HER2 ++ u vašem tumoru, a koji se odnosi na hiperekspresiju HER2-proteina u tumoru, je neodređen. Moglo bi se raditi o tumoru s hiperekspresijom, ali i ne. Da bi se sa sigurnišću odredilo da li u vašem tumoru postoji hiperekspresija odnosno amplifikacija HER2 potrebno je na tkivu tumora provesti dodatno testiranje CISH ili FISH metodom koja će sa sigurnošću pokazati radi li se o tumoru s amplifikacijom HER2(HER2-pozitivan tumor) i ne. Taj podatak je vrlo važno znati jer ako je vaš tumor HER2-pozitivan tada će, najvjerojatnije, biti potrebno primijeniti i liječenje trastuzumabom("Herceptinom"blunk.
Vrlo konkretno, ako uzmemo da se kod vas radi o HER2-negativnom tumoru, vaši su izgledi da se tumor neće ponovno pojaviti sljedećih 10 godina 70% ako se ne primijeni nikakvo liječenje, a izgledi da preživite sljedećih deset godina su 92 %, također bez ikakvog primijenjenog liječenja. Uz hormonoterapiju koja je vam preporučena ti se izgledi povećavaju za oko 2,2%. Međutim, ako bi se kod vas primijenila kemoterapija koja sadržava antracikline, izgledi bi vam se povećali za 3 %. Akose primjeni kemoterapija, a nakon toga i hormonoterapija izgledi vam se povećavaju za oko 5%. Primijeni li se kemoterapija koja sadržava i docetaksel izgledi se povećavaju za dodatnih 0,5%. Prema tome primijeni li se kod vas i kemoterapijha i hormonoterapija vaši su izgledi da preživite 10 godina oko 97%, a izgledi da se u tom razdoblju tumor ne pojavi ponovno su oko 89%. Radi li se kod vas o HER2-pozitivnom tumoru svi gore navedeni postotci bili bi manji za oko 5-10% i liječenje trastuzumabom povećalo bi vam izglede za izliječenje.
Trudnoća je nakon liječenja raka dojke moguća i, prema do sada poznatim podacima, ne povećava vjerojatnost ponovne pojave tumora.