Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Hormonalna terapija - pitanje


Autor Poruka

Maja21

20.12.2007. 00:45

Poštovani,

prije godinu dana (imam 28 godina), točnije 5.7.2006. godine , operirala sam karcinom dojke veličine 1 cm. Obzirom na nalaze poslije operacije preporučena mi je hormonska adj terapija Nolvadexom 2x10 mg + Zoladex mjesečno i to 5 godina od dana prestanka zračenja. Zanima što bi se eventualno moglo desiti da tu terapiju prekinem? Kako će utjecati na moju , moguću, buduću trudnoću i hoću li uopće poslije nje moći ostati u drugom stanju? Garantira li ta terapija meni da se karcinom neće pojaviti u sljedećih , npr. 10 godina i za vrijeme ili poslije eventualne trudnoće??

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

21.12.2007. 23:05

Ne mogu vam odgovoriti na vaše pitanje, a da nemama uvid u detaljne podatke o vašem tumoru i dosadašnjem načinu liječenja. Svaka bolesnica je posebna i nema općih zaključaka.

Maja21

24.12.2007. 01:10

Poštovani,
šaljem Vam povijest bolesti te se nadam da ćete mi moći odgovoriti na pitanje.

Povijest bolesti: histološki tumor je građen od solidnih nakupina umjereno polimorfnih atipičnih epitelnih stanica koje imaju okruglaste jezgre s istaknutim nukleolom. Mitoze su rijetke. U svim preostalim dijelovima primljenog isječka dojke nalaze se fibrocistične promjene.
Tumor spada u histološki gradus II (7 bodova), nuklearni gradus III. imunohistokemijski tumorsko tkivo pokazuje ekspanziju ER u manje od 30% stanica u srednje jakom intenzitetu boje, te ekspresiju PR na više od 50% stanica u jakom intezitetu boje. Proliferacijski indeks mjeren s Ki-67 je nešto veći od 4%. Herceptestom tumorsko tkivo pokazuje ekspresiju HER2/neu na intraduktalnoj i invazivnoj komponenti u intezitetu boje ++.
Izdvojena su i 13 limfnih čvorova u kojima se ne nalazi tumorsko tkivo.
Obzirom na sve navedeno preporučena mi je terapija Nolvadexom 2x10 mg + Zoladex mjesečno. Također sam bila i na zračenju.
Moje pitanje je isto kao i u prvom mailu : Što bi se eventualno moglo desiti da tu terapiju prekinem? Kako će utjecati na moju , moguću, buduću trudnoću i hoću li uopće poslije nje moći ostati u drugom stanju? Garantira li ta terapija meni da se karcinom neće pojaviti u sljedećih , npr. 10 godina i za vrijeme ili poslije eventualne trudnoće??

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

29.12.2007. 23:55

Na žalost niti jedan način liječenja ne može vam garantirati da se tumor neće ponovno pojaviti u sljedećih 10 godina. Kod vas se radi o raku dojke kliničkog stadija I, dakle o vrlo ranom stadiju. Međutim vi zbog mladosti(manje od 35 godina) i visokog nuklearnog stupnja zloćudnosti tumora ipak ulazite u skupinu bolesnica sa srednjim rizikom ili drugaćije rečeno s nešto većim rizikom. Također, nalaz HER2 ++ u vašem tumoru, a koji se odnosi na hiperekspresiju HER2-proteina u tumoru, je neodređen. Moglo bi se raditi o tumoru s hiperekspresijom, ali i ne. Da bi se sa sigurnišću odredilo da li u vašem tumoru postoji hiperekspresija odnosno amplifikacija HER2 potrebno je na tkivu tumora provesti dodatno testiranje CISH ili FISH metodom koja će sa sigurnošću pokazati radi li se o tumoru s amplifikacijom HER2(HER2-pozitivan tumor) i ne. Taj podatak je vrlo važno znati jer ako je vaš tumor HER2-pozitivan tada će, najvjerojatnije, biti potrebno primijeniti i liječenje trastuzumabom("Herceptinom"blunk.
Vrlo konkretno, ako uzmemo da se kod vas radi o HER2-negativnom tumoru, vaši su izgledi da se tumor neće ponovno pojaviti sljedećih 10 godina 70% ako se ne primijeni nikakvo liječenje, a izgledi da preživite sljedećih deset godina su 92 %, također bez ikakvog primijenjenog liječenja. Uz hormonoterapiju koja je vam preporučena ti se izgledi povećavaju za oko 2,2%. Međutim, ako bi se kod vas primijenila kemoterapija koja sadržava antracikline, izgledi bi vam se povećali za 3 %. Akose primjeni kemoterapija, a nakon toga i hormonoterapija izgledi vam se povećavaju za oko 5%. Primijeni li se kemoterapija koja sadržava i docetaksel izgledi se povećavaju za dodatnih 0,5%. Prema tome primijeni li se kod vas i kemoterapijha i hormonoterapija vaši su izgledi da preživite 10 godina oko 97%, a izgledi da se u tom razdoblju tumor ne pojavi ponovno su oko 89%. Radi li se kod vas o HER2-pozitivnom tumoru svi gore navedeni postotci bili bi manji za oko 5-10% i liječenje trastuzumabom povećalo bi vam izglede za izliječenje.
Trudnoća je nakon liječenja raka dojke moguća i, prema do sada poznatim podacima, ne povećava vjerojatnost ponovne pojave tumora.