Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


hormonski neovisan karcinom


Autor Poruka

10.01.2008. 22:10

Cijenjeni,
lijepo VAs molim da mi objasnite tijek terapije i prognozu bolesti, te da mi ukratko kažete o kakvom se karcinomu radi. Imam 38 godina, i dijagnosticiran mi je carcinom ductale invasium gradus III; ER 0; PR 0;HER-2 score 0;nalaz scintigrafije kao i nalaz UZV abdomena, te RTG pluća i srca pokazuje da nema sekundarizacije. Citološki nalaz, punkcijom tvorbe u GLK desne dojke i čvorova u desnoj aksili (pod kontrolom UZV) odgovara adenoca i meta adenoca. UZV desne dojke; hipoehogena solidna žarišta promjera 10x8x10mm; desna aksila multipli povećani lim.čvorovi 14x22x20 mm, volumena 3,5ccm, 10x8x9mm volumena 0,5, te drugi manji. CA 15-3 je 36 kUI/L. Unaprijed hvala!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

13.01.2008. 15:45

Na žalost, prema podacima koje ste naveli u pitanju, kod vas se radi o prilično uznapredovalo, visoko zloćudnom(gr. IIII) tumoru s negativnim hormonskim receptorima i HER-2 proteinom. Prema TNM klasifikaciji radi se T1c N2 Mx; klinički stadij IIIA. Naravno svi podaci koje ste naveli biti će još jedamput potvrđeni ili, ako bude sreće, opovrgnuti nakon operacije kojom će biti odstranjen tumor dojke i limfni čvorovi iz pazuha(svi limfni čvorovi i oni tumorom zahvaćeni i oni nezahvaćeni). Vaši su izgledi za preživljenje 10 godina bez ikakvog liječenja samo 40%. Ako nakon operacije u liječenju bude primijenjena kemoterapija koja sadržava antracikline i taksane ti će se izgledi povećati za 20%, dakle na 60%. Naravno, zbog uznapredovalog stadija, bitiće potrebno provesti lokoregionalnu adjuvantnu radioterapiju(zračenje).

16.01.2008. 12:25

Hvala za odgovor, međutim molim pojašnjenje ili Vaše mišljenje obzirom da je u mom slučaju zaključeno da će se prvo pristupiti kemoterapiji, a tek nakon 3-6 ciklusa operaciji. O izabranim citostaticima ne znam puno osim da se mora čekati određeno odobrenje za primjenu (12 dana u mom slučaju). Možete li Vi predpostaviti o kojim citostaticima se radi i zašto se mora toliko čekati obzirom na uznapredovalu bolest?
Hvala unaprijed!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

17.01.2008. 10:15

Naveo sam vam već da se kod karcinoma dojke u stadiju kao što je vaš preporuča kemoterapija koja sadržava antracikline i taksane, pa predpodtavljam da će ti lijekovi biti primijenjeni i u vašem liječenju. Na lijekove se čeka zbog administrativne procedure. Tih 2 do 3 tjedna čekanja ne predstavljaju nikakvu opasnost u pogledu daljnjeg napredovanja bolesti. Bolest kod vas traje već, prema do sada poznatim podacima o biologiji tumora dojke, već oko 7-10 godina.

28.01.2008. 17:45

Cijenjeni, još jednom hvala za odgovor. Moja kemoterapija je krenula s adriamicinom i ciklofosfoamidom, tumor je klasificiran kao T4N2M0. Koja je razlika između taksana i taksotera, kad se upotrebljava koji, što kažu najnovija istraživanja.
Unaprijed zahvaljujem na Vašem mišljenju.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

10.02.2008. 19:25

Ako je vaš tumor klasificiran kao T4 N2 M0(x), tada se kod vas radi o kliničkom stadijiu IIIB i stvarna prognoza je nešto lošija nego da se radi o stadiju IIIA kao što sam pretpostavio na temelju nalaza ultrazvuka koji se naveli. U tom stadiju, započinjanje liječenja kemoterapijom je u skladu s najnovijim znanstvenim spoznajama. Liječenje je započeto kombinacijom Adriamicina i ciklofosfamida pa pretpostavljam da će kasnije biti uključen još i jedan citostatik iz skupine taksana, najvjerojatnije paklitaksel. Što se tiče citostatika"Taxotere-a", on je samo jedan iz skupine citostatika koji se nazivaju taksani, a generički naziv mu je docetaksel. Drugi citostatik iz skupine taksana je gore navedeni paklitaksel. Uz Adriamicin iz skupne antraciklina, taksani su danas najučinkovitiji citostatici za lijelečenje raka dojke. Između ta dva citostatika postoje neke manje, ali ne bitne, razlike. Docetaksel se smatra nešto djelotvornijim ali i toksičnijim. Oba se nalaze na listi lijekova HZZO-a za liječenje karcinoma dojke.