Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


carcinom ductale invasivum - komedo


Autor Poruka

61-ez

29.01.2008. 09:50

Imam 46 godina, 6.6. mi je urađena biopsija dojke i nalaz je sljedeći: na analiziranom isječku nađe se invazivni duktalni karcinom sa opsežnim poljima komedo nekroze umjerenog stepena histološke i jedarne diferencijacije (veličine 21x15 mm) NG2, gradus II, pT2NxMx. U par lumena limfnih sudova u perifernom dijelu tumora prisutni tumorski embolusi.
Poslije dobijenog nalaza biopsije odlučila sam se na potpuno odstranjivanje dojke i limfnih čvorova. operacija je urađena 18.06. i nalaz je sljedeći: carcinom ductale invasivum glandulae mammea residualis, NG-2, gradus II, p (r) T1a (u tkivu dojke oko reza prethodne hiruške intervencije nađe se dio preostalog tumora veličine 5x5 mm, na rubovima ekscizije primljenog resekta nema elemenata tumora). Izvađeno je ukupno XIII limfnih čvorova od kojih jedan sadrži mikrometastaze u vidu sitnih grupa karcinomskih ćelija na subkapsularnom sinusu. Tumor je 83 % pozitivan na estrogenske receptore i 60 % na progesteronske receptore, HER 1+.
Primila sam VI ciklusa hemoterapije AC. Nisam išla na zračenje. Sada pijem tamoxifen 10 mg 2x1.
Moja pitanja:
- da li moj tumor spada u grupu IIA ili IIB
- da li sam trebala ići na zračenje
- šta znači u par lumena limfnih sudova prisutni tumorski embolusi
- zadnji nalazi UZ abdomena i dojke, nalazi krvi su u redu, CA 15-3 (13.1) - prije operacije 17, a u toku hemoterapije 22
- kakve su moje prognoze
Unaprijed se zahvaljujem

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

10.02.2008. 19:25

Kod vas se radi o stadiju IIB. Činjenica da su nekoliko limfnih žila na rubu tumora nađene tumorske stanice znači da je tumor već prodro u limfne i/ili najvjerojatnije krvne žile(što je nemoguće razlikovati na patohistološkom preparatu) i da je vjerojatnost metastaziranja nešto veća. To, kao i oznaka komedo znaci su nešto lošije prognoze.Liječenje koje je kod vas do sada provedeno i koje se dalje provodi to jest adjuvantna hormonoterapija(uzimanje tamoksifen-a) je u skladu s najnovijim znanstvenim spoznajama. Kasnije, nakon dvije ili tri godine uzimanja tamoksifena, bi trebalo prijeći na drugi lijek, iz skupine aromataza inhibitora, koji se zove eksemestan("Aromasin"blunk. Zračenje nije bilo nužno. Dobro je da je tumorski marker(CA 15-3) i prije operacije i sada u granicama normale. Vaši su izgledi oko 68%-75% da preživite najmanje 5 godina.