Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


invazivni duktalni ca, molim pojašnjenje


Autor Poruka

zagreb01

06.10.2009. 16:45

Poštovani,
molim Vas da mi odgovorite na neka pitanja u vezi dole navedenog nalaza. Radi se o mojoj majci koja ima 63 god.

Zašto nigdje nije navedena gradacija, odnosno TNM?
Da li dg pod brojem 2. znači da je karcinom metastazirao?

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.


Nalaz biopsije:
1. Carcinoma ductale invasivum multicentricum mammae G1
2. Carcinoma metastaticum lymphonodorum

Opis:
1. Resecirana dojka označenog medijalnog ruba šavom ukupne veličine 21x17x10 cm u kojoj se na prerezu nalazi neoštro ograničen tumor veličine do 6x4 cm uz tumorska žarišta u okolnoj masti promjera do 5 mm. Histološki opisani tumor građen od vezivne strome u kojoj se večim dijelom nalaze tubularne structure obložene atipičnim polipmorfnim epitelnim stanicama uz pojedinačne mitoze, a manjim dijelom tumorske stanice tvore tračke I nakupine. Uz opisani tumor u okolnoj masti nalaze se žarišta invazivnog tumora te žarišta in situ komponete tumora kribriformnog te komedo tipa. Izražena perivaskularna tumorska invazija.
2. Uzorak masnig tkiva 9x8 cm, nistološki pretežno masno tkivo s oskdnim tkivom dojke I dva manja žarišta promjera do 5mm atipične lobularne hiperplazije. U primljeno I pregledanom materijalu limfnih čvorova se ne nađe.
Uzorak masnog tkiva 13x18 označen koncem iz kojeg se izolira devet (9) limfnih čvorova promjera do 1,5 cm, histološki svi čvorovi prožeti prije opisanim tumorom koji probija kapsulu čvorova te se širi u okolnu mast.
Materijal tumora se šalje na dodatnu imunohistokemijsku obradu receptora na Institut za tumore.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

19.10.2009. 00:15

Zašto nije navedena TNM klasifikacija morate pitati kirurga koji je operirao vašu majku i napisao otpusno pismo. Kod vaše majke radi se o vrlo velikom tumoru u dojci koji je metastazirao u pazušne limfne čvorove koji su odstranjeni operacijom. Iz ovog podatka ne može se zaključiti da li je tumor već metastazirao i u druge odgane i dijelove tijela, na što se pretpostavljam odnosi vaše pitanje. Međutim veliki broj metastazama zahvaćenih limfnih čvorova(9) i proboj metastaza kroz kapsulu limfnih čvorova u okolno masno tkivo loš je prognostički pokazatelj koji govori da postoji vrlo velika opasnost da metastaze već postoje i u drugim organima. Da bi se to potvrdilo ili isključilo treba provesti dodatne pretrage, zapravo kompletnu obradu za detekciju metastaza u drugim organima.

zagreb01

19.10.2009. 21:30

Poštovani doktore,
u međuvremenu smo dobili još neke nalaze, pa Vas molim da date svoje mišljenje:

pT3N3Mx/1
PHD Ca ductale invasivum multicentricum gr.I
Meta axillae IX/IX

stanice negativne na estrogen i progesteron, Her-2 je 3+, Ki67 (poliferacijski index) pozitivan u 5% tumorskih stanica.

Unaprijed hvala!

zagreb01

02.11.2009. 21:20

Poštovani doktore,
evo još nekih nalaza koje smo dobili. Molim Vas za prognozu razvoja bolesti i kakvo poboljšanje možemo ocekivati uz navedenu terapiju?

Hvala!

Nalaz PET/CT:
Nalaz ukazuje na sekundarizme u kostima, jetri te retropektoralnom limfnom čvoru desno.
(intenzivno nakupljanje FDGF-a u dijelovima koštanog sustava: korpusu Th2 kralješka SUVmax=7,8, desnom poprečnom nastavku Th3, desnoj skapuli, spiralnom nastavku Th7, korpusu Th8, L1, 9. Desnom rebru, korpusu lijeve crijevne kosti SUVmax=8,7, korpusu desne crijevne kosti, desnom acetabulumu, donjoj grani lijeve pubične kosti. Pojačano nakupljanje FDG-a SUVmax=2,9 registrira se i u limfnom čvoru retropektoralno desno. Drugdje u području prsišta ne registrira se patološko nakupljanje. Više fokalnih nakupina FDG-a registrira se u oba režnja jetre, najveća oko 15 mm i najintenzivnija SUVmax=15.0 u IV A segmentu. Drugdje u prikazanim dijelovima tijela ne registrira se patološko nakupljanje FDG-a)

Tumorski markeri: Ca 15-3 je 105,2 ; CEA 5,62

Određena terapija: Dexamethazon 2x40tableta; TAXOL + HERCEPTIN

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

30.11.2009. 22:35

Radi se o uznapredovalom tumoru s dikazanim metastazama u jetri, kostima i limfnim čvorovima, dakle o stadiju IV to jest posljednjem stadiju raka dojke. U ovom je stadiju bolest neizljećiva, a samo oko 50% bolesnica preživi 2 godine, a samo 5% 5 godina. Uz preporučeno liječenje Taxol+Herceptin, što je danas najmodernije liječenje, doći će do usporenja tijeka bolesti i produljenja preživljena, ali ne i do izlječenja.