Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Karcinom dojke


Autor Poruka

baka10

24.01.2011. 19:51

Poštovani dr.Tomek,
imam 64 godine.Kliničkom obradom postavljena je sumnja na malignitet lijeve dojke,te je 23.12.09.učinjena Qvadrantectomija lijeve dijke,bez eksploracije aksile.
Patohistokoška dijagnoza:
Na jednom od dobivenih preparata vidi se unutar parenhima dojke tumorsko tkivo građeno od tubula(80%)te od manjih nakupina atipičnih epitelnih kubičnih stanica uloženih u vezivnu stromu.Tumorske stanice su nuklearnog gradusa II,a uz nalaz do 3 mitoza na HPF.Vidljiva su žarišta perineuralne invazije.U lumenima pojedinih tumorskih žlijezda vidljivi su mikrokalcifikati.
ER 100% tumorskih stanica jakog intenzitete
PR 50% tumorskih stanica jakog intenziteta
HER - 2 0
Ki 67 3%
Imunohistokemijska analiza gore opisanog tumorskog žarišta dala je u 100% tumorskih stanica jaku pozitivnu nuklearnu reakciju na estrogenske receptore,oko 50% tumorskih stanica dalo je jaku pozitivnu nukllearnu reakciju na progestoronske receptore,dok je membranska reakcija na HER - 2 protein bila negativna.Proliferacijski index određivan imunohistokeijski pomoću Ki 67 bio je nizak i iznosio je 3%.Najveći promjer stumora gore opisanom preparatu iznosio je 4mm.
Patohistološka dijagnoza:
Carcinoma ductale invasium mammae gradus I.
Glede navedenog indicirana je i provedena iradijacija na dojku i reg.I.Č. u 25 fr a 2 Gy.Nastavlja se hormonalna terapija-Femara 1 tbl.
Od kontrole radim UZ dojke i aksile,te marker.
UZ je uredan.
Ca 15-3 je 30,6 (prije operacije bio 32,2)
-Molim Vas mišljenje o vrsti karcinoma,načinu liječenja i kontrole,te prognozi prživljavanja.
-Budući da nije izvršena eksploracija aksile,zanima me da li ipak potrebno to ipak učiniti,jer sam jako zabrinuta.
Unaprijed zahvaljujem.



Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

10.02.2011. 00:30

Kod vas se radilo o vrlo malom, visoko hormonski ovisnom, niskproliferativnom, tumoru niske zloćudnosti. Prognoza je odlična. Mogućnost da u sljedećih 10 godina umrete od tumora je samo oko 1%. Za usporebu opsanost da umrete od nekog drugo uzroka je u vašim godinama oko 7%. Sada kad je već provedeno zračenje pazuha nema svrhe raditi eksploraciju axile, a i vjerojatnost da su limfni čvorovi bili zahvaćeni tumorom je u vašem slučaju zanemariva. Uz adjuvantnu hormonoterapiju s Femarom koju trebate uzimati 5 godina, vaša je prognoza izvrsna.