Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Tumor lijeve dojke sa određenim metastazama


Autor Poruka

mirni kutak

31.01.2011. 10:55

Moja majka koja je 1951 godište ima tumor lijeve dojke sa određenim metastazama.Patološka dijagnoza je CARCINOMA DUCTALE INVASIVUM MAMMAE GRADUS III.
Opis nalaza biopsije;Zaprimljen je isječak kože 1,8x0,6 cm sa podležećim masnim tkivom debljine 14mm.Na prerezu se vidi sivožuti,zrnati,neoštroograničeni tumor veličine 15x6 mm koji dopire tik do jednog lateralnog ruba i do dnaresekcije.Histološki je opisani tumor građenod tubula,tračaka i nakupina atipičnih epitelnih stanica u dezmoplastičnoj vezivoj stromi.Tubula ima do 75%.Pretežito opisani tubuli međusobno konfluiraju i stvaraju kribriformnu strukturu tumora.Tumorske stanice pokazuju
jaki polimorfizam i hiperkromaziju jezgara te 17 patoloških mitotskih figura u 10 HPF.
Imunohistokemijskim markiranjem tumorskog tkiva više od 10% jezgara tumorskih stanica je pozitivno na estrogen (50%).Također je više od 10% jezgara tumorskih stanica pozitivno na progesteron (90%) ,a Her-2 je 0 negativan.Proliferacijski indeks Ki67 iznosi oko 35%...
PET/CT NALAZ("low dose"CT)
Učinjena je pozitronska emisijska tomografija te "low dose" CT tijela do proksimalnih dijelova,natkoljenica 60 min po aplikaciji 292 MBq fluorom-18 obilježene fluorodeoksiglukoze.
Nešto pojačana akumulacija FDG-a u projekciji nepčanih krajnika,izrazitijeg lijevog SUVmax=5.7,nespecifičnog je karaktera.
Žarište pojačanog nakupljanja aktivnosti vidi se u desnom režnju štitne žljezde SUVmax=4.0 (ultrasonografija)?
Patološko nakupljanje aktivnosti vidi se u uvećanim limfnim čvorovima retro- i infrakalvikularno,retropektoralno te aksilarno,SUVmax=12,0 (sve sa lijeve strane).
U projekciji lijeve dojke vidi se iregularna hiperdenzna zona patološkog nakupljanja analoga glukoze SUVmax=11.6
U plućnom parenhimu ne registrira se patološke akumulacije FDG-a;"low dose" se u gornjem i srednjem režnju desnog,te gornjem režnju lijevog pluća vidi nekoliko
manjih nodoznih lezija FDG negativnih.Jetra je izrazito nehomogenog prikaza,no bez jasnih žarišnih lezija,SUVmax=4.9(praćenje!)
Pojačano nakupljanje radiofarmaka vidi se inhomogeno u projekciji koštane srži proksimalnih 1/3 nadlaktičnih i bedrenih kostiju SUVmax=4.2 žarišno u pojedinim prsnim i slabinskim kralješcima,krinoj kosti te obe zdjelične SUVmax=5.3,jasno patološki u zoni sklerozacije u glavi desne bedrene kosti,SUVmax=6.3.
U ostalim dijelovima tijela se ne registrira patološke akumulacije FDG-a.
Majka mi se upućuje na kemoterapiju 28.02.2011.
Poštovani doktore molio bih Vas za mišljenje i prognozu.
Unaprijed hvala!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

22.02.2011. 01:30

Kod vaše majke se radi o visoko zloćudnom karcinomu dojke s metastazama u limfne čvorove i kosti. Dakle o stadiju IV što je najuznapreovaliji mogući stadij. Prosječno 5-godišnje preživljenje u tom stadiju je vrlo loše, samo oko 14%, a samo oko 45% bolesnica preživi 2 godine. U ovom stadiju jedini način liječenja je kemoterapija, a nakon toga liječenje treba nastaviti hormonoterapijom. Svakako treba provesti i zračenje dojke i limfnih čvorova kao i najbolnijih i najopterečenijih mjesta metastaza na kostima da bi se sprječile komplikacije, prije svega lomovi kostiju na mjestu metastaza. Uz kemoterapiju i hormonoterapiju majci treba ordinirati i bisfosfonate, lijekove za liječenje koštanih metastaza koji mogu značajno doprinijeti poboljšanju kvalitete života i nešto malo i produljenju života.