Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


konstantni rast markera


Autor Poruka

pupica

29.10.2013. 15:20

Poštovanje.

Poštovana,
15.3.2011. odstranjen mi je karcionom dojke (segment), dijagnoza duktalni invazivni karcinom, T1N0MO, pt 6 mm, odstranjeno 16 limfnih čvorova - svi negativni, trostruko negativni karcinom, sa abnormalno visokom proliferacijom KI67 100%. Rečeno mi je da je to početna faza i da bez obzira na tako visoku proliferaciju nemam razloga za brigu i da je mogućnost preživljavanja veća od 95%.
Provedeno 6 AC kemo i 30 zračenja. Do sada mi na svakoj kontroli svakih 6 mjeseci marker Ca 15-3 lagano raste. Doduše u okviru referentnih vrijednost,i ali ipak raste. Kretanje je slijedeće: 18,00 KIU/l pa 21,00 KIU/L pa 21,9 KIU/L pa do današnje 22,8 KIU/L . Vrlo blizu sam one granice od 25.

Zabrinuta sam iako mi je do sada moj liječnik govorio da je sve u redu. Znam da vrijednost ovisi o mnogim faktorima i da ne mora biti konstanta, no zašto stalno raste? Zašto bar u jednoj kontroli nije ta vrijednost pala? Postoji li sumnja da se nešto događa? Da li da tražim dodatne pretrage? Što uopće mislite, kakve su mi šanse s tom dijagnozom i tom groznom proliferacijom (spomenuli su mi da je to najlošiji dio nalaza).
Cijeniti ću brzi odgovor jer ovo me psihički ubija. Hvala.

pupica

30.10.2013. 10:25

Zaboravih napisati da je gradus 3.

Katarina Antunac, dr. med.

04.11.2013. 09:45

Poštovana,
porast markera sam po sebi ne znači ništa, naročito ukoliko je unutar referentnih vrijednosti. Mnoge smjernice za praćenje bolesnica s rakom dojke ne preporučuju rutinsku kontrolu markera. Uglavnom, marker služi isključivo kao orijentir a u odnosu na cjelokupnu kliničku sliku.
Trostruko negativni tumori imaju sklonost lokalnom povratu, dakle u operiranu dojku te limfne čvorove pazuha i to najviše unutar prvih godinu- dvije nakon operacije. Za razliku od hormonski pozitivnih tumora koji se znaju vratiti i 10 i 20 godina nakon provedenog liječenja, trostruko negativni tumori se vraćaju maksimalno unutar 5 godina. Nakon tog razdoblja bolesnica se može smatrati izlječenom.